”För nostalgikerna är nog Östgötaderbyt den största matchen”

Måndagens Östgötaderby i Åtvidaberg är kanske viktigare än på länge för två klubbar som kämpar i olika ändar av tabellen. Men hur viktigt är Östgötaderbyt som sådant? Kamraterna har ringt runt för att förstå betydelsen av derbyt i länet. Först ut ett samtal med Peter Mildaeus på Östgöta Correspondenten.

När IFK och ÅFF möttes på Nya Parken 2012 var det första mötet i Allsvenskan på 30 år. Östgötaderbyt drog då en publik på 15 700 personer. Men efter det har intresset för matcherna svalnat. 2014 orkade publiksiffran nätt och jämnt över 8 000, och i våras såg drygt 9 600 personer IFK vinna med 2-1.

Har det gått slentrian i östgötaderbyn?

– Jo, det har det väl, säger Peter Mildaeus, sportchef på Corren. Men det är väl naturligt att det blir så efter några år. Visst ser man fram emot derbyt, men man är inte lika nyfiken som förut.
– Måndagens derby har ju extra krydda med tanke på lagens läge i tabellen. Det borde göra att det blir storpublik.

Peter Mildaeus tror generellt att derbyt har större betydelse för ÅFF än det har för IFK.
– Jag tror matcherna mot Stockholmslagen på Nya Parken kittlar mer i Norrköping. Men för nostalgikerna är nog Östgötaderbyt den största matchen under säsongen.

På Corren kommer man dra på rätt stort inför derbyt. Det blir artiklar inför matchen redan på fredag eller lördag och på matchdagen och dagen efter lär det bli flera sidor i papperstidningen.

Peter har också märkt av att IFK Norrköping med sina framgångar i år stärkt sin ställning i Linköping, där ÅFF tidigare har haft en starkare ställning.
-Jag har märkt en förändring i Linköping, det är IFK man snackar om. Många jag pratar med har åkt till Parken för att se IFK. Det känns som att IFK Norrköping har fått ett uppsving i övriga delar av länet.

Hur ser Peter Mildaeus på matchen rent sportsligt då?
– Jag har sällan varit med om ett derby där IFK har varit så tunga favoriter. Både med tanke på tabellen och med ÅFF:s skadeläge.
– ÅFF:s chans är nog att man gör mål på någon fast situation. Men inte ens det har man varit så bra på i år. Jag tror inte IFK underskattar motståndet, man verkar så viljestarka och professionella.
– Kontinuiteten som IFK har haft påminner lite om vad ÅFF hade för några år sedan. Jag tror faktiskt de kan gå hela vägen.

Åtvidabergs FF parkerar just nu på sista plats i tabellen, med bara 10 poäng inspelade på 19 matcher. Vad skulle det betyda om ”Bruket” åkte ur?
– Det är förstås inte bra för ÅFF om de skulle ramla ur. Men kanske man då satsar mer på egna talanger. Ekonomin håller inte för att värva in en massa spelare med de resurser.

Men när det gäller klubbens ställning i Östergötland ser Peter Mildaeus en annan fara:
– ÅFF har mycket sponsorer i Linköping. Om Linköping City går upp i division 1 så skiljer det bara en division mellan klubbarna.

KAMRATERNA