Så når IFK cupkvarten – och får hemmaplansfördel

Kujovic HBK hemma 2015

I helgen avslutas Svenska cupens gruppspel. De fyra bästa gruppettorna får hemmaplan i kvartsfinalen. IFK Norrköping är nu ett av de lagen, men det är ganska tajt om platserna även om det ser bra ut för IFK. Kamraterna redogör lite för helgens förutsättningar.

Det är bara Halmstads BK som redan är klara för kvartsfinalen efter att ha besegrat Frej och Degerfors. Hallänningarna är också ett av de fyra lag som i dagsläget får hemmaplansfördel i slutspelet. De andra är AIK, IFK Norrköping och Malmö.

AIK, 6 poäng, + 7 i målskillnad. Solnagänget slog senast Tenhult borta med 6-0 och möter nu Falkenberg hemma. FFF har chans på avancemang om man vinner matchen då man är två poäng bakom AIK.

IFK Norrköping, 6 p, + 5. Möter Jönköping hemma. J Södra har i teorin en chans att ta förstaplatsen – men då måste man slå IFK stort och andra resultat gå vägen.

Halmstads BK, 6 p, + 5. Möter avsågade IFK Göteborg på bortaplan.

Malmö FF, 6 p, + 4. Skåningarna möter Sundsvall hemma. Gästerna har chansen att ta förstaplatsen om man vinner med stora siffror.

De näst bästa gruppettorna är Kalmar (Elfsborg b), Helsingborg (Örebro h), Hammarby (Dif b) och Häcken (Gefle h).

Om flera gruppettor hamnar på samma poäng är det i första hand målskillnad och i andra hand antal gjorda mål som avgör hemmaplansfördel. Om inte heller detta räcker för att skilja lagen åt får det högst rankade laget hemmamatch, vilket gynnar IFK i kraft av Svenska mästare.

För IFK Norrköpings del räcker det med ett oavgjort resultat på söndag för att nå kvartsfinal, och det är inte omöjligt att det även räcker till hemmaplansfördel. Men vid IFK-vinst är möjligheterna till hemmamatch i kvartsfinalen mycket goda. IFK kan till och med förlora mot Jönköping med två mål förutsatt att Athletic inte slår Östersund med mer än 3-0. Men då är risken desto större för bortamatch mot lag som Malmö FF eller AIK i nästa omgång.

Kvartsfinalerna och vilka kvartsfinalvinnare som får hemmaplansfördel i semifinalen lottas på söndag 6 mars kl 19, uppger SvFF på sin hemsida. Kvartsfinalerna spelas 12-13 mars och semifinalerna 19-20 mars. Vilket lag som får hemmaplan i finalen avgörs genom fri lottning.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *