Till hösten ska Mitov Nilsson bli nummer ett i Makedonien

David Mitov Nilsson har valt bort Sverige och kommer istället att representera Makedonien i landslagssammanhang. Men hur är hans chanser att få spela där? Ganska goda, enligt Aleksandar Zlateski på Macedonianfootball.com. Men det är i VM-kvalet nästa höst han ska vara med och konkurrera på allvar.

David Mitov Nilsson valde alltså bort chansen att få representera Sverige i framtiden för att istället försöka slå sig in i Makedoniens landslag. Han kommer få tampas om platsen med den 33-årige Tome Pacovski. Pacovski har bland annat gjort 100 matcher i de belgiska klubbarna Beerschot och Mechelen och spelar idag i Makedoniens bästa klubb Vardar.

– Pacovski är lagkapten och är en stabil målvakt, men det är oklart hur länge han kommer att fortsätta som aktiv. Han har redan en UEFA B-licens och vill bli tränare när han avslutar sin spelarkarriär, berättar Aleksandar Zlateski.

– Han har faktiskt redan slutat i landslaget en gång, men förbundskaptenen Ljubinko Drulovic övertygade honom att göra comeback.

”Tror David kommer få börja som reserv”

Reservmålvakterna bakom Pacovski är “mediokra”, enligt Zlateski. Stole Dimitrievski tillhör visserligen spanska Granada, men är där tredjemålvakt och spelar mest med B-laget i tredjedivisionen.

– Jag tror David kommer att få börja som förste reservmålvakt och kanske få chansen i någon träningsmatch för att till hösten konkurrera om platsen på riktigt, säger Aleksander Zlateski.

Förbundskaptenen Ljubinko Drulovic är serb och tog över landslaget i våras. Som aktiv spelade han i bland annat Benfica och Porto och som tränare har han lett Serbiens U19-lag till en vinst i EM 2013. Trots att resultaten inte har gått hans väg i EM-kvalet och att Makedonien ligger sist i grupp C så lär han vara kvar till över kvalet till VM 2018, säger Aleksandar Zlateski.

– Jobbet är hans om han vill ha det. Förbundsledningen vill ha stabilitet och Drulovic har kontrakt över VM.

Tidigare under hösten har Makedonien ändå gjort hedervärda insatser. Man har förlorat med 1-0 hemma mot Spanien och har även förlorat med uddamålet borta mot grupptvåan Slovakien. Men laget har även varit i Luxemburg och förlorat med 1-0 mot Lars Krogh Gersons landslag.

– Normalt sett ska vi vinna mot Luxemburg. Makedonien var bättre men avsluten var för dåliga och Luxemburg fick ett mål som inte borde varit godkänt. Men vi studsade tillbaka och gjorde en bra match mot Spanien.

Bekant ansikte på vänsterbacksplatsen

Knappt hälften av spelarna i truppen som ska möta Ukraina och Vitryssland i EM-kvalets två sista matcher håller till vardags till i den inhemska ligan. Men det finns också spelare som spelar på en högre nivå. Mittfältaren/anfallaren Aleksandar Trajkovski har fått en del speltid i italienska Palermo i höst. På vänsterbackplatsen spelar Leonard Zuta, svensk-makedoniern som gjort flera säsonger i BK Häcken.

– Han kommer säkert hjälpa David att snabbt anpassa sig till den nya omgivningen. Sen pratar många spelare engelska också. Faktum är att Zuta inte pratar makedonska alls, så språket blir nog inget problem, säger Aleksandar Zlateski.

David Mitov Nilsson har under året tagit klivet till att bli en av Allsvenskans absolut bästa målvakter. En bidragande faktor är IFK:s målvaktstränare Maths Elfvendal som anslöt i början av året. I Makedoniens landslag kommer han att drillas under Orhej ”Oka” Nikolov. Som aktiv gjorde ”Oka” 379 matcher för Eintracht Frankfurt och hann även med en kort sejour i Nordamerika.

– Nikolov är väldigt respekterad eftersom han har haft en så framgångsrik karriär. Spelarna lyssnar på honom.

Vad kommer då krävas av David Mitov Nilsson för att ta platsen som förstemålvakt i Makedoniens landslag?

– Målvakten måste utstråla självförtroende och vara pålitlig. Drulovic vill att spelarna ger 100 procent och han kräver ansvar från dem. Men spelare som anstränger sig till max har inga problem med honom, säger Aleksandar Zlateski.

KAMRATERNA