Intervju med Janne Andersson: ”IFK har fortfarande samma plats i näringskedjan”

Janne Andersson. Foto: Sebastian Sas.
Janne Andersson. Foto: Sebastian Sas.

IFK Norrköping gör sin sista träningsvecka innan spelarna får en välförtjänt (SM-guld!) semester. Vi har pratat med manager Janne Andersson om hur han ser på lagbygget nästa år och sin egen framtid i Norrköping.

Hur går dina tankar kring spelartruppen nästa år då det även blir spel i Europa?
– Vi har inte satt ner fötterna till hundra procent ännu. Men tittar vi på antalet spelare i truppen så blir den ungefär lika stor som idag. Vi har ju Champions League-kvalet i juli och det finns ju en möjlighet att värva in något då ifall vi behöver det. Det kan ju hända mycket på vägen dit.

– IFK har ju fortfarande sin plats i näringskedjan, den har inte ändrats för att vi vunnit SM-guld. Vi har inte samma ekonomi som AIK, Göteborg, Elfsborg eller Djurgården. Vi är långt efter dem och har inte en massa pengar att värva färdiga spelare för. Vi ska jobba vidare i den andan vi har gjort de senaste åren.

– Men om vi blir av med någon spelare så kan pengar från en försäljning användas för att investera i någon ny. Och så jobbar vi med att förlänga med spelare vilket också kostar pengar.

Kan det blir aktuellt att köpa någon ”färdig” spelare ifall ni får in pengar från en försäljning?
– En relativt färdig spelare kan värvas. Men det är ju ingen garanti att det blir bra bara för det, inte alls säkert att det blir så mycket bättre.

David Mitov Nilsson har utvecklats i år. Hur stor del tror du nya målvaktstränaren Maths Elfvendal har i detta?
– Det är omöjligt att säga, men jag tycker att vi har hittat ett bra sätt att jobba med ”laget runt laget” med kompetenta människor. Maths har gjort ett jättebra jobb, men det betyder inte att Andreas Lindberg (tidigare målvaktstränare) inte var bra. Jag tycker att laget runt laget är väldigt starkt.

Är Andreas Vaikla en fullgod andramålvakt?
– Det tror och hoppas vi och den bedömningen gjorde vi redan i somras när vi värvade honom. Men han fick en skada vilket gjorde att han var lite sämre mot slutet av säsongen. Men i mitten av hösten var han jättebra borta mot både Mjällby och Malmö i U21. Han var fantastiskt bra och visade en högstanivå som var enormt hög. Det är en bra kille som jag hoppas utvecklas ytterligare.

Ser du Linus Wahlqvist som högerback eller mittback nästa år?
– Jag ser honom som högerback just nu i trupptänket, men han kan bli mittback igen. Han har ju spelat mittback mycket har många bra egenskaper för det.

Och Filip Dagerstål?
– Han skulle kunna spela i Linus roll på högerkanten. Han fick ju hoppa in mot Göteborg i Supercupen som högerback och även borta mot Åtvidaberg. Han klarar den rollen bra.

Bli det någon förlängning med David Boo Wiklander?
– Vi har inte kommit fram till något beslut. Vi ska ha ett snack imorgon fredag, får se vad som händer. Han har gjort det jättebra. Men när ett kontrakt går ut har både spelare och klubb möjlighet att värdera om man vill fortsätta. Ofta väljer en spelare att gå vidare och då är det inte så dramatiskt. Men om man som klubb väljer att inte förlänga tycker många det är dramatiskt. Men vi är i processen nu och har inte pratat färdigt.

Christopher Telo var bra som vänsterback innan han blev skadad och Nikola Tkalcic tog hans plats. Vad tänker du om Telos roll nästa år?
– Han gjorde det jättebra första halvåret, och likaså Nikola. Rollen är skräddarsydd för dem båda. Men om en inte platsar så tror jag att båda kan spela någon annanstans på plan. Men utgångsläget är att jag ser dem båda som ytterbackar, vänster eller höger.

Andreas Hadenius har en del problem med skador. Hur är hans status?
– Jag hoppas att han ska få vara hel och frisk, när han varit det har han hållit en bra allsvensk nivå. Han har ju spelat både mittback och vikarierat för Daniel Sjölund på mittfältet. Han klarar båda positionerna men jag ser honom i grunden som en mittfältare.

Kommer Rawez Lawan lämna?
– Det finns inga klara besked. Vi ska ha ett snack med även honom imorgon fredag.

Hur ser du på Nicklas Bärkroths första år?
– På försäsongen var han ju fantastiskt bra, poäng och mål i varje match. Men sen kom ju den olyckliga skadan. Han var kanske inte lika stark under hösten, men helt klart godkänd. Om han får vara frisk har han en uppsida som är jätteintressant. Men han har inte fått visa upp sitt allra bästa på grund av olika omständigheter.

Joel Enarsson är ett annat nyförvärv. Vad tänker du kring hans situation?
– Han har ett år kvar och vi vill jobba vidare med honom. Han var ju vår fjärdeforward och våra andra har ju varit så bra att det varit svårt att komma ikapp dem. Det är en träningskille, en bra truppspelare och jag tror det finns en utveckling i honom.

Vilken spelare slår igenom 2016?
– Det är alltid svårt att svara på, får den frågan hela tiden. Nämner jag någon så blir det ett tryck mot den spelaren, så jag brukar sällan prata om en individ. Däremot har vi ett gäng 97:or i Vaikla, Dagerstål, Tekie, som samtliga har en stor potential. Filip och Tess har ju redan känt på det och gjort det bra, även om de inte slagit igenom fullt ut ännu.

Hur ser det ut med spelare där bakom? Finns det fler talanger som knackar på?
– Utan att nämna några namn så kan jag säga att vi jobbar jäkligt medvetet med att utveckla våra unga spelare. Vi pratar varje vecka om vem vi ska flytta upp. Vi har flera 98:or som är med i snacket nu. Men mycket kan hända på ett år i den här åldern, det är svårt att säga att den eller den blir bra. Men vårt sätt att jobba är bra och jag tror att vi kan fostra och utveckla fler egna spelare.

Vilka blir lärlingar 2016?
– Inget är bestämt. Det har lite att göra med hur det ser ut i A-truppen. Men det är några 98:or och någon 97:a som är aktuell. Men tanken är att lärlingssystemet ska fortsätta. Jag såg i HBK och även här att det är ett bra system att utvecklas i.

Fortsätter samarbetet med Sylvia?
– Ja, inget ändras i det. Vi vill fortsätta och vad jag förstår vill de också det.

Du pratar ofta om attityd, träningsvilja och lagkänsla som viktiga egenskaper hos spelare. Men kan teknisk skicklighet eller individen ibland gå före?
– Det intressanta i ett fotbollslag är ju dynamiken. Är alla likadana så blir det ju rätt trist. ”Ante G” är en fantastisk spelare men har vi elva sådana är det inte säkert att det blir ett bra lag. Det behövs dynamik. När jag pratar om lagkänsla så menar jag inte att alla ska vara likadana. Titta på spelare som Arnor Traustason eller Nicklas Bärkroth som har en bra teknik, men det inryms i ett lagspel. Fotboll är ett lagspel och alla måste sjunga samma melodi. Det finns ingen motsättning i att vara bra tekniskt och vara en lagspelare.

Känner du att det finns en vilja hos de egna produkterna att IFK ska få en bra ersättning vid en eventuell utlandsförsäljning?
– Den frågan har aldrig blivit aktuell, men min tro är att det är så. Men även de egna spelarna från Norrköping har ju agenter och folk runtomkring som vill att de ska göra karriär, liksom de själva vill. Man ska nog inte idealisera för mycket bara för att det är Norrköpingskillar. Omvärlden ser ju ut som den gör. Men jag vill tro att det finns lite mer känsla för IFK hos dem. Det är först när det blir något konkret som frågan blir aktuell.

Du har ett år kvar på kontraktet. Påverkar SM-guldet och det kommande Europaspelet hur du tänker kring en eventuell förlängning?
– Nej, jag har ju ett år kvar och det är en relativt lång tid i den här branschen. Jag tittar inte så långt bort utan har hundra procent fokus på det som händer nu. Sedan får vi ta resten. Jättekul med Europa i sommar men jag har inga andra funderingar nu.

KAMRATERNA