Rydström inför hemmapremiären: ”Florén föddes gnällig”

På onsdag tar IFK emot Kalmar FF på Nya Parken. På bortalagets bänk kommer en av Allsvenskans största profiler på 2000-talet finnas bredvid huvudtränaren Peter Swärdh. Kamraterna snackade med den assisterande tränaren Henrik Rydström om konstgräs, Rosenberg och varför han hoppas få käfta med Mathias Florén.

Den första omgången av Allsvenskan vill nog både IFK Norrköping och Kalmar FF glömma snarast. Peking förlorade ju mot Malmö FF med 3-1 medan Kalmar åkte på en överraskande 0-1-förlust hemma mot J-Södra. Det är tätt mellan matcherna och redan på onsdag kan lagen få chansen att revanschera sig.

Förlust i lördags i Smålandsderbyt mot nykomlingen Jönköping. Vad var det som hände?
– Många saker. Men den korta versionen; Jönköping Södra gjorde det bra. Och såg till att matchen spelades allt som oftast på deras villkor. När vi hade boll var det i ytor som de kontrollerade. Vilket gjorde att vi hade svårt att komma loss från deras grepp. Och successivt sögs vi in i en slags tankefrustration. Och blev stressade. Och då spelar man sällan bra fotboll.

Nåja, det gick ju inte jättebra för Peking heller. Många här är förbannade på Markus Rosenberg. Är ilskan mot honom befogad?
– Jag gillar inte hans armbågar. Det är ett satans otyg. Någon borde hyvla bort dem. I övrigt är det ju en skicklig spelare som i princip alla skulle vilja ha i sitt lag. Han vet ju att det finns marginaler att tänja på och gör det. Vilket är hans jobb. Lite samma andas barn som Andreas Johansson i Pekings backlinje. Antar att ni inte är så förbannade på honom…

Vad blir nyckeln för er för att vinna på Nya Parken på onsdag?
– Alltså, Peking är ett skickligt lag. Vi måste givetvis vara kompakta och arbetsvilliga, men vi måste också se till att vi får använda vår egen spelskicklighet. Om Peking bara får attackera är det verkligen ett av Sveriges bästa lag och har då en backlinje som imponerar. Vi vill tvinga deras backlinje att spela försvarsspel också. Det blir nyckeln.

Mathias Florén anklagades för ”Boråsgnäll” häromveckan när han spelade mittback mot AIK i U21-serien. Kan vi vänta oss mycket gnabb er assisterande tränare emellan?
– Florén är ju född gnällig. Och vadå lirade mittback i U21!? Är inte det en serie för talanger och utvecklingsbara spelare? Florén och jag har gått tränarutbildningar ihop och jag har hittills fullständigt demolerat honom i diskussioner, redovisningar och tester. Inte minst när det gäller antal chins. Han gör väl typ tre i rad med det där kycklingbröstet och de där tunna armarna. Jag hoppas att han börjar käfta på onsdag. Han behöver nog backas upp av både Janne Andersson och Andreas Johansson och en halv läktarsektion för att ens kunna få oavgjort i den verbala fajten mot mig.

Ni spelade på ”bönder som blivit adelsmän” efter att ni gjort resan från nykomlingar till SM-guldvinnare. Kan IFK Norrköping köra nån liknande storytelling och i så fall villken?
– Hm. Svårt att säga, men det känns som Peking ändrade outfit under fjolåret. Eller i alla fall fick bort gnället från läktarna. Eller om det helt enkelt var så att insatsen – både det fina spelet och resultaten – fick gnället att drunkna i alla hyllningar? Så från gnäll till skäll till…fan, hittar inget positivt ord som rimmar på gnäll. Mjäll. Snäll. Fjäll.

Någon av Elmarna föreslog en allsvenska för dem som lirar på gräs och en för dem som lirar på konstgräs. Du är inte heller nån vän av konstgräs. Men vad är egentligen problemet med plasten?
– Låt mig poängtera en sak; vi hade aldrig några problem att spela på konstgräs när jag var aktiv. Vi tog till och med fler poäng på konstgräs än på naturgräs. Och för mitt obefintliga tillslag var det perfekt att få konstgrässkjuts.

– Vi slog ut Elfsborg ur Svenska cupen genom att besegra dem på konstgräset i Borås. Och vi slog ut HIF från cupen genom att vinna på konstgräs. Vi vill helst att ALLA lag ska spela på konstgräs.

– Dock – min kritik handlar om ett bredare perspektiv. Hur påverkar alla konstgräsmatcher svensk fotboll på lång sikt? För det blir många gånger en annan typ av fotboll (som vi alltså inte hade några problem att bemästra). Vi har inom svensk fotboll slentrianmässigt bytt ut naturgräs mot konstgräs utan att fundera på de långtgående konsekvenserna. Det finns många sidor i den här frågan. Jag tycker till exempel att det skapar en bekvämlighetsmentalitet för våra talanger. Du vet att bollen rullar perfekt och behöver inte jobba med fotarbetet, bålstyrkan och nervsignalerna på samma sätt.

– Men som sagt – vi har ingenting emot att lira på konstgräs. Vi tillbringar fyra-fem månader av säsongen på vår konstgräsplan och känner oss väldigt bekväma på underlaget. Och att få komma hit till Parken och spela på en bra konstgräsmatta ska bli skitkul.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *