”Udjus styrka är reaktionsräddningar på linjen”

I morgon spelar IFK Norrköping U21-match borta mot Gefle. I målet står den norske målvakten Kenneth Udjus, som IFK hoppas få in i laget så snart som möjligt.

Kenneth Udjus är 32 år gammal och är från början från Kristiansand i Norge. Han har gjort 99 matcher i Tippeligaen och har representerat norska klubbar som Brann, Sogndal och Lilleström.

Endre Romøren är journalist på Sogn Avis och har följt Kenneth Udjus framförallt under tiden han spelade i Sogndal. Han beskriver Udjus som en typisk allround-målvakt.
– Han har bra reaktionsförmåga samt fysiken och storleken för att dominera i straffområdet. Han är också bra med fötterna efter att ha varit utespelare tidigare i karriären. Han största styrka är reaktionsräddningar på linjen, men svagheten är att han har en tendens att göra enkla misstag, säger Romøren.
– Det var tydligt i fjol när han spelade i Brann. Han kunde hålla världsklass borta mot Bryne för att därefter göra ett stort misstag i nästa hemmamatch.
Kenneth Udjus har sedan 2006 representerat Brann, Löv-Ham, Brann (igen), Sogndal, Lillleström, Sogndal (igen) och Brann (ännu en gång). Vi frågade Endre Romøren varför det blivit så många klubbyten?
– De senaste åren beror det mest på att han blivit utkonkurrerad av andra målvakter. Arnold Origi tog hans plats i Lilleström och Piotr Leciejewski blev klart förstaval i Brann efter att Norling fick sparken.

Udjus status just nu är lite oklar då han opererades i höstas för en ljumskskada och sedan dess gått klubblös. Men i sina bästa stunder har han hållit hög klass, enligt Romøren.
– Udjus höll hög Tippeliganivå 2012. Men efter detta har han spelat mindre och mindre, haft skadeproblem och gjort en del misstag. Efter en vinter utan klubb är det svårt att säga vilken nivå han håller. Troligen är han inte bra nog för övre halvan i Tippeligaen. Men kommer han tillbaka på den nivå han höll 2012 är han en klassmålvakt.

IFK Norrköping ska som bekant kvala till Champions League i sommar och förhoppningsvis vara med och slåss om SM-guldet. Om nu Udjus kommer tillbaka i gammal fin form, kan han vara något för IFK då?
– Udjus har personlighet och karisma för en toppklubb. Han är lugn och balanserad men samtidigt en vinnarskalle. Han har också visat att han kan prestera under press, som när han spelade för Brann mot Deportivo La Coruna 2009.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *