Vad ska IFK göra om Mitov Nilsson inte kan spela?

David Mitov Nilsson har hämmats av skadeproblem under försäsongen och istället har Andreas Vaikla fått vakta målet i tre av fyra matcher på försäsongen. Men hur ska man göra om esten inte anses vara redo för ett CL-kvalande IFK Norrköping? Vi kollade hur man gjorde i en annan kamratförening.

IFK Norrköping går mot en viktig säsong. Man ska försöka försvara sitt guld eller åtminstone etablera sig som ett allsvenskt topplag och till hösten samtidigt spela i Europa. En viktig spelare blir förstås lagets sista utpost David Mitov Nilsson. Men vad ska Janne Andersson göra om målvakten blir skadad, så som han varit under försäsongen? Andersson har å ena sidan öst lovord över 19-åriga andramålvakten Andreas Vaikla. Å andra sidan är den unge esten oprövad på A-lags- och tävlingsnivå.

IFK Göteborg var i en liknande sits sommaren 2014. Inför hösten med allsvensk toppstrid och Europa League-kval behövde laget knyta upp en mer rutinerad målvakt inför kvalet till Europa League utifall någon av John Alvbåge eller Marcus Sandberg skulle bli skadad. Valet föll på den då 40-årige Mattias Hugosson som Blåvitt skrev ett korttidskontrakt med. Hugosson hade lagt av året innan efter nästan 400 spelade matcher för Gefle IF, men blev back-up på distans till Sandberg och Alvbåge. Han behövde aldrig göra några träningar med Blåvitt utan höll igång några pass i veckan med division 2-laget Valbo FF.

– Utifrån hans spelstil som han hade sista åren i Gefle så på slutet så visste vi att han skulle vara i god form efter en vecka eller två hos oss, säger Stefan Remnér, målvaktstränare i IFK Göteborg

– I sådana fall hade det bara handlat om att få in tajmingen. Rytmen kan du tappa när du inte varit igång på ett tag.

När Mattias Hugosson skrev på kontraktet med Göteborg hade han inte spelat match på nio månader. Men även han verkar ganska övertygad om att han skulle kunnat gå in och göra ett bra jobb om det hade behövts

– Vissa saker går inte ur, det sitter i ryggraden. Hur man placerar sig i ett mål och hur man kommer ut i rätt lägen och läser spelet, säger Hugosson.

”Det tar lång tid att bli en bra målvakt”

Hur ska man då tänka kring reservmålvakter generellt? Ska man ha en ung, lovande och hungrig eller en äldre vars karriär kanske är på nedgång men som har mycket rutin att luta sig tillbaka på? Det finns naturligtvis inget enkelt svar på den frågan. Men Stefan Remnér i IFK Göteborg säger att det är först i tjugoårsåldern som en målvakt börjar bli ”någorlunda klar” i sitt spel.

– Jag brukar säga att det tar lång tid att bli en bra målvakt. Ska du bli jävligt bra tar det ännu längre tid.

– Jag gillar när man slussar fram unga målvakter. Men man måste göra det förnuftigt. Krav finns alltid på spelarna, men när man spelar med A-laget finns också yttre krav från publik och media. Särskilt som målvakt, säger Remnér.

– Äldre målvakter kan släppa in minst lika enkla mål, men det bekommer dem inte på samma sätt. Jag tycker man ska ge unga målvakter lugn och ro istället för att de ska bli kanonmat.

Stefan Remnér jämför på vilket sätt man behöver förbereda en yngre orutinerad målvakt för en viktig match jämfört med om ska göra detsamma för en äldre. För den sistnämnde handlar det som sagt mycket om att få in tajmingen. För den förstnämnde handlar det förmodligen om att klara den anspänning som matchen innebär.

– Har du spelat många matcher på högsta nivå har du både lyckats och misslyckats och är van att spela matcher med puls. En 19-åring kan vara väldigt redo mentalt, men det kan man aldrig veta säkert innan. Man måste spela för att få veta det. Det är väldigt många som är duktiga på träning men som inte får fram det på match. Sen finns det exempel på motsatsen, de som inte visar så mycket på träning men när det blir match, ”då jävlar”, säger Remnér.

En äldre målvakt är förmodligen något mindre atletisk än sin yngre kollega. Men det är inte räckvidden som är problemet för äldre målvakter, enligt Blåvitts målvaktstränare.

– Positionsspelet är ju jätteviktigt, man kan undvika spektakulära räddningar genom att stå rätt. Det gäller även unga och atletiska målvakter att man gärna ska försöka få dem lite lugnare, undvika hörnor och undvika returer, säger han.

– Men det som kan bli hämmande om man är rutinerad men inte spelat så mycket på sistone är luftspelet. Det krävs tajming och spänst vid inspelen.

Positionen som reservmålvakt i ett allsvenskt lag är lite speciell. Få klubbar har råd – eller prioriterar – att ha en reservmålvakt av dokumenterat god allsvensk klass. Av naturliga skäl är det få duktiga målvakter som är nöjda med att sitta på bänken under sina bästa fotbollsår. Klassen på målvakten som ändå sitter på bänken är ofta svårbedömd, även för de supportrar som följer laget nära.

– Det är jätteknepigt med andremålvakten. Det går inte jämföra pressen under en riktig match med mycket folk med att stå i U21. Det finns många duktiga 19-åriga målvakter, men det är individuellt hur man klarar av det när man ska stå stora matcher, säger Mattias Hugosson.

– Det är också svårt att hålla nummer två motiverad.  Är nån tillräckligt duktig så  vill ju den ha speltid.

Mattias Hugosson fyllde 42 för några veckor sedan och verkar ha lagt handskarna på hyllan för gott.

Men om Janne Andersson ringer i sommar?
– Då svarar jag nog ”kolla med någon annan”.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *