Janne Andersson om IFK:s starka offensiv, Enarssons utmaning och intresset för Fridjonsson

Foto: Vyacheslav Yevdokimov / FK Zenit
”Totte” i matchen mot Zenit. Foto: Vyacheslav Yevdokimov / FK Zenit

Försäsongen är en tid att prova olika spelare och formationer. Hur Janne Andersson kommer formera backlinjen 2016 med alla spelare tillgängliga tror sig nog många veta. Men på mittfältet och kanske även i anfallet känns det lite mer öppet. Kamraterna ringde upp Janne Andersson för att höra hur hans tankar går när det gäller offensiven.

Vid den här tiden förra året kändes det ganska klart hur Janne Andersson ville formera mittfältet inför den allsvenska premiären. Arnor Traustason, Daniel Sjölund, Alexander Fransson och Nicklas Bärkroth var det som gällde då. Nu har Fransson som bekant försvunnit till Basel, samtidigt som man värvat Eric Smith och Andreas Blomqvist, vilket ger nya möjligheter att formera mittfältet. I år är det mer ovisst vilka fyra som spelar på mitten, helt enkelt.

– Det kan jag hålla med om. Vi är lite bredare och starkare i år. Förra året kändes det ganska klart hur det skulle se ut. De som fick chansen då visade att de var värda den. De som är kvar sen förra året: ”Genta”, ”Tess” Hadenius, ”Daja” och Nicklas och Arnor kan lyfta ännu mer och så har vi Blomqvist och Smith som konkurrerar. På så sätt känns det som att det är en tuffare och jämnare konkurrens nu.

Kamraterna pratade tidigare i vintras med Bosse Johnsson, sportchef på Blekinge Läns Tidning, som tyckte att Andreas Blomqvist påminner en del om Daniel Sjölund i spelstilen. Konkurrerar dessa spelare om samma position? frågade vi Janne.

– Jag skulle säga att alla konkurrerar med varandra och måste bevisa att de ska spela, även Sjölund. Så som vi spelar, till vänster med Arnors roll så är han central när vi har boll. Egentligen ska den som spelar till vänster och de två centrala kunna blanda lite. Så flera spelare konkurrerar i alla tre positioner. I rollen till höger på mittfältet vill jag att vi ligger bredare, jag ser Nicklas som lite mer given där även om några till kan spela där. Jag har ingen vänsterbredd, utan det är ju vänsterbacken som är breddspelare till vänster på mittfältet.

När det gäller Smith och Tekie är båda inte ens 20 år fyllda. Unga spelare har ofta svårare att prestera jämnt på en hög nivå under en hel säsong. Vilka förhoppningar har Janne på dem under året som kommer?

– ”Tess” hade ju en jäkla skön utväxling förra året, men hade en del problem med skador. Men han har ju känt på det en hel del och jag tror att han kan lyfta rätt rejält och få en hyfsad jämnhet. I hans fall behöver han få en jämnhet i det fysiska, fotbollsmässigt var han med för ett år sen. Smith har spelat 37 allsvenska matcher och har kommit en bit redan.

– Men visst är det lite mer upp och ner på yngre spelare, det går inte att komma ifrån. Men jag ser inga skäl till att de inte ska kunna prestera jämnt över hela säsongen.

Tycker du att ”Tess” fungerar bäst som inner- eller yttermittfältare i dagsläget?
– Jag tycker att han och flera andra kan spela både till vänster, centralt och höger. Han fungerar överallt. Men som ung spelare börjar man kanske på en kant och jobbar sig inåt. Det är högre krav på en central spelare än en kantspelare. När jag hade ”Ante G” i Halmstad började han på en kant och jobbade sig inåt. Ofta blir det så.

”Att bli en bra avslutare kommer med erfarenhet”

Om vi går över till anfallet har Emir Kujovic, Christoffer Nyman och Alhaji Kamara alla levererat i Allsvenskan. En frisk Kujovic är given på topp tillsammans med någon av de andra två. ”Totte” kan ju även spela som höger mittfältare vilket han gjorde i guldmatchen mot Malmö FF förra året. Så det finns flera alternativ för hur Janne kan formera sitt anfallspar.

Robert Laul sa till Kamraterna innan transferfönstret i Europa stängde att med Kujovic kvar i laget har IFK ”definitivt den bästa anfallsuppsättningen i Allsvenskan”. Det är något som Janne verkar hålla med om.

– Ja, jag tycker att vi har en stark uppsättning men har inte värderat alla andra. Vi är starka, det visade vi förra året. Men alla fönster har ju inte stängt ännu, påminner IFK:s manager.

Konkurrensen för Joel Enarsson är väldigt tuff. Vad krävs för att han ska få spela?
– Det krävs att han är bättre än de andra. Det är en tuff konkurrenssituation och det var samma sak när han kom hit. Han har gnuggat på, det är ett tufft läge. Det är bara att hoppas att han utvecklas vidare, menar Janne och säger att det inte är aktuellt med en utlåning.

Christoffer Nyman har spelat allsvenskt regelbundet de senaste åren, men har inte alltid haft målskyttet med sig. Förra året noterade han personbästa med tio allsvenska fullträffar och under Atlantic Cup gjorde han två fina mål. Har ”Totte” utvecklat målskyttet ännu mer undrar vi.

– Jag tror att alla våra spelare kan utvecklas mer och det tror jag om ”Totte” med. Han kan ta ett steg till och han såg bra ut i Portugal med två bra mål.

– Han är en allsvensk toppspelare, det bevisade han 2015. Som forward ingår det att göra ett antal mål. Han är där, men har haft tuff konkurrens genom åren då vi haft bra forwards. Att bli en bra avslutare kommer också med mer erfarenhet, det är sällan som unga forwards gör många mål. Man utvecklas på vägen.

Alhaji Kamara var inte med i Portugal på grund av ”medicinska skäl” som inte IFK vill berätta mer om. På vår fråga om han kan spela på kort eller lång sikt så säger Janne att det inte finns något att säga just nu, mer än att han kör individuell träning men inte hundra procent med laget ännu.

Den stora snackisen i januarifönstret var ju när Allsvenskans skyttekung Emir Kujovic skulle bli såld. Men inget hände och han ser ut att bli kvar i IFK. Skyttekungen har bara ett år kvar på kontraktet och har på sistone uttryckt att han trivs väldigt bra i IFK. Skulle det till och med kunna bli så att han förlänger kontraktet?

– Några ligor är ju fortfarande öppna. Jag vill inte spekulera i det utan vi får vänta och se. Vi har en dialog med Emir och att han ville iväg var inga konstigheter. Men vi är inte där idag, svarar Janne på frågan om man diskuterar nytt kontrakt.

Bakom Emir, ”Totte”, Kamara och Enarsson står Adin Bukva och Tidjani Diawara närmast på tur att slå sig fram. I Atlantic Cup fick Bukva fick chansen mot Jablonec och tackade med att bli målskytt. Så är beskriver Janne dessa två spelare:

– Adin har ju kommit in lite senare, medan Diawara var med förra året och gjorde 12 mål som 17-åring i Sylvia. Adin är vänsterfotad och har ett lite rappare skott, han är den typen av målskytt. Diawara är mer kraftfull och starkare i mottagningsspelet, medan Adin är bättre på att hitta lägen i djupled.

Trots den starka anfallsbesättningen finns det tankar om att förstärka. För några veckor sedan provtränade islänningen Holmberg Aron Fridjonsson med IFK. Och han är fortfarande aktuell, bekräftar Janne.

– Vi har inte avskrivit honom. Han var så pass bra att det är en intressant spelare. Han är inte färdig, men kan komma till oss och få ordning och prestera längre fram.

En anfallare som är en personlig favorit hos Janne Andersson är Bröndbys Magnus Eriksson, tidigare i Åtvidabergs FF och Malmö FF. Det sägs att han återigen är aktuell för IFK. Men som vanligt vill inte Janne kommentera särskilda namn, utan säger bara:

– I grunden har vi sagt att om vi ska lägga pengar på en färdig spelare ska vi först bli av med någon.

KAMRATERNA

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.