Derbyt viktigare ekonomisk för ÅFF än IFK

Publiken strömmar till och sponsorerna vill gärna synas i folkfesten när det vankas Östgötaderby mellan IFK och ÅFF. Men vad betyder det för klubbarnas ekonomi om det inte blir några derbyn nästa år? Kamraterna har pratat med Mårten Jacobsson på IFK:s marknadsavdelning och Anders Herge, marknadschef hos ÅFF.

För IFK Norrköping finns det många publikmatcher under säsongen. Stockholmslagen drar alltid mycket folk och Malmö och Göteborg lockar också. Även matcherna mot Åtvidaberg garanterar en bra publiksiffra, 9654 personer var på plats i vårens derby.

– IFK står inte och faller ekonomiskt med om Åtvid åker ur. Snarare kan det bli tvärtom. De som vill se allsvensk fotboll måste åka till Norrköping i fortsättningen, säger Mårten Jacobsson och fortsätter:

– Jag vill ju att Linköpingsbor ska åka till Norrköping för att titta på allsvensk fotboll om man inte hejar på något särskilt lag. Om ÅFF åker ur kommer vi ändå öka publiken från övriga regionen, då folk från Linköping och Åtvidaberg kommer till oss för att se lag som AIK, Malmö och Helsingborg.

– Men jag hoppas att det ska gå bra för Åtvid ändå. Det finns ingen hatrivalitet från Norrköping gentemot ÅFF. Det är ju dessutom 7,5 mil mellan städerna, säger Mårten.

Värre är det för ”Bruket” då hemmamatchen mot IFK är årets största och viktigaste inte minst när det gäller publikintäkter.

– Andra lag drar också publik, men det är inte i närheten av den här matchen. Det är jätteviktiga intäkter för oss och vi säljer till exempel mycket fler VIP-platser än vanligt. Även om vi inte varit så bra på plan i år så är intresset stort och vi hoppas på 7000 personer på måndag, säger Anders Herge.

Åtvidaberg har, liksom många andra allsvenska klubbar, en ansträngd ekonomi och i Superettan finns inte lika attraktiva motståndare som drar folk.

– Att spela mot Utsikten, Ängelholm och Varberg istället för AIK, Norrköping och Göteborg kittlar ju inte på samma sätt. Det kommer att märkas både bland privatpersoner och på företagsmarknaden, det blir en tuff resa ifall det blir så.

Kommer intresset för ”Bruket” i Linköping  att minska ifall det blir Superettan? I den stora grannstaden satsar dessutom Linköping City på att nå eliten och att först och främst ta steget upp i divison ett. Anders Herge säger:

– Linköping City är helt klart ett hot för oss. Skulle de gå upp i ettan och vi, gud förbjude, åka ur så skiljer det bara en division mellan lagen. Sedan tror jag att City har en jätteresa att göra innan de är klara med sitt elittänk. De har ett stort jobb kvar att göra, något som vi redan har gjort genom att bli mer mogna och organiserade för att jobba med elitfotboll. City har ambitionen och förutsättningarna att bli ett etablerat elitlag, men det görs inte över en natt tror jag.

Finns det då något positivt för ÅFF:s del ifall det blir Superettan 2016?

– Det är aldrig positivt att åka ur, men vi har gjort det förut och visat att vi kan ta steget tillbaka och det har vi med oss i tanken lite grann. Titta under de senaste fyra-fem åren på vilka spelare som har lämnat oss och som vi varit tvungna att ersätta. Det är att bra jobb att ligga kvar i Allsvenskan. Det är klart att vi inte vill åka ur, men det är ingen katastrof i den bemärkelsen. Lag åker ur varje år, säger marknadschefen Anders Herge.

KAMRATERNA