IFK:s klackledare om sångstrategier

Kamraterna uppmärksammade en diskussion på Gnällbänken om Peking Fanz sånger på Curva Nordahl. Vi frågade klackledaren Pontus Franzén om han har någon särskild ”sångstrategi” under matcherna.

– Absolut, det har jag. Vissa sånger är bra i medgång och andra i motgång. Vissa passar bra efter en målchans, medan andra fungerar bra i slutet av matcherna när vi forcerar.

Peking Fanz sjunger omkring tjugo sånger per match och det är i princip Pontus själv som bestämmer ”låtlistan”.

– Vi avslutar alltid med ”Stå upp för Norrköping”, jag tycker den är briljant i sin enkelhet. Oavsett om man torskar med 4-0 eller vinner med 5-0 ska man stå upp för sitt lag.

I och med Curva Nordahl är det många nya personer på ståplats och i klacken som behöver lära sig Peking Fanz sånger. Kamraterna har förstått att vissa tycker att en del texter och melodier är svåra att hänga med i. Liknande åsikter har uttryckts från till exempel skribenter på Gnällbänken.

– Jag tycker generellt inte att våra sånger är för svåra. Däremot är det för få som kan de med mycket text i, säger Pontus. Den sång vi har överlägset mest text i är Kamratsången och den kan alla.

– Vi har en tydlig strategi att köra mycket enklare i år än tidigare. Samtidigt tänker vi inte lägga ner de ”krångliga” sångerna, eftersom de har bäst potential att blomma ut och bli riktigt grymma. En bra mix är melodin.

Vad kännetecknar egentligen en bra klacksång?
– Det finns olika finesser med olika sånger. En del, som ”Ge mig ett I” och ”Framåt, framåt Kamrater” är ganska stubbiga sånger som det blir bra tryck av. Andra sånger som ”Vi är vit-blåa Peking” eller ”Folk dom säger ni kan inte vara kloka” handlar mer om att skapa ett gung. De har alla sin egna charm, men generellt kan jag tycka att de lite mer originella som det blir bäst drag av är de bästa.

Det går att förbereda och lära publiken på Curva Nordahl vilka sånger som används för att få en så bra respons och stark klack som möjligt, förklarar Pontus som i år använder ett PA-system på matcherna för att nå ut till hela läktaren.

– Men man vill inte babbla för mycket i micken, ju mer förberedda folk är innan de kommer till matchen desto bättre är det.

Vidare nämner han andra sätt att få folk att lära sig sångerna, såsom att lägga upp videoklipp på nätet och liknande. Men man får räkna med att det tar tid att lyckas.

– En bra supporterkultur tar tid att bygga, det är som ett fotbollslag, avslutar Pontus.

KAMRATERNA