Marwan Baze: “Jag vill slå igenom nästa år”

Marwan Bazi.

Marwan Baze är en av IFK Norrköpings mest lovande ungdomsspelare. 17-åringen skrev i somras ett längre avtal med klubben som han tillhört sedan han var sex år.
– Vi ville säkerställa att han stannar hos oss. Det viktiga är att han får en bra vardag och det har han här, säger U17-tränaren Tony Martinsson.

Marwan Baze tillhör IFK:s U17-lag men har även spelat en del i U21 under året. Utöver det tränar han med A-laget och Sylvia ett par gånger i veckan. “Marre” är en central tvåvägsmittfältare som jobbar över stora ytor.

– Han är aggressiv i försvarsspelet och framåt är han en bra passningsspelare som också har ett bra skott med högerfoten. Han har en jättebra spelförståelse, är snabb och kan driva med bollen och även tempoväxla över långa sträckor, säger Tony Martinsson.

Låter spelstilen bekant?

– Han påminner en hel del om nummer sju i A-laget, säger “Tonna” och syftar så klart på Alexander Fransson.

– Precis som “Alle” är han duktig på att orientera sig på plan och “slänga med huvudet” – han har en bra blick. En väldigt intressant spelare, berömmer tränaren vidare.

I somras kom IFK och Marwan Baze överens om ett kontrakt till och med 2018. Och det var väl egentligen först då han började uppmärksammas i media. Hur har det gått för honom sedan dess? frågade vi Tony Martinsson.

– En liten reaktion har det blivit. Han är ju för bra för U17-laget, men ibland vill han lite för mycket istället för att spela det enkla spelet. Och något han behöver slipa på är humöret, att inte dra på sig onödiga varningar. Det har varit mycket skit, onödiga saker som att prata med domaren. Nio varningar och tre avstängningar har det blivit i U17-spelet den här säsongen.

Marwan själv är mycket nöjd med sin säsong så här långt.

– Jag hade inga stora förväntningar men allt har gått bra. I våras kom jag med på ett Future Team-landslagsläger. Och sen chockade vi alla i SM för distriktslag när vi kom tvåa fast ingen trodde på oss. Sen var jag med på ett landslagsläger som också kändes jävligt bra. Det enda jobbiga under sommaren var Gothia Cup som vi slarvade bort.

– Det har bara gått uppåt. I U21 har jag också levererat när jag fått komma in, säger mittfältaren som i september var med i en fyranationsturnering med P17-landslaget.

– Jag startade två matcher och gjorde ett inhopp och fick med mig bra kommentarer.

För bra för IFK:s U17-lag sa “Tonna” – men ännu inte redo för A-laget. Hur är det då att träna med den allsvenska serieledaren?

– Det är svårt att hålla nivån och gå dit och vara bäst, men man vill visa att man inte är sämst. Att man kan prestera. Jag känner att jag hänger med ganska bra, det blir bättre och bättre. Det är den miljön jag vill träna i, säger “Marre”.

Om jämförelsen med Alexander Fransson säger han:

– För det första är “Tonna” en fantastisk tränare för mig som har hjälpt mig jävligt mycket. Att han liknar mig med honom är bara positivt. Fransson är en duktig spelare, bäst i laget tillsammans med Daniel Sjölund tycker jag.

Tony Martinsson nämnde många goda egenskaper som Marwan har. Men vänsterfoten måste bli bättre, och även fysiken, enligt spelaren själv.

– Jag är ganska lång, men inte så bred. Jag har fått ett schema från IFK med extra övningar som jag kör hela tiden. Det är dubbelpass på gymmet, jag måste gå upp i vikt. Det är viktigt när det blir seniorfotboll nästa år.

Manager Janne Andersson säger att Marwan Baze är en av de spelare som IFK tror mest på.

– En spännande spelartyp med bra teknik och god speluppfattning. Vi tror att han kan gå hela vägen hos oss. Han har kommit ganska långt även om det är en bit kvar.

Nästa år är den lovande spelaren för gammal för U17. Vad väntar för honom då? Janne Andersson säger att det ännu inte är bestämt, det beror bland annat på hur stor trupp IFK ska ha. Men säkert är att Marwan i alla fall kommer att träna en del med A-laget.

Själv säger Marwan så här om nästa säsong:

– Det vanliga steget från U17 är till Sylvia, som är ett B-lag till IFK. Men jag vet inte exakt hur det blir, ifall jag hoppar över det. Det viktiga är att jag tillhör IFK på något sätt. Att få träna med IFK samtidigt som jag spelar i Sylvia.

– Mitt mål är att slå igenom. Det här har varit ett riktigt bra år, jag vill inte att det ska gå sämre nästa. Jag vill slå igenom och det tror jag att jag kan göra.

KAMRATERNA

Fotnot: Ibland skrivs Marwans efternamn Bazi och ibland Baze. Vad gäller? “Jag heter egentligen Bazi. Men när jag flyttade till Sverige blev det Baze i passet efter ett litet missförstånd”.

5 kommentarer

  1. Hej Fredrik,

    Tyvärr vet vi inte riktigt. Men lär säkert få tillfälle att återkomma i frågan.

Kommentarer är stängda.