Anders Wikström: ”Jag kände att IFK var en välskött klubb redan då”

På söndag tar Gefle IF emot IFK Norrköping. Vi har pratat med Gefleikonen Anders Wikström som 2011 spelade för ”Peking”, då nykomling i Allsvenskan.
– Jag sa redan då att IFK skulle bli ett lag för toppen, säger mittbacken som nu även ser ljust på Gefles framtid.

Anders Wikström kom till IFK på lån från IF Elfsborg. Det blev bara ett år i den vita tröjan och karriären fortsatte med en säsong i Mjällby AIF innan det bar åter till hemstaden Gävle och Gefle IF som han representerat större delen av karriären. Hans moderklubb är dock en förening som mest förknippas med ishockey: Brynäs IF.

– Jag har nästan bara bra minnen av min tid i IFK, säger Anders till Kamraterna.

– Vi började jävligt bra, ledde efter fem omgångar om jag inte minns fel. Vi var nykomlingar men med den historia som finns i klubben så kanske det inte var optimalt att leda serien då det blev höga förväntningar. Vi hade senare tio-elva matcher utan seger och var nere i skiten, men lyckades knyta ihop det och klara kontraktet någon omgång innan sista matchen.

Men trots att det sportsligt inte blev någon högre placering första året i Allsvenskan såg Anders potentialen i föreningen.

– Alla klubbar från en lägre division behöver tid innan saker och ting sätter sig. Jag kände att IFK var en välskött klubb redan då, en stark nykomling som var långt framme med organisationen.

– Det fanns möjligheter kring ägandeförhållanden och marken kring arenan. Jag sa redan då att om fem år är IFK med i toppen, men att det blev redan nu är kanske lite oväntat. Det finns potential i staden för IFK, man är nummer ett oavsett i vilken division man spelar även om det finns bra lag i basket och hockey.

Sedan Anders tid i IFK finns fortfarande några spelare kvar. Christopher Telo, Christoffer Nyman, Marcus Falk Olander och David Boo Wiklander. Plus Mathias Florén (”vi har sms:at lite inför matchen”) som nu är assisterande tränare. Om Telo och Nyman säger han så här:

– De var bra redan då, det såg man. Telo har ju en ny position som vänsterback som han har löst bättre än jag trodde. Han kan spela åt båda hållen, har snabbheten och en fin högerfot. ”Totte” hade problem med skador när jag var där, men det var en spelare som skulle hålla bra allsvensk klass.

När det gäller Anders egen fotbollskarriär har den i år gått i stå. Magproblem har gjort att han inte har varit tillgänglig för spel alls. Först nu är han igång och tränar för fullt.

– Jag har kontrakt året ut, sen får vi se vad som händer. Jag har inte fattat något beslut men det visar sig om någon månad, säger Anders lugnt.

Fotbollen på väg uppåt i Gävle

Gefle IF har liksom IFK gjort en riktigt bra säsong så här långt. Man ligger åtta och går kanske mot sin bästa allsvenska säsong. Hur är då intresset för fotbollen i staden där Brynäs och hockeyn är störst? Anders menar att fotbollen är på väg uppåt och att man inte enbart konkurrerar med Brynäs utan samarbetar i vissa fall. Till exempel driver hockeyföreningen restaurangen på Gavlevallen som i år har ersatt den hopplöst omoderna Strömvallen.

– Det är en tät liten arena (6500 platser) som fyller våra behov. Det är väl bara när vi möter lagen från Stockholm som vi skulle behöva en större, säger Anders som lyfter fram konstgräset som en mycket positiv faktor och möjlighet till utveckling för spelarna.

– Det är så viktigt att ha ett bra underlag att träna på. Vi hade ett riktigt skräpunderlag som vi tränade på under tio år. Nu när våra juniorer och ungdomar får chansen att träna på ett bra underlag tror jag att vi kommer få fram bättre spelare. Se på IFK som har bra träningsförutsättningar och har fått fram så många egna produkter.

Anders beskriver även Gavlevallen som ett extremt lyft för publiken och sponsorer.

– Vi hade ett risigt tält på Strömvallen för sponsorerna, det fanns inte ens toaletter. Nu har vi faciliteter som vi kan arbeta med på ett bra sätt. Inget är perfekt första året, men det sätter sig mer och mer, berättar mittbacken som stundtals har varit engagerad i klubbens marknadsavdelning.

Han ser vikten av – och intresserar sig för – sakerna runt omkring själva fotbollen, såsom ekonomi och marknadsföring.

– I slutändan är det ekonomi det handlar om ifall man vill bli ett topp-fyra-lag. Norrköping är bra i år, men kan man inte konkurrera med löner på sikt så kommer spelarna att försvinna.

KAMRATERNA