Hipp, hipp, hurra! Kamraterna fyller ett år!

Idag, den 9 mars, är det ett år sedan vi, Mårten Mellberg och Niklas Broweus, startade Kamraterna. Vi firar genom att ställa några frågor till varandra och tipsa om några läsvärda artiklar från det första året. Och så blickar vi framåt lite grann.

Mårten, hur skulle du summera vårt första år?
– Väldigt roligt först och främst med mycket fin respons från våra läsare. När vi startade var det ju för att vi tyckte att det trots allt fanns ett underskott av information om IFK Norrköping, men också för att det verkade finnas så många engagerade, vetgiriga och kritiskt tänkande supportrar – och det gör det verkligen! All heder till dem – den digitala Curvan!

På tal om Curvan, vad betyder den för IFK och fansen?
– Utan Curvan inget SM-guld. Det tror jag faktiskt. Hade guldet bärgats utan vändningen mot Helsingborg? Tveksamt. Curva Nordahl är i alla fall helt klart en avgörande faktor om publiksiffrorna ska kunna stabiliseras på en hög nivå även i fortsättningen.

Vad är dina förhoppningar på IFK under 2016 – på och utanför planen?
– Jag hoppas naturligtvis på cup-guld, SM-guld och spel i Champions League. Men det som jag tror är absolut viktigast är att IFK kan förlänga med Janne och några av nyckelspelarna. Det är en hel centrallinje och en manager som står med utgående kontrakt, det är oroande.

– Om jag ser på det icke-sportsliga så hoppas jag få se en långsiktig publikstrategi från IFK som kommuniceras utåt. Bra publiksiffror kommer alltid vara beroende av lagets form, motståndets dignitet, väder och speldagar. Men hur jobbar man för att höja lägstanivån? Hur kan de som aldrig missar en match bli fler? Eller är det andra publikkategorier man ska nå?

Över till dig, Niklas. Vad har du för sportsliga förhoppningar om 2016?
– Jag hoppas att IFK kan utveckla det fina passningsspelet som man visade upp förra året. Utan den positiva fotbollen hade guldet inte alls känts lika häftigt. Annars hoppas jag att ”Totte” kan ta det sista steget till att bli en riktig målskytt för att sedan säljas dyrt till en fin klubb utomlands. Det är han värd. Och så hoppas jag så klart också på ett nytt SM-guld och fortsatt spel i Europa i höst.

Utanför de kritade linjerna då?
–  Jag hoppas att man kan stärka relationerna till sina fans och medlemmar via en närmare och tätare dialog. Dels genom att bjuda in till olika aktiviteter men också via en mer direkt kommunikation, kanske med mejl och sms. Jag tror att man behöver vara mer aktiv vid sidan av de femton hemmamatcherna för att kunna skapa långsiktiga relationer med fansen. Och så undrar jag vart alla guldsouvenirer är?

Under det första året har vi gjort över hundra inlägg i bloggen. Vilka texter vill du rekommendera lite extra, Mårten?
– Eftersom jag vill att vi ska bidra till fördjupad kunskap tipsar jag gärna om artikeln där Janne berättar om scoutingarbetet och eftersom jag också hoppas att våra läsare får en aha-upplevelse ibland tipsar jag om när vi pratade med Robert Laul om Kujovic och Frosinone.

Och du då, Niklas?
– Hur IFK ska bygga klart Nya Parken och snacket med fystränaren Jonas Hellberg om att han ”aldrig har varit i ett så disciplinerat lag” var läsvärda. Även hur det gick till när Basel fick upp ögonen för Alexander Fransson vill jag rekommendera. Det kändes som att man kom lite bakom kulisserna där.

Vad har ni för planer för Kamraterna det kommande året?
– Vi kommer väl köra vidare på ungefär samma sätt som nu. Man märker vad som fungerar och vad som är mindre bra. Vi tror mycket på att prata med människor utanför klubben får att få nya infallsvinklar och andra perspektiv. Vi kommer också i år att ha en panel bestående av tre personer som med jämna mellanrum svarar på IFK-relaterade frågor. Det tror vi kan bli riktigt bra!

KAMRATERNA

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *