Daniel Ekvall: ”I IFK tänker ingen att man är mentalt svag för att man skulle prata med en psykolog”

Daniel Ekvall är idrottspsykologisk rådgivare åt IFK Norrköping. Förenklat betyder det att han arbetar med spelarnas tankar, känslor och beteenden i samband med fotboll.
– Min ambition är inte att bli flummig utan att prata om spelet fotboll, om vad man gör på planen för att öka spelarnas psykologiska färdigheter.

Daniel Ekvall arbetar med idrottspsykologi både för IFK Norrköping och Svenska Fotbollförbundet. Ett upplägg han tycker fungerar bra då han både får tillämpa sina kunskaper praktiskt i en förening, men även arbeta mer teoretiskt med utbildning inom förbundet för både ungdomar och seniorer.

Han berättar för Kamraterna att idrottspsykologi handlar om att få en idrottare, till exempel en fotbollsspelare, att våga göra saker som kan förbättra självförtroendet.

– Senaste åren har man pratat mycket om beteenden, om att göra rätt saker. Att våra beteenden kan förändra tankar och känslor. Om jag spelar med självförtroende ökar chansen att prestera.

Han försöker i sitt arbete med spelarna vara så konkret som möjligt.

– Min ambition är inte att bli flummig utan att prata om spelet fotboll, om vad man gör på planen för att öka spelarnas självförtroende. Det kan handla om att ge en spelare en uppgift att titta på en av hans bästa matcher. Vad har han gjort på plan? Har han vågat utmana eller ta avslut? Genom att titta på sådant här kan man träna upp förmågan att göra bra saker även om det känns tungt för dagen, förklarar Daniel Ekvall.

Han återkommer till vikten av beteenden på planen, något som IFK har arbetat mycket med för att skapa sammanhållning. Det tycker Daniel Ekvall syns tydligt genom att spelarna till exempel applåderar varandra eller gör tummen upp.

– Om Traustason springer hem max och Telo då ger honom en ”high five” ökar chansen att ”Trasten” kommer göra den löpningen igen. Det sänder också signaler till medspelare och motståndare. Spelarna kan prata om konkreta beteenden på planen för att ge varandra energi, det finns en mängd beteenden man kan göra.

Emir Kujovic säger i var och varannan intervju att han vill lämna IFK för utlandet. Är det en typ av ”beteende” som kan påverka gruppen negativt?
– Generellt skulle det kanske kunna göra det. Men internt i den här gruppen är de trygga med varandra och jag tror inte att det stör. Men i vissa lag så kan det säkert bidra till lite snack och så. Men det här ingår i fotbollsvärlden, i den här branschen. Visst är fotboll en lagsport men jag tror att de flesta skulle unna Emir ett äventyr till. Det är kanske skillnad om han uttalar sig illa, men han är ju jättenöjd med IFK och trivs jättebra.

Ibland finns det en bild om att förbättra sig mentalt bara handlar om att tänka positivt. Men det stämmer inte, tycker IFK:s idrottspsykolog.

– Enligt den senaste forskningen är det okej att tänka negativt och vara nervös. Men man kan tänka upp förmågan att spela bra fotboll. Man pratar om ett ord som heter ”fotbollsaktion” som kan vara ett inlägg eller en närkamp. Psykologidelen i det här begreppet handlar om att till exempel våga slå en hårdare passning även om man tidigare misslyckats med samma sak.

Spanien är långt framme

Det blir allt vanligare att klubbar i Allsvenskan använder sig av psykologiska rådgivare. Till exempel Malmö FF, BK Häcken och IF Elfsborg har gjort det i många år. För Daniel Ekvall blir det sjunde säsongen med IFK Norrköping. Men det är olika hur mycket fotbollsklubbar använder sig av en idrottspsykolog – det kan vara allt från några timmar i veckan till att ha en på heltid som hos FC Köpenhamn.

Tittar man i Europa är Spanien kanske det land som har kommit längst i användandet av psykologi inom fotbollen, enligt Daniel Ekvall. Där handlar det psykologiska arbetet mycket om spelarutveckling och skapa motivation för unga spelare, men även vilken typ av ledarskap som är bra för att utveckla unga spelare. Anledningen till att Spanien har kommit långt tror Daniel Ekvall beror på att Spaniens kultur och filosofi handlar om att fotboll är en kognitiv idrott, att man använder hjärnan och fattar många beslut.

– Det handlar inte bara om att prestera inför fulla läktare, utan också om lärande och utveckling, säger han och förklarar vidare att idrottspsykologi är betydelsefullt i flera situationer.

– Man tänker kanske att vi behövs mest vid tyngre perioder, men jag tycker det är en process som man hela tiden måste jobba med och underhålla. Precis som fysträning är psykologi en färskvara.

Men visst finns det konkreta situationer när behovet av en idrottspsykolog kanske är extra stort.

– Om en spelare får en svår skada eller kanske har en stor formsvacka. Men det intressanta ur mitt perspektiv är inte om en spelare gör misstag, som att Emir Kujovic missar en straff och retur mot Åtvidaberg. Frågan är han hur agerar i momentet efter? Löper han tydligt och vill ha boll? I så fall gör han en bra aktion kan man säga. Spelare kommer missa och släppa in mål – men hur man agerar i momentet efter är det intressanta.

”Spelarna får säga hur de vill ha det”

Omkring tjugo procent av sin arbetstid ägnar Daniel Ekvall åt IFK. Han träffar spelarna både enskilt och i grupp.

– Senaste året har vi kört i mindre grupper med sex spelare i varje. Och så har vi kontinuerliga dialoger med ledarna också.

Pratar du regelbundet med alla spelare eller kommer de till dig när de behöver?
– Det kan se lite olika ut år för år. Men nu har vi grupp- och lagträffar en gång per månad. Vissa år har vi haft schema för individuella samtal, och vissa år mer utifrån önskemål och behov. Spelarna får säga hur de vill ha det.

IFK Norrköping är Daniel Ekvalls arbetsgivare och betalar hans lön, men han arbetar under tystnadsplikt och i förtroende med föreningens spelare. Hur agerar han ifall en spelare uttrycker klagomål och det uppstår en konflikt mellan spelaren och klubben?

– Det är en jättebra fråga. Föreningen är ju arbetsgivaren men spelarna måste veta att jag följer etik och tystnadsplikt, det är ändå spelarna jag jobbar med. Men dyker det upp saker kan jag försöka få en spelare att säga att han ska ta det med klubbledningen. Spelaren måste lita på mig för att kunna prata med mig.

Ibland anklagas fotbollen för att vara en machovärld i vilken det kan uppfattas som ett svaghetstecken att gå till en psykolog. Men det här är en bild som Daniel Ekvall tycker har förändrats.

– Det har ändrats ganska mycket faktiskt. Av spelarna i IFK så är det ingen som tänker att man är mentalt svag för att man skulle prata med en psykolog. Jag tror det har att göra med att man i ungdomslandslagen har haft psykologer i tio års tid och att psykologi är en del av varje aktion på planen. Det är kanske vanligare att äldre tränare kan ha kvar den gamla bilden, även om jag inte stött på det. Det finns ju klyschor inom elitidrotten att man ska vara mentalt stark hela tiden, men det är inget jag märkt av. Det handlar istället om att bli ganska konkret: om man tappar bollen två gånger hur vågar man då utmana igen?

Större press på IFK i år

Den här säsongen går IFK in som regerande mästare och även om man inte är favorit till guldet så lär pressen på spelarna vara större nu. Mentalt kan det bli nya utmaningar för IFK att hantera.

– Både och kan man säga. Vi ska fortsätta jobba på samma sätt som Janne Andersson säger och utveckla vårt spel. Vi pratar inte så mycket om resultatmål men vill ju vinna varje match. Men det är vägen dit och hur man spelar som är det viktiga. Det handlar igen om beteenden: att göra rätt saker. Sen är det klart att de andra vill slå oss, men det ville de förra året med.

Daniel Ekvall tar Andreas Johansson och Daniel Sjölund som exempel i sammanhanget.

– Man kan inte se på ”Ante” eller ”Daja” om de förlorade eller vann, de är så inne i hur de ska spela bättre för att vinna. Båda pratar om att utveckla spelet, det är det som är i fokus.

Men bara för att man vinner så betyder det inte att man gör allting bra, menar Daniel Ekvall:

– Det är lätt att dra samband. ”Bara för att jag drack en juice klockan tre vann vi SM-guld”. Det finns en risk med det. Det finns mycket vi kan göra bättre och allt var inte bra förra året. Det blir något att diskutera i år och vi ska fortsätta fokusera på processer.

KAMRATERNA

1 kommentar

Kommentarer är stängda.