Telo inför AIK borta: ”Det känns som en stormatch fast det är träningsmatch”

På söndag träningsspelar IFK Norrköping borta mot AIK. Solnalaget hör till de motståndare som IFK mött allra oftast på försäsongerna under 2000-talet. Vi ringde upp Christopher Telo för att prata om lite om träningsmatcherna mot Gnaget. Och det är en han minns lite extra.

– Det första jag kommer att tänka på är matchen 2010. Det var flera tusen på läktaren på Skytteholm och jag gjorde mål, drog upp den i krysset! Det andra målet tror jag Daniel Bamberg gjorde, säger Telo om matchen som slutade 2-2.
Drygt 3 500 var publiksiffran då. AIK:s rekord på Skytteholm är 4 212 personer och  det är den siffran klubben hoppas slå på söndag
Överlag tycker Christopher Telo att försäsongsmatcherna mot AIK brukar vara roliga att spela.
– Det brukar alltid bli bra matcher och vara mycket folk på Skytteholm där vi ofta möter dem. Det känns som en riktigt stor match fast det är en träningsmatch.

Sedan 2002 har IFK Norrköping och AIK träningsspelat mot varandra åtta gånger, mötet på söndag blir alltså nummer nio. Att lagen spelat mot varandra så ofta beror dels på att det är geografiskt nära mellan lagen och att man håller likvärdig kvalitet. De senaste åren har kontanterna mellan lagen blivit ännu lit smidigare då AIK:s tränare Andreas Alm har en bakgrund i IFK. För AIK har ytterligare en faktor varit att man ogärna möter Hammarby och Djurgården på försäsongen, och då behöver man hitta annat, likvärdigt motstånd. Bajen och AIK har inte mötts i en träningsmatch utomhus sedan 1992 och AIK och Djurgården möttes senast 2008, men då i Portugal.

Sedan Christopher Telo kom upp i IFK Norrköpings A-trupp har lagen mötts fem gånger. Andra lag IFK ofta möter på försäsongen är Djurgården och Åtvidaberg.
Blir det inte lite enformigt?
– Man tänker inte på det riktigt så, utan det handlar mest om att komma i form eftersom det var ett tag sen man spelade. Det gäller att få ihop laget och se att allt stämmer, säger Telo som i år ändå fått en mer variationsrik försäsong än tidigare i och med matcherna i Portugal.
– Det har varit roligt och lite annorlunda jämfört med tidigare försäsonger. Tuffa matcher, det kändes för min del att jag inte var i hundraprocentig form. De är i mitten av sina säsonger och är duktiga spelare, men de är människor de också, tycker Telo om stjärnorna i Lokomotiv och Zenit.

Telo konkurrerar med Nikola Tkalcic på vänsterbacken. Men vart vill han helst spela om han får välja?
– Alltså, det spelar ingen jättestor roll. Jag vill spela och kommer kämpa för det, men det är upp till Janne vart han vill sätta mig. Jag tänker inte så mycket på det, man kommer inte bli satt som målvakt ändå, skrattar Telo och säger att han ser fram emot säsongen. Men några personliga mål har han inte när det gäller till exempel mål eller assist.
– Nej, det är så mycket tillfälligheter som avgör hur det går och det blir lätt att haka upp sig på det. Men så klart vill man bidra i det offensiva.
Är det något i ditt spel som du vill förbättra 2016?
– Jag vill ju bli bättre generellt, bli snabbare i tanken och i fötterna. Men ingen specifik sak. Men det är klart att man vill utvecklas i defensiven hela tiden, jag har ju ändå varit mest yttermittfältare. Annars handlar det om att ha en stark fysik och bra kondition. Ju mer man orkar ju mer kan man springa, det är min starka sida och det jobbar jag också på att förbättra.

KAMRATERNA

Resultat träningsmatcher mellan AIK och IFK Norrköping under 2000-talet:

2015-03-28 AIK – IFK Norrköping 0-0
2012-02-04 AIK – IFK Norrköping 0-1
2010-02-06 AIK – IFK Norrköping 2-2
2009-06-27 AIK – IFK Norrköping 1-1
2008-06-18 AIK – IFK Norrköping 3-2
2005-03-09 AIK – IFK Norrköping 1-1
2004-03-29 AIK – IFK Norrköping 0-0
2002-02-09 IFK Norrköping – AIK 4-1

Tack till Stefan Mellerborg på AIK Fotboll som tagit fram statistiken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *