Parkens nya speaker vill inte prata för mycket

I mötet mellan IFK och Kalmar gjorde Patricio Boiardt sin första match som ordinarie speaker på Nya Parken. Han tycker att hans roll inte bara är att informera utan även att bidra till stämningen på arenan.

En förebild är Vita Hästens speaker Bengt Nyberg som Patricio tycker är en stor del av upplevelsen i Himmelstalundshallen.

– Han har varit där länge och får folk att lyssna. Jag satt under någon match i vintras och bara tittade runt bland publiken, stämningen är gudomlig och en del är ”Benkas” förtjänst, säger Patricio till Kamraterna.

Om sin egen insats mot Kalmar säger han:

– Det gick ganska bra, men jag känner mig inte jättevarm i kläderna ännu. Men det är inte så konstigt efter bara en match. Det är mycket att hålla reda på och saker som ska sägas i rätt tid, säger Patricio som tycker att känslan och tajmingen är något som kan bli bättre framöver.

Patricio är inte helt grön i sammanhanget. Tidigare har han vikarierat som speaker på några IFK-matcher och han hade samma roll på Dam-EM 2013 på Nya Parken.

Hur ska en bra speaker vara?

– Den ska alltid få publiken att lyssna och inte heller prata för mycket. Det ska inte vara något strunt. Och definitivt måste man variera sitt tal så det inte blir för monotont, då lyssnar inte folk. Hör man samma sak hela tiden så somnar man. Det handlar om att få publiken engagerad!

Allt som en speaker säger under en match kanske inte är så spännande för alla. Som resultatet för Oddset och Bomben som måste rapporteras två gånger vardera per match på grund av ett sponsoravtal. När det gäller rapporter från andra allsvenska arenor är det valfritt men Patricio ser det som en bra service.

– Alla arenor kör det. Det är smart att ta det vid ett inkast eller ett avbrott, ha lite känsla så att man inte stör publiken och tar det mitt i ett anfall till exempel.

Nästa uppgift för Patricio är Falkenberg på söndag.

– Jag hoppas IFK är nöjda, vi ska utvärdera lite efter matchen eftersom att det blir ett sommaruppehåll sedan, säger Parkens nya röst.

KAMRATERNA