”IFK och ÅFF har en sund människosyn som sätter standarden i länet”

Vad betyder det för Östergötland att ha två lag i Allsvenskan? Inför måndagens derby mellan Åtvidabergs FF och IFK Norrköping har vi pratat med Gunnar Pettersson som jobbar med spelar- och ledarutveckling samt föreningsutveckling på Östergötlands Fotbollförbund.

Han nämner först och främst betydelsen av att derbyna är publikmatcher som även lockar de som inte är fotbollsintresserade till Nya Parken och Kopparvallen.

– Nu har det ju varit mycket folk i Norrköping ändå eftersom det går så bra för IFK. Så kanske är derbyna ännu viktigare när det inte går bra eftersom klubbarna blir garanterade två publikmatcher per år, säger Gunnar Pettersson som även ser andra aspekter av att ha två lag i Allsvenskan.

– Klubbarna arbetar bra på olika sätt. Titta på IFK som får fram så många egna spelare i A-laget vilket säkert inspirerar många. Man jobbar väldigt bra med sina ungdomar. Dessutom har både IFK, Åtvidaberg och Linköpings FC en stabil värdegrund som inte bara handlar om att få fram elitspelare. Man har en sund människosyn som sätter standarden för övriga klubbar i länet. De kan se att även de stora klubbarna är mänskliga.

Åtvidaberg ligger sist i tabellen och det kanske inte blir någon allsvensk fotboll på Kopparvallen 2016. Men Gunnar tycker att Östergötland har ett underlag för två lag i den högsta serien.

– Åtvidaberg har ju sin ”marknad” lite mer västerut i länet och det är nog bra att det är en bit ifrån Norrköping. Jag tycker det finns tillräckligt bra spelare i Östergötland för två allsvenska lag. Men det är synd att ÅFF har tappat östgötska spelare som exempelvis Haris Radetinac, säger Gunnar.

Att det vore tungt för lilla Åtvidaberg (11 500 invånare i kommunen) ifall den anrika fotbollsklubben ramlar ur Allsvenskan är självklart. Men spelar det någon roll för grannstaden Linköping i vilken ÅFF försöker locka publik och sponsorer?

– Linköpingsbor har ju ungefär lika långt till Norrköping som till Åtvidaberg, men det kanske är mer rivalitet mellan Linköping och Norrköping och därför fler i Linköping som håller på ÅFF. Men jag tror att många från Linköping åker till Norrköping för att titta på IFK, säger Gunnar.

Vad skulle det då betyda för Östgötafotbollen om ”Åtvid” ramlar ur?

– Vi skulle ju få ett lag i Superettan, som vi inte har idag, vilket kan vara en bra nivå för de spelare som inte är tillräckligt bra för Allsvenskan. Det kan vara en möjlighet för dem, om man ska se något positivt. Men så klart hade man hellre sett att något lag gick upp i Superettan istället för att ÅFF ska åka ur Allsvenskan, avslutar Gunnar Pettersson på Östergötlands Fotbollförbund.

KAMRATERNA