Förbundskaptenen om Eric Smith: ”Bolltrygg med ett fint passningsspel”

Tesfaldet Tekie eller Halmstads Eric Smith kan ersätta Alexander Fransson på IFK Norrköpings mittfält kommande säsong. Vi har pratat med Tomas Turesson, förbundskapten för P-19-landslaget, som har bra koll på båda spelarna.

”Tess” Tekie har tillhört IFK under några år men har främst spelat seniorfotboll i Sylvia. Han gjorde allsvensk debut redan förra säsongen men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig för den fysiskt något tunne spelaren. Eric Smith från Halmstads BK gjorde en stark säsong i HBK som dock trillade ur Allsvenskan. Mittfältaren som fyller 19 år idag (vilket vi uppmärksammat närmare) ryktas vara på väg till IFK Norrköping och sa igår till Folkbladet att han vill till de svenska mästarna.

Men vad är Tekie och Smith för typer av spelare? Vi ringde upp förbundskaptenen Tomas Turesson som ansvarar för spelarna födda 1997. Just nu är man på träningsläger på Bosön och där drillar Turesson förutom Tekie även IFK:s Filip Dagerstål och Sylvias Mohanad Jeahze.

Hur skulle du beskriva Eric?
– Han är lagkapten och en tongivande spelare i landslaget som jag rankar högt. Eric har ganska mycket erfarenhet av allsvenskt spel och har tagit kliv hela tiden. Han har en stor potential och har säkert mer att ge.

Förbundskaptenen vill inte säga något om IFK Norrköpings intresse för mittfältaren, men han vet att många rycker i honom.

– I vilken miljö han ska vara vet han nog bäst själv tillsammans med hans rådgivare.

Tomas Turesson tycker att Smiths främsta egenskaper är att han är en bra bollvinnare med bra ledaregenskaper.

– Och med tiden har han blivit mer bolltrygg, plus att han har ett fint passningsspel och ett bra skott. Duktig både framåt och bakåt, en tvåvägsspelare.

Om HBK:aren hamnar i Norrköping blir han alltså klubbkompis med Tesfaldet Tekie. En spelare som förbundskaptenen har stora förhoppningar på.

– Han har fått sitt stora genombrott i landslaget och nu hoppas jag att han får det i klubblaget. Han är tongivande offensivt och mycket av vårt spel i uppspelsfasen går genom honom. Han är ung och har fortfarande mycket att lära. Han är högaktuell för den turnering vi ska spela i Portugal i mars.

Tycker du att Smith och Tekie konkurrerar med eller kompletterar varandra?
– Båda har ju haft plats på vårt mittfält men fotboll är en färskvara, just nu tycker jag de kompletterar varandra, säger han och utvecklar:

– Tekies främsta egenskaper är ju det offensiva medan Eric är bra åt båda hållen vilket gör dem till ett bra komplement.

Skulle någon av de här spelarna vara redo för ett Champions League-kval med IFK i sommar?
– Det blir ju Jannes uppgift att bestämma det, men jag tror de har potentialen. Men Norrköpings ledare som ser dem dagligen kan göra den bedömningen bättre.

”Filip är kloka gubben”

En av de mest självklara spelarna i Tomas Turessons landslag är Filip Dagerstål som i princip spelar alla minuter.

– Han har varit med i flera år. Han spelar innerback, vilket jag ser honom som. Men han har tidigare spelat även på mittfältet. Det är en otroligt trygg spelare som förstår hur man ska agera på och utanför planen.

– Jag hoppas han kan ta klivet in från start i Norrköpings a-lag. Han är kloka gubben som är bra i uppspelsfasen och kan leverera första passningen.

Vi hann även att prata lite om Mohanad Jeahze, Sylvia, och Ali Suljic från Motala som idag tillhör Chelseas ungdomslag. Tomas Turesson tycker att Mohanad är den spelare som tagit det största klivet under hösten, efter att ha ”varit lite down under våren”.

– Han är en frejdig vänsterback som bara blir bättre offensivt. Han slår precisa och fina inlägg men behöver utveckla defensiven.

Om Chelseas Ali:

– Han har gjort det bra under hösten med oss men det är lite svårare att följa honom dagligen i England. Han är mogen i sitt spel.

Killarna i P19-landslaget spelar på olika nivåer, allt från ungdomsfotboll till allsvenskt spel. Hur märks det i landslaget?
– Det påverkar inte den enskilda träningen, men man märker vilka som är i en bra miljö med till exempel allsvenska matcher. Men det finns olika vägar att ta sig fram i elitfotbollen, det är inte säkert vilken metod som är bäst, avslutar förbundskapten för att återgå till lägerverksamheten på Bosön.

KAMRATERNA