Inför Gnaget: ”I IFK hade jag mina två bästa fotbollsår”

Han var med och spelade upp IFK Norrköping i Allsvenskan 2010 och var utan tvekan en av fansens största favoriter. Men det blev bara två år i IFK-dressen för målvakten. Kamraterna har pratat med Niklas Westberg, som förutom IFK även följer sin första seniorklubb, AIK.

Efter en svag säsong i Superettan 2009 värvade IFK Norrköping målvakten Niklas Westberg från Väsby United. Det blev ett betydligt bättre år för laget och nyförvärvet var en starkt bidragande orsak till att IFK avancerade till Allsvenskan. Niklas, som hade sett fram emot att äntligen få spela i högsta divisionen fick dock inleda säsongen på bänken: Janne Andersson valde istället Abbas Hassan. Målvakten var så klart besviken liksom många fans som tyckte att ”Bästberg” var nummer ett.

– Så är det i fotbollen, men visst blev jag väldigt besviken över att jag inte fick spela direkt i Allsvenskan. Men jag grävde inte ner mig utan väntade på min chans. Jag kände hela tiden att jag hade fansens stöd, säger Niklas som till slut noterades för elva allsvenska matcher den säsongen.

Kontraktet med IFK gick ut hösten 2011 och IFK valde att satsa vidare på Hassan och den lovande David Mitov Nilsson. För Niklas blev det istället en andra sejour i Brommapojkarna (tidigare 2001-2003) och åter spel i Superettan. Hösten 2013 avslutade han sin fotbollskarriär på grund av skador.

– Jag kunde inte spela på den nivån jag ville, det gick helt enkelt inte, säger Niklas som idag arbetar som Key Account Manager på ett IT-bolag.

På söndag spelar IFK borta mot AIK, den klubb som Niklas Westberg gjorde sina första proffsår, 1997-1998. Vart finns klubbsympatierna idag?

– Framförallt hos IFK eftersom att jag hade mina två bästa fotbollsår i Norrköping, synd bara att det inte blev fler. Men även hos AIK och jag känner några i föreningen och fostrades där, säger Niklas som följer Solnalaget även om det inte blir så många matcher på plats.

Förra året slutade det 2-1 till Peking på Friends Arena och det är alltid en tuff bortamatch. AIK är väl favoriter och har några starka säsonger bakom sig med idel topplaceringar.

– AIK är ju alltid vassa och det är väl dags för dem att ta guldet snart, tippar Niklas.

Han tycker att det finns likheter mellan de två klubbarna.

– Det är ett stort intresse för båda lagen i sina respektive städer. Men kanske är pressen lite större på spelarna i AIK, tycker Niklas som säger att publiken på Nya Parken också är krävande.

Från Niklas tid i IFK spelar fortfarande bland andra Christopher Telo, Christoffer Nyman, Marcus Falk Olander och David Boo Wiklander kvar. Men speciellt mycket kontakt med sina gamla lagkamrater har han inte. Hur tycker han att det gått för dem sedan han lämnade klubben?

– Nyman hade jag en bra känsla för när han sköt upp oss i Allsvenskan. Såg att han hade potential att bli en bra spelare och det har han bevisat också. Hans utvecklingskurva pekar uppåt, känns det som. Bara han lyckas hålla sig ifrån skador.

– Och Telo har alltid varit bra, redan när jag var där. Men jag trodde inte att han skulle bli vänsterback, det var lite överraskande! säger Niklas.

Dagens burväktare hos IFK, tidigare nämnda Mitov Nilsson, gläds Niklas också lite extra med.

– Kul att det går bra för honom, det är han verkligen värd.

Niklas hann även spela med IFK:s haussade nyförvärv Nicklas Bärkroth i BP. En spelare som han beskriver alltid ville göra något extra, men det kanske blev någon gång för mycket på Grimsta.

– Publiken gillar det men det gör man inte alltid som medspelare. Det är en kille som nästan alltid är glad och har nära till skratt. Han tränar hårt och jag önskar honom all lycka!

Till sist vill Niklas hälsa alla IFK-fans att det var ”magiskt” att höra dem sjunga Kamratsången och hans namn på Nya Parken.

KAMRATERNA