Kamraternas panel #3: ”Kommer aldrig glömma Jannes brandtal till Curvan”

panelen

Tätt mellan matcherna – mer jobb för Kamraternas panel. Den här gången tycker Rebecca Stenfeldt, Hasse Eriksson och Jörgen Löwenfeldt till om IFK:s spel så här långt, faciliteterna på Nya Parken och Janne Andersson – förbundskaptenen!

1. Janne Andersson tar över landslaget. Vad är är ditt starkaste minne av Janne? Och vilken av hans egenskaper eller egenheter hoppas du han tar med sig till landslaget?

Rebecca: Den här nyheten är verkligen smolk i premiärbägaren. Jag blev chockad och ledsen över att höra nyheten om Janne. För mig är IFK större än landslaget… Jag kommer aldrig glömma Jannes brandtal till Curvan i höstas efter matchen mot Halmstad när han skrek ut att ”vi spelar om ett SM-guld på lördag”. Får gåshud varje gång jag hör det!
Jag hoppas han tar med sig sin förmåga att se det bästa i varje spelare, framför allt i de unga spelarna. Han verkar vara en man med humor och ett stort hjärta, är alltid modig och står upp för det han tror på. Jag kommer sakna Janne oerhört mycket!

Hasse: Jag känner mig delad. Det är bra för svensk fotboll, landslaget kan inte få en bättre ledare. Men tråkigt för oss, jag hade gärna behållit honom säsongen ut. Det jag kommer att minnas är hans tålamod och att det måste få ta tid att bygga ett lag. Jag hoppas att han fortsätter att släppa fram unga begåvade spelare och att han tar med sig det spel som han utvecklat i IFK till landslaget.

Jörgen: Mitt starkaste minne är när han pratade om stora trupper och konstaterade ”men då får ju aldrig de unga spelarna chansen”. Nästan att han blev ledsen bara av tanken. När andra tränare vill värva stora namn vill Janne utveckla, värva billigt, plocka upp ungt. Det gör honom unik och det är fantastiskt att han fick vinna ett guld med den filosofin. Det har ju inte bara varit en dans på rosor precis. Både säsongerna 2013 och 2014 var tunga, men Janne nötte vidare. Vi hade fel. Han hade rätt. Det ska bli spännande att se om denna filosofi går att applicera på ett landslag. Någon extrem matchcoach är han ju knappast. Blir ett forwardsbyte i minut 65 och ett till i minut 80 …

2. Storseger mot Kalmar, men det kunde gått annorlunda om KFF satt sina chanser i början. Om vi tittar på prestation och inte resultat, vad tycker du om IFK:s två första matcher?

Rebecca: Jag tycker att IFK gjort bra matcher överlag, godkänd insats helt klart. I matchen mot Malmö började man starkt och fick med sig ett mål men tappade sedan i både tempo och vilja. Det hela såg uppgivet ut, spelarna ett steg efter. Kan ha berott på premiärnerver eller (den felaktigt dömda) straffen man fick emot sig.
I kvällens match mot Kalmar var jag aldrig orolig. Bortalaget började starkast men efter att vi gjort mål släppte spärren lite och i andra halvlek var det dominans från Pekings sida. Jag kunde till och med ana glimtar i spelet som liknade det spel man avslutade förra säsongen med. Fint passningsspel och kreativa anfall. Jobb för varandra! Blir väldigt glad över att se Telo våga skjuta igen, han har ett grymt skott. Peking har något stort på gång, även i år.

Hasse: Det känns bra efter två matcher. Mot Malmö var vi riktigt bra i första halvlek. Vi var det spelande laget och borde fått med oss poäng. Mot Kalmar var det emellanåt svajigt med markeringsmissar, vi kunde legat under med två mål efter 20 minuter. Kan det ha varit ”Jannechocken” som satt kvar i huvudena på spelarna och som gjorde att man ibland tappade fokus? Men det var länge sen jag såg så bra spel i början av en säsong. Kan vi behålla det här spelet kommer vi att vara med och slåss om ett nytt guld.

Jörgen: Jag tycker att det trots allt har sett helt okej ut. Det som saknats är lite av den ”puls” som spelet hade under den euforiska avslutningen i fjol. Då Fransson slog pass efter pass. Det är som det är. Med tanke på att han lämnat och att vi har förnyat försvaret något ser det ändå okej ut. Men det irriterar mig att man tog så lätt på cupen, när man bevisligen kan spela med den här intensiteten. Alla kämpar, alla pressar, till slut blir det mål.

3. Häromdan skrev vi om lite nyheter på Parken för 2016. Förutom hörnet mellan Östra och Berget, vad saknar du på arenan?

Rebecca: Saknar egentligen inte så mycket, jag går till Parken för att se på fotboll och IFK är oftast på plats. Flera matalternativ i kioskerna och WiFi-uppkoppling skulle väl dock inte sitta fel. Kan även önska flera ”damtoaletter”, kvinnor tar längre tid på sig på toaletten och köerna blir inte kortare för att en massa män köar där också.

Hasse: Mer genomtänkt musik. Det finns många bra IFK- hyllningar på ”Parken”-plattan. Den får man aldrig höra på Parken. Spelar man musik i högtalarna ska det vara Norrköpingsband. Finns massor med bra band från sta’n och låt banden spela framför Curva Nordahl.

Jörgen: Käpphästen är förstås stolarna på Östra. Det är som att totalrenovera sin lägenhet men inte bry sig om att ta bort bort skyddsplasten på alla köksluckor. Det ser helt enkelt inte klart ut. För 300 miljoner kronor borde man ha kunnat fixa några stolar till (och slippa pinnarna som skymmer utsikten). När det gäller rena ”features” önskar jag mig vegetariska alternativ i kioskerna. Jag har aldrig köpt mat på Parken på grund av detta. Falafel gillar de flesta. Och mer marschmusik på mittplan i pausen!

KAMRATERNA