Skånejournalisten om HIF: ”Försvaret är av tveksam klass”

Ikväll tar IFK Norrköping emot Helsingborgs IF på Östgötaporten. Skånelaget vann SM-guld så sent som 2011 men de senaste åren har varit tuffare, såväl ekonomiskt som resultatmässigt. Vi pratade med vår skånske kompis Magnus Sjöholm om ”Mjölkkossan”.

Magnus Sjöholm är frilansjournalist med flera lagsympatier. Han är född i Helsingborg men i en MFF-familj. Han har under de senaste åren varit kritisk till HIF, både kulturen kring klubben, tränaren Henrik Larsson och lokaltidningen Helsingborgs Dagblads – som han tycker – okritiska bevakning av klubben.

Det har ju varit en del krisrubriker kring HIF och att man behövt spara in på löner är allmänt känt. Men börjar stålbadet ge resultat nu?
– Nej, enbart poängmässigt och det under omständigheter som inte kan betraktas som annat än turliga. I sina bästa stunder kan HIF se ut som ett mittenlag men deras försvar är av tveksam kvalklass, om ens det. Ekominin är kass, spelartruppen oerhört tunn och skadorna många. Dessutom verkar inte Henrik ha förtroende för de etablerade spelarna: Peter Larsson får inte spela alls trots att förvaret läcker rejält. Johan Mårtensson byttes ut i 31:a minuten mot Bajen som lagkapten, och trots att han inte var allra sämst. Micke Dahlberg hade gjort det bra som mittback nu när Henrik Larsson tvingas spela 18-årigar där.

Hur är egentligen Henrik Larssons status? Får han mer cred och tålamod från fans och sponsorer än om det hade varit ett annat namn? Ärligt talat så har han väl inte gjort så bra resultat?
– Henrik är Gud! Han står över världsliga saker som poäng, dåligt spel etcetera. Efter genomklappningen mot Hammarby lyckades Helsingborgs Dagblad ge alla spelare underkänt medan han – som ytterst ansvarig för laget samt resultatet och som tog ansvaret genom att ställa sin plats till förfogande – fick en trea och hyllningar i tidningen!

Anfallsparet Jordan Larsson/Linus Hallenius ser vassa ut. Hur rankar du dem?
– Före säsongen skrev jag att normalt sett borde Jordan med i EM-truppen. Han kommer bli så bra men kanske inte är det än, den här våren. Har haft det svårt genom att han varken fått bollar eller självförtroendeskapande mål. Efter lobben mot Patrik Carlgren fick han en massa självförtroende, var genial och självförtroendet räckte så långt så att han vågade slå frisparken direkt trots att pappa förbjudit honom att göra det. Jordan behöver självförtroende – det har han nu!

– Hallenius var usel under försäsongen och de första fyra matcherna men har sedan visat en, två gånger per match varför han köptes av Genua och gjorde det berömda målet. I fall han kan göra fyra, fem sådana aktioner per match är han guld värd. Det går dock åt rätt håll. Samspelet med Jordan har hittills varit helt impotent. Hallenius vill ta alla avslut själv, han törstar efter mål!

Hur ska HIF stoppa IFK på Parken? Och vad måste IFK se upp med, förutom anfallsparet?
– HIF kan inte stoppa IFK. Vill IFK blir det målfest! HIF kan och bör spela med lågt försvar med Peter Larsson som mittback men framförallt ytterbackarna i HIF håller inte allsvensk klass. Målvakten, den kanadensiske, är heller ingen bra målvakt men snabbt ute på utrustningar eftersom han har en hög utgångspunkt. Hans positionsspel är betydligt sämre så när han backar in mot mål hamnar han ofta vid de förflyttningarna en halvmeter fel. De enda potentiellt farliga jag kan komma på är att Bojanic har mycket boll i sig men är lite lönnfet. Det är med andra ord inga problem att ligga nära motståndarnas speluppbyggare. Mårtensson är ojämn och ful men ibland väldigt effektiv för laget. Anton Wede har en speed i djupledslöpningarna som IFK kan få problem med. Att komma rättvänd i full fart är väldigt bra på.

KAMRATERNA

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *