Arbetsgrupp vill locka fler kvinnor till Nya Parken

IFK Norrköping vill locka fler kvinnor till Nya Parken. Men hur? Det är något som en arbetsgrupp med kvinnor från några av klubbens största sponsorer nu tittar närmare på.

– Initiativet kom från IFK från början. Men nu är vi en eller två kvinnor från ett antal företag som jobbar med att göra lite mer kvinnofrämjande grejer. Fast egentligen handlar det ju om att få alla till Parken, säger Jessica Ohlsson, till vardags kommunikatör på Lundbergs.

Gruppen jobbar med två arrangemang under året, det första till hemmamatchen mot AIK den 17 april.

– Vi försöker nå kvinnor som normalt sett inte går på fotboll, kanske finns de på våra företag. Men det är viktigt att det inte bara blir kvinnor som är i samma situation som oss, utan gärna unga tjejer och äldre kvinnor.

Vid AIK-matchen kommer det vara två föreläsningar efter matchens slut. Ultralöparen Frida Södermark och Håkan Wetell, som hjälper IFK:s nyförvärv med familjesituationen, kommer att medverka.

– Vi tycker det är intressant att lyssna lite ur kvinnoperspektivet, till exempel hur det funkar när en ny spelare kommer till klubben med sin familj, kanske från utlandet.

– Man vet ju hur viktigt det är för spelarna att den biten funkar, säger Jessica Ohlsson.

Arbetsgruppen hoppas att initiativet blir uppskattat och att besökarna kommer tillbaka till Parken vid ett event senare under våren.

– Vi hoppas kunna få folk att tycka det är kul med fotboll.

Att vissa aldrig varit på Nya Parken eller i alla fall inte varit det på väldigt länge märks också.

– Jag såg en kommentar från någon som vill gå men som gärna vill sitta under tak.

Men långsiktigt, hur ska man göra för att få fler kvinnor till Nya Parken?
– Det måste till exempel bli enklare att ta med barnvagnen. Men det gäller ju både kvinnor och män. Kanske att det finns en barnvagnsavdelning i restaurangen där barnen kan stoja och att det är okej att de gör det.

En annan faktor är enligt Jessica Ohlsson att både IFK Norrköping och fotbollens värld av tradition är en manlig miljö.

– Ja, det är lite samma personer från företagen som brukar gå på möten som berör IFK. Och det är män. Men det hoppas vi kunna bryta lite.

KAMRATERNA

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *