Peter Hunt: ”Företag som vill synas med en vinnare har nu ett bra läge”

Kamraterna ringde upp IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt för att prata om ekonomi, Nya Parken och den kommande säsongen.
– Det är nog lättare för oss att både rekrytera och motivera spelare att bli kvar i och med Europaspelet, tror Peter Hunt.

I vår intervju med Peter Hunt börjar vi med att fråga honom om föreningens ekonomiska resultat för 2015. Han säger att det är lite för tidigt att säga något helt säkert, men berättar följande:

– Jag tror att vi kommer redovisa några miljoner kronor minus på driften och det finns flera skäl till det. Framförallt har vi inte nått marknadsintäkter enligt budget, där har vi ett tapp på cirka 4 mkr. Däremot har vi ökade publikintäkter som tar ut det här tappet. Vi äger nu spelartruppen, Peking Soccer Invest (PSI) är utlösta, vilket medför att vi måste göra avskrivningar på spelartruppen med 4-5 mkr. Det belastar vårt resultat temporärt negativt, vilket är lite mer av en bokföringsteknisk karaktär. Ser man det som en helhet så tror jag att vi kan komma på plus minus noll.

Varför har ni inte lyckats nå budget på marknadssidan?
– Vi hade för höga förhoppningar när det gäller sponsorintäkter. Det är svårt att göra en analys, men vi kan säga att det finns flera orsaker. Det kan exempelvis bero på konjunkturen, att företag har mindre pengar.

Men han är också självkritisk.

– Vi har inte varit på tårna och inte erbjudit tillräckligt intressanta saker. Vi kan skylla oss själva.

Men det ska till en bättring, menar IFK:s ordförande. Bland annat har man arbetat fram en ny struktur på marknadsarbetet och man är redan igång med att sälja inför nästa säsong.

Vad är det ni gör rent konkret?
– I stora drag kan man säga att vi har förstärkt med en säljkonsult som vi tar in vid vissa tillfällen. Vi har strukturerat upp försäljningsarbetet och uppföljningen. Vi har också en ny säljare som bara telefonsäljer vissa typer av avtal. Och så har vi ändrat mycket i vår produktpaketering – vad sponsorerna får och vad det kostar. Det känns som att det fallit väl ut så här långt och vi har ett bättre läge nu med SM-guldet.

Kamraterna har tidigare skrivit om vad som händer på Nya Parken för att erbjuda en bättre miljö för sponsorerna. Till exempel ska en storloge byggas för att ge ökade möjligheter för företag att nätverka.

När det gäller PSI så har bolaget under de senaste åren hjälpt IFK att finansiera bland annat spelarköp. Men den här typen av tredjepartsägande är från och med i år förbjudet, varför bolaget måste läggas ner. Dock har PSI fortfarande rätt till ersättning ifall IFK säljer någon spelare under 2015 eller 2016.

– Säljer vi någon spelare som de har varit med att finansiera tidigare så kommer en del att tillfalla dem, säger Peter Hunt.

”Det finns ett större intresse kring IFK”

Det har i flera år pratats om att bygga klart Nya Parken, hörnet mellan södra och östra läktarna. Parkens VD, David Bergström, sa till oss tidigare i höstas att man måste sälja mark på södra planen bakom ”Berget” för att ha råd att bygga klart arenan. Vi frågade Peter Hunt hur det går med den saken.

– Vi har ingen brådska att sälja, det är inte högst upp på listan. Vi är inte i någon situation där vi känner att det är nödvändigt att sälja.

Men måste då marken säljas för att bygga klart arenan? Ordföranden svävar lite på svaret.

– Det skulle vara en del av lösningen, det skulle i alla fall hjälpa till.

En annan stor fråga gällande Nya Parken är försäljningen av arenanamnet. Frågan har varit uppe många gånger, ibland har det låtit väldigt positivt och ibland nästan hopplöst. Men med ett färskt SM-guld kan läget vara annorlunda.

– Läget är bättre än för ett år sedan, så klart. Det finns ett större intresse kring IFK, även om inget är konkret så har vi lite diskussioner med företag. Har vi lite tur och flyt i förhandlingarna så kanske vi kan ha ett nytt namn till nästa säsong. Men jag vill vara försiktig och inte säga för mycket. Men vi har visat att vi kan prestera sportsligt och då blir det ett annat mediafokus. Vi kommer säkert följas mycket mer i media de kommande åren, vi har CL-kval och spelare i EM-landslag, OS med med mera. Företag som vill synas med en vinnare har nu ett bra läge.

Från en stor fråga till en mindre. Åtminstone med en annan karaktär: När kommer de gamla stolarna på östra läktaren att bytas ut?

– Så småningom, det är med på vår investeringslista, säger Peter Hunt som dock tror att vi får dras med de gamla stolarna en säsong till.

Söker en marknadsinriktad klubbdirektör

Ingen kan väl ha missat IFK:s problem med få kontinuitet i tjänsten som klubbdirektör. Varken Krister Eriksson eller Magnus Karlsson blev långvariga på jobbet. Sedan augusti är Håkan Wetell tillförordnad klubbdirektör, men han återgår till sin tjänst som rektor efter årsskiftet.

Har ni någon ny på gång?
– Vi har en rekryteringsprocess som pågår för fullt och försöker ringa in ett antal namn. Jag hoppas att vi under det första halvåret 2016 kan presentera en ny klubbdirektör.

Vilka egenskaper behöver den här personen ha?
– Det är inte prioritet på fotboll, snarare ekonomi, marknad, administration och försäljning som är de väsentliga delarna. Det kommer att bli en lite annorlunda profil än vad många andra föreningar har, då vi har en manager med både sportsligt och ekonomiskt ansvar. Därför blir klubbdirektörens roll lite annorlunda och mer marknadsinriktad.

IFK har ingen marknadschef. Behövs det inte en sådan för att hålla ihop kommunikationen och marknadsföringens budskap?
– Det är en befogad fråga. Det finns olika sätt att se på det, men vi tror att en marknadsinriktad klubbdirektör också kan vara en marknadschef. En driven marknadschef kan ju bidra till ökade intäkter. Vi får se vilken profil vi får på klubbdirektören och sedan se om vi behöver en marknadschefsroll.

Stor satsning på publiken

IFK:s manager Janne Andersson sa i en intervju med oss nyligen att IFK är på samma plats i näringskedjan trots SM-guldet. Hur ser Peter Hunt på det?

– Jag tror att vi har kommit upp oss. Om vi kan stabilisera oss i toppen så kommer intäkterna öka om vi sköter våra kort rätt. Och då kommer vi högre upp i den så kallade näringskedjan. Så jag delar inte det som Janne sa, men han kanske menar i det korta perspektivet. Guldet kan ge oss 15 mkr extra per år som kan gå till spelartruppen, löner, akademien och externa köp. Så jag vill påstå att vi har tagit några kliv uppåt i näringskedjan.

Publikmässigt var 2015 ett lysande år för IFK. Till nästa säsong siktar man ännu högre och hoppas sälja tio tusen årskort, mer än en fördubbling mot 2015. Är det verkligen realistiskt? Absolut, menar IFK:s ordförande.

– Vi måste våga att brösta upp oss lite grann, säger han och gör vissa jämförelser med Hammarby (”Visst, Stockholm är en större stad”) som hade 25 000 i snitt på Tele2 Arena i år.

– Jag tror att vi har möjligheten att öka publiken. Jag har satt Mårten Jacobsson (på marknadsavdelningen) att enbart jobba med publiksidan, hitta nya grupper och ta nya grepp för att locka publiken.

Den sportsliga framgången i år är nog den största anledningen till publiktillströmningen. Men hur ska IFK dra folk till Parken när det går sämre på fotbollsplan?

– Jag tror att vi måste lyssna mer på publiken, bli mer utåtriktade och jobba för en bättre upplevelse. Vi arbetar nu med Svensk Elitfotboll med något som heter ”Connected Stadium” som kommer möjliggöra kommunikation på arenan genom appar och skärmar. Man ska kunna se repriser direkt i sin mobil och beställa kaffe och korv via den och sedan hämta ut det med en kod i kioskerna. Sammantaget tror jag att sådana här typer av tjänster kan göra det bekvämare för Parkens åskådare, även om det sportsliga är det som har mest inverkan.

En sportslig framgång gör att publik och sponsorer tillkommer och ökar intäkterna. Hur kan man lyckas från andra hållet? Alltså att öka intäkterna för att på så sätt ge sportslig framgång?
– Det är en berättigad fråga och jag är av den uppfattningen att kringarrangemang, till exempel säljer vi 2000 julbord i år, är viktiga intäkter. Vi har faciliteter för konferenser, vi har Teknikhallen och stora arenan. Vi behöver jobba med andra typer av arrangemang. Vi skulle på restaurangsidan kunna samarbeta med en krog på stan för att kunna nyttja personal bättre och få ett bättre kassaflöde. Det finns kringverksamheter med vårt varumärke som vi kan tjäna pengar på som kan sättas in i det sportsliga systemet.

Gällande det sportsliga och spelartruppen. Det är vanligt att de Svenska mästarna blir sönderköpta. Tror Peter Hunt att det blir så även för IFK?`

– Jag tror att vi har ganska goda chanser att behålla huvuddelen, men det är alltid någon eller några som vi kommer tvingas släppa. Det är pengarna som styr och får spelarna ett bra erbjudande så är det svårt att hålla i dem. Men vi har en stor potential i vår trupp och försvinner någon så får andra ta ett steg till. Vi vår vara nog med vilka vi tar in istället.

Hur ser du på möjligheten att få behålla vissa nyckelspelare åtminstone över sommaren och Europakvalet?
– Det är nog lättare för oss att både rekrytera och motivera spelare att bli kvar i och med Europaspelet. Det är ett fönster utåt.

Finns det någon dialog med spelarna om Europa som ett skyltfönster för längre fram i karriären?
– Inte konkret, men det förstärker nog våra möjligheter. Men det kommer ju en duktig mittback till oss (Jon Gudni Fjoluson) som vi nog hade tagit in oavsett Europaspel eller inte.

Till sist: Har du några avslutande ord till våra läsare?
– Jag hoppas alla inser vikten av att skaffa ett årskort. Det kan bli lapp på luckan i flera matcher. Det är häftigt när vi går in i nästa säsong som mästare och vara med på den resan framåt.

KAMRATERNA

1 kommentar

  1. Inte ett fan av att göra Parken ”mobilvänlig”. Folk behöver koppla bort sina mobiler mer, det är ett par timmar det rör sig om. Risk att det blir stämningsdöden…

Kommentarer är stängda.