U21-coachen: ”Linus styrka är att han inte har några svaga sidor”

Inga IFK-spelare i ”stora” U21-landslaget, men i framtidens U21-landslag finns både Linus Wahlqvist och Alexander Fransson med. Vi tog ett snack med yngre U21-landslagets tf förbundskapten Jens Gustafsson, som inte är överraskad över IFK Norrköpings höst.

– Utifrån mitt sätt att se det så förvånar det inte. IFK Norrköping var bra i fjol men lyckades inte göra mål. Jag minns vår match med HBK i fjol när vi vann på Nya Parken. Jag nästan skämdes för poängen när vi åkte därifrån.
– Det är så med lag som har en tydlig försvaridé och en tydlig anfallsidé, det slår väl ut över tid.

Jens Gustafsson var alltså tränare i Halmstad BK under förra året men fick sparken efter säsongens slut. I mars tillträdde han som tf förbundskapten för det yngre U21-landslaget med spelare födda 1994 eller senare, en tjänst som han avslutar under den här veckan. Till hösten är det de här spelarna som under Håkan Ericssons ledning ska påbörja kvalet mot U21-EM i Polen 2017. Och till viss del är det ganska lätta urvalskriterier som Jens Gustafsson har arbetat med under våren.
– Vi kollar på de spelarna som är i rätt ålder och som spelar på elitnivå, där ingår ju Linus och Fransson. De tillhör kanske t o m dem som har spelat mest frekvent av alla spelarna i U21-truppen, säger Gustafsson.

I lördags mötte yngre U21-landslaget Finland på bortaplan i en match som slutade 0-0. Linus Wahlqvist och Alexander Fransson spelade bägge 90 minuter. Och i morgon tisdag är det dags för nästa match på hemmaplan i Sollentuna mot Albanien. Om Wahlqvist och Fransson kommer spela då är oklart. De hör till de spelare i truppen som har spelat mest under våren i sina allsvenska klubbar. Men Jens Gustafsson spar inte på lovorden om IFK-spelarna:
– Alexander Fransson gjorde en bra samling i mars där han växte under samlingen och gjorde en väldigt bra match mot Norge.
– Framförallt är han hårt arbetande spelare som behärskar passningsspelet som dagens fotboll kräver. Han varierar ett kortpassningsspel med längre bollar och kan styra tempot i matchen och kan även hitta lösningar på situationer som är ganska svåra.

Ett ord som Gustafsson återkommer till i sin beskrivning av Fransson är ”gedigen”. Och samma ordval återkommer när han pratar om Linus Wahlqvist:
– Linus är en mogen spelare som ligger väldigt långt fram i sin utveckling. Hans styrka är att han inte har några svaga sidor. Det som imponerar är hans mogna spel och ödmjuka förhållningssätt till sin karriär. Han kan hantera olika roller och behärskar ytterbacksrollen på det sätt som vi önskar.

Ytterback, var det ja. Det har Linus spelat i både IFK och U21-landslaget. Men det var som mittback som han slog igenom i U17-VM. Så var ser Jens Gustafsson honom i framtiden?
– Jag har sett honom för lite som mittback egentligen. Men generellt så börjar många unga spelare i kantpositionen och sen flyttar man inåt allt eftersom man får erfarenhet och auktoritet.

Wahlqvist och Fransson omgärdas liksom många andra IFK-spelare av rykten om att vara aktuella för utländska klubbar. Men Jens Gustafsson tror att de mår bra av att stanna i IFK ett tag till:
– Det är två spelare som mår väldigt bra i Norrköping och som utvecklas enormt mycket. Så länge det fortsätter så är IFK Norrköping en alldeles utmärkt miljö för dem att fortsätta sin utveckling i.

KAMRATERNA

1 kommentar

Kommentarer är stängda.