U21: ”Man har aldrig samma lag två matcher i rad, så det blir inte ett vanligt lagspel”

På tisdag kväll möter IFK Norrköping Djurgårdens IF på bortaplan i U21-serien. Kamraterna summerar ”Snokas” vårsäsong och har inför återstarten pratat med tränaren Stefan Hellberg om hur han ser på U21-spelet i stort.

Efter en en säsongsinledning som blandade och gav avslutade IFK:s U21-lag våren starkt. Tre raka segrar mot Sundsvall, Åtvidaberg och AIK har lyft laget till en tredjeplats i tabellen som leds av tisdagens motståndare, Djurgården. Det är just topp-tre man vill vara eftersom det innebär en plats i A-slutspelet och mer inspirerande matcher under hösten, förklarar Stefan Hellberg.

Numera spelar de allsvenska klubbarna bara mot andra allsvenska klubbars U21-lag, något som Stefan tycker har varit ett lyft för hela U21-spelet.

– Det har höjt kvaliteten ett snäpp på matcherna och serien, tycker tränaren som menar att U21-spelet är mycket viktigt för att även A-laget ska fungera i Allsvenskan.

– U21 är till för att unga spelare ska få så bra matcher som möjligt så att de kan jobba sig in och spela i Allsvenskan. Det är det viktiga.

Motivationen att spela i den ”lägre” serien är det inget fel på, enligt IFK-tränaren.

– I hela A-truppen finns det en bra och proffsig inställning till att spela i U21. Utan att spela matcher kan man inte vara redo för Allsvenskan, man måste få ett kvitto.

I U21-serien kan det skilja sig åt ganska mycket från match till match vilka spelare som är tillgängliga. Det kan vara rutinerade spelare från A-laget som behöver matcha sig i form efter en skada, likväl som oprövade lokala talanger eller provspelare från andra länder.

– Man har aldrig samma lag två matcher i rad, så det blir inte ett lagspel på det vanliga sättet. Så varje spelare måste utnyttja speltiden på bästa sätt. Det är så förutsättningarna ser ut.

Innebär det att jobbet som tränare blir svårare?
– Nej, men det handlar mer om den enskilda individens utveckling, det blir viktigare än resultatet även om ett bra resultat gör att man blir bättre som spelare. Det är inte svårare för mig som tränare, det är bara annorlunda.

Stefan pratar om att det finns två faktorer kring U21-spelet. Den ena är att hålla en jämn och hög nivå i varje omgång trots att laget ser olika ut match för match, den andra faktorn är just att få den individuella utvecklingen för varje enskild spelare. Oavsett om man är målvakt eller anfallare måste man få 90 minuters speltid i tävlingsmatcher, det räcker inte bara med att träna.

Härnäst väntar alltså serieledaren från Stockholm på bortaplan för IFK.

– Djurgården har varit bästa laget under våren, helt klart. Vi borde ha tagit några poäng till tycker jag, men avslutade som sagt bra. Men ett tag kändes det som att det var långt till tredjeplatsen, säger Stefan.

Som vi skrev på Twitter tidigare så ställer IFK upp så här:

Andreas Vaikla (provspelare) – Adnan Kojic, Henrik Castegren, Marcus Falk Olander, Christopher Meneses – Mirza Halvadzic, Gentrit Citaku, Mathias Florén, Mohanad Jeahze – Rawez Lawan, Joel Enarsson

Matchstart kl 17.00 på Kaknäs.

KAMRATERNA