Atlantic Cup: ”Vi vet inte så mycket om Norrköping”

På torsdag kväll möter IFK Norrköping Champions League-laget FC Zenit i Atlantic Cup. Bortsett från stjärnan Hulk lär man starta med bästa möjliga lag. Vi har pratat med Valera Patotski som beskriver sig som en Zenit-nörd.

Zenits rötter sträcker sig långt tillbaka i tiden. Klubben grundades 1914 eller 1925, lite beroende vem man frågar. Klubbens framgångar under sovjeteran var dock blygsamma. Under andra halvan av 1990-talet började det dock gå bättre för klubben som under 2000-talet skulle bli en storklubb i såväl Ryssland som Europa.

Statsägda Gazprom gick in i klubben 2005 och sedan dess har klubben haft tränare som Dick Avocaat, Luciano Spaletti och nu André Villas-Boas. Zenits största internationella framgång kom 2008 då man vann Europa League genom att slå Glasgow Rangers i finalen. På 2010-talet har Zenit än så länge vunnit två inhemska mästerskap och slutat på andraplats två gånger.

I årets upplaga av Champions League har man tagit sig till åttondelsfinal där man ska möta Benfica.

I Atlantic Cup vann man sin första match mot Bröndby med 2-0 efter mål av Oleg Shatov och Axel Witsel. Nu väntar IFK Norrköping för ryssarna som alltså förbereder sig för Champions League-slutspelet.

– Med tre nya spelare i Yuri Zhirkov, Mauricio och Alexander Kokorin kan Norrköping förvänta sig en stark Zenit-elva då både nya och gamla spelare vill bevisa för André Villas-Boas att det ska ha en permanent plats i startelvan.

Det säger Valera Patotski på Zenit Fans Around the Globe till Kamraterna. Förutom brasilianaren Hulk lyfter han fram belgaren Axel Witsel, portugisen Miguel Danny, Oleg Shatov och Artem Dzyuba som nyckelspelare i laget. Alla spelar från start bortsett från Hulk som haft skadeproblem och börjar på bänken, gissar Valera Patotski.

– Han spelade tjugo minuter mot Bröndby men lär nog få fler minuter mot Norrköping.

Vad vet då ryssarna om IFK Norrköping? frågar vi.

– För att vara ärliga vet Zenits fans inte så mycket om IFK Norrköping, förutom att man vann ligan förra året. Vi förväntar oss en schysst och spännande match! avslutar Valera Patotski.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *