Calling Malmö inför kvartsfinalen: ”Finns inget bättre sätt än att krossa mästarna”

På söndagen möts IFK Norrköping och Malmö FF i kvartsfinal i Svenska cupen. Vi vände blickarna söderut och frågade tre Malmöbaserade journalister om underskattningen av IFK, hur ett lag utanför storstäderna kan vara ett topplag på sikt och vad nyckeln blir till seger för respektive lag på söndag.

”IFK måste utnyttja Malmös hittills lite skakiga defensiv” – Fredrik Lindstrand, Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan

Förra året underskattades IFK Norrköping av många experter ända in i de sista omgångarna. Blir det nån skillnad i år?
– Nej, inte speciellt stor i alla fall. Nu kommer det heta att IFK Norrköping aldrig kan upprepa bedriften, att det svåra andraåret väntar, att Europa kommer ta fokus, att man blir sönderköpt till sommaren. När vi pratar allsvenska favoriter 2016 är det som om fjolåret aldrig inträffade. Det är AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och MFF i fokus i vanlig ordning. Sen om det är rätt eller fel, det får vi se.

IFK hoppas göra vad bara Hif och Elfsborg utanför storstäderna gjort i modern tid – att över en längre tid förbli ett topplag. Vad ger du dem för chanser att lyckas med det?
– Det som talar för är den utmärka akademin (att förädla och sälja egna talanger är enormt viktigt för en allsvensk klubb, se på MFF) och den professionalitet som verkar genomsyra föreningen. En fin hemmaarena och ett växande supporterstöd (för det var väl inte bara en engångsboost, gott folk?) talar även för IFK Norrköping. Det som talar emot är väl den ansträngda ekonomin.

Efter 1940- och 1950-talens rivalitet framställs ofta MFF-IFK som ett ”klassikermöte”. Men hur ser malmöborna och MFF-fansen på mötena med Peking nuförtiden?
– MFF har haft vissa problem med IFK Norrköping på senare tid så man ser det definitivt som en svår match. Men någon rivalitet finns inte på det viset. Det är fortfarande HIF och IFK Göteborg som är de största matcherna för MFF, och möjligen AIK. Och sen är det en bit till nästa. Men kan IFK Norrköping bita sig kvar i den allsvenska toppen finns alla möjligheter för gamla tider att göra sig påminda igen. De geografiska faktorerna (det finns ingen tydlig länk mellan Malmö-Norrköping i stil med E6:an) gör dock att det aldrig lär bli sådär stekhett.

Vad blir nyckeln för respektive lag för att vinna kvartsfinalen?
– För IFK Norrköping blir det att utnyttja Malmö FF:s hittills lite skakiga defensiv, gärna genom snabba kontringar och spel förbi mittfältet. IFK Norrköping bör dessutom lägga stor vikt vid de offensiva situationerna framåt, MFF har visat brister vad gäller det. Bakåt behöver Peking vara extremt noggrant i att stänga ytorna framför egna straffområdet. Det kryllar av offensiv kvalitet i MFF. För de himmelsblå gäller det framför allt att få igång rörligheten och passningstempot. Lyckas man är det få lag som hänger med.

”Matchen är tokhet i Malmö” – Magnus Sjöholm, frilansjournalist

Förra året underskattades IFK Norrköping av många experter ända in i de sista omgångarna. Blir det nån skillnad i år?
– Min erfarenhet är att ”många experter” enbart går på förra årets resultat vilket i det här fallet innebär att IFK kommer överskattas. Jag tror vårsäsongen och individuella spelares attraktionskraft kommer avgöra. Fortsätter Nyman, Traustason och Linus utvecklas försvinner de i sommar. En sämre vår och laget kan fokusera på CL och göra en bra höst. Men kombinationen hyfsat lag, utsatt och prestigefyllt byte plus CL-tankar är en svår kombination. Tror de kommer tippas femma, tror de slutar där jag tippade IFK förra säsongen: sexa, eller sjua.

IFK hoppas göra vad bara Hif och Elfsborg utanför storstäderna gjort i modern tid – att över en längre tid förbli ett topplag. Vad ger du dem för chanser att lyckas med det?
– Vad gäller ungdomsutveckling och talang är IFK redan där men det krävs bättre ekonomi, möjligheter att attrahera stora hemvändande namn och en kommun/stora sponsorer som är generösa. Varken IFE eller HIF hade varit där de är idag utan givmilda sponsorliknande hemkommuner. Så IFK:s eventuella framtid som topplag är i första hand en politisk fråga! Vad som talar emot ett närmande lokalpolitiken och IFK är att intresset i allmänhet för fotboll i Norrköping är allt för dåligt. Jag vet att det låter konstigt i IFK-ares öron men ett lag som leder serien i typ 15 omgångar och ändå bara snittar 60 procent av publikkapaciteten – det funkar inte! Att IFK enbart snittar 2000 mer än Helsingborg efter deras andra raka katastrofsäsongen är nästan skämmigt. Ett annat indicium: MFF ”svek” i allsvenskan, ändå snittade de 17 000 på hemmaplan.

Efter 1940- och 1950-talens rivalitet framställs ofta MFF-IFK som ett ”klassikermöte”. Men hur ser malmöborna och MFF-fansen på mötena med Peking nuförtiden?
– IFK är numera endast laget synonymt med Niclas Kindvall och Rawez Lawan. Och dit den lustige, blonde vänsterbacken från Halmia* hamnade . Som MFF-are måste man vara över 65 år för att Kamraterna ska höja pulsen! Med det sagt: de här två matcherna nu kommer naturligtvis präglas av hemmalagets stora revanschlust. Och det finns inget bättre sätt att manifestera denna än att krossa svenska mästarna! Så just de här matcherna är tokheta, i Malmö!

Vad blir nyckeln för respektive lag för att vinna kvartsfinalen?
– Jag tror att IFK blir statister och att matchen resultat kommer avgöras av MFF:s backlinje. Ifall IFK inte kan störa uppspelen (vilket går) kommer MFF göra många mål. Ifall backlinjen uppträder lika virrigt i boxen som i de senaste matcherna och ifall innermittfältarna backar lika mycket och ligger så lågt som de gjort hittills kommer Peking att göra minst två mål. Så 2-2 vid full tid och 3-2 i förlängningen.

”För de allra äldsta MFF-supportrarna är IFK Norrköping den största rivalen” – Ole Törner, Skånesport.se

Förra året underskattades IFK Norrköping av många experter ända in i de sista omgångarna. Blir det nån skillnad i år?
– Inte för att slå mig för bröstet, men jag hade i alla fall IFK Norrköping på topp sex. Men visst underskattades laget av i stort sett alla. Där är jag lite tudelad. IFK Norrköping var mycket bättre än många trodde. Och det kan man reta sig på, typ det hade folk inte koll på. Men det ska man göra med en portion stolthet i ryggen. Att prestera över förväntan är alltid bra.
I år kommer alla att tippa IFK Norrköping högt upp.

IFK hoppas göra vad bara Hif och Elfsborg utanför storstäderna gjort i modern tid – att över en längre tid förbli ett topplag. Vad ger du dem för chanser att lyckas med det?
– På kort sikt går det alltid att bråka med de stora. Men att göra det 20-30 år i rad är en helt annan sak. Det krävs väldigt mycket och det är en tunn linje mellan att satsa för mycket och knäckas och satsa för lite och inte hänga med. Att samtidigt prestera både i Allsvenskan och i Europaspelet är dessutom så svårt att man inte riktigt förstår det förrän man själv varit med om det.

– Till IFK Norrköpings fördel talar att klubben blivit så bra på att fostra egna talanger. Utan att vara det går det aldrig för en lite mindre klubb att hänga med. Därför är det något IFK Norrköping måste prioritera. Om det kommer in bra med pengar, bör en del slussas över till ungdomsverksamheten. Både förra året och i år har MFF använt en del av Champions League-miljonerna till att öka ungdomsavdelningens resurser.

Efter 1940- och 1950-talens rivalitet framställs ofta MFF-IFK som ett ”klassikermöte”. Men hur ser malmöborna och MFF-fansen på mötena med Peking nuförtiden?
– Det är en generationsfråga. För de allra äldsta MFF-supportrarna är IFK Norrköping den största rivalen. För nästa generation är det IFK Malmö, nästa Öster, nästa IFK Göteborg och för kidsen idag är det Helsingborgs IF.

Vad blir nyckeln för respektive lag för att vinna kvartsfinalen?
– Nyckeln för båda lagen blir energin och viljan. En cuptitel borde vara viktigare för MFF, men då gäller det att visa det på planen också.

KAMRATERNA

* Den spelare som Magnus Sjöholm syftar på är Mikael Roth, som tillsammans med Gudmundur Mete kom till IFK från MFF 2003. Samma år gick för övrigt Thomas Olsson och Kristian Bergström motsatt riktning.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *