Kroatienexperten om Jens till Hajduk Split: ”Kan brinna under fötterna”

IFK Norrköpings förre tränare Jens Gustafsson är klar för Hajduk Split. Vi pratade med en person som följer Hajduk nära och inte är så förvånad över klubbens val.

Josip Ladan är sportreporter på Aftonbladet och Hajduksupporter sen barnsben. Han blev först lite förvånad över att Jens Gustafsson var klar för den kroatiska klubben som slutade fyra förra säsongen.

Men sen tänkte han om.

En sportchef med koll på Skandinavien och en uttalad strategi att satsa på egna talanger var några anledningar.

– Sportchefen, Mindaugas Nikolicius, var tidigare i Gorica och tog Jiloan Hamad dit sommaren 2019 och har bra koll på skandinavisk fotboll sedan tidigare, säger Josip Ladan.

Nikolicius lämnade sedan Gorica för Hajduk Split och han var säkerligen en bidragande faktor till varför Hajduk nyligen värvade Alexander Kacaniklic från Hammarby, tror Josip Ladan.

Hajduk Split är en klubb med stora anor. Klubben grundades 1911 och räknas tillsammans med Dinamo Zagreb som en av de stora i kroatisk fotboll. Man har vunnit ligan och cupen sex gånger vardera och deltog i Europa League senast säsongen 2010/2011.

Det har varit riktigt mycket svängdörrar på tränarposten.

Det verkar inte vara en så lugn miljö som Jens Gustafsson kommer till. Bara de senaste åren har det varit sju, åtta tränare i klubben. Senast italienaren Paolo Tramezzani som fick lämna alldeles nyligen.

– Det har varit riktigt mycket svängdörrar på tränarposten, men även i styrelsen och på ordförandeposten, presidenter och allt möjligt, säger Josip Ladan.

Vilken status har klubben i Kroatien skulle du säga?
– Supportermässigt, sett till det breda intresset, så är Hajduk nummer ett. Det är en historisk klubb med ett stort följe, både hemma och borta. Det är en stor bred bas med supportrar, inte bara i Dalmatien, utan även i övriga Kroatien och i Bosnien vilket ju har att göra med den gamla storhetstiden under Jugoslavien.

– Supportrarna är engagerade också. Det är ett helvete att komma dit när de är på det humöret. I matcherna mot Rijeka och Dinamo Zagreb på senare år har det varit ett jäkla drag.

Jens framstår ju som ganska lugn och lågmäld, kommer han passa in?
– Det är inte vanligt att Hajduk anställer kyliga, kontrollerade männsikor till klubben. Men om man vänder på det, så kan man se det som att de behöver lugn och trygghet. En tyst auktoratiet. Och jag vet att Jens kan skrika till, säger Josip Ladan.

– Det är kanske det som behövs i en trupp som är fylld med stora egon. Det kanske säger mer att vara vara tydlig i taktiken på planen. De här spelarna är vana vid allt möjligt. Det kommer in en tränare som sen är borta om tre månader.

I IFK ville Jens ha mycket passningsspel och stort bollinnehav. Kommer det fungera i Hajduk?
– Ja, det skulle fungera. Det är ett lag som lever på att hålla i bollen, och även ha individuella prestationer och spelare som går framåt och bryter mönster. Den typen av snabb fotboll med kontroll, stabilitet och just förmågan att gå framåt kommer nog passa honom som handen i handsken. Annars hade inte klubben tittat på Jens.

Jens pratar ju mycket om att utveckla människan, snarare än om att vinna. Behöver han ändra den approachen?
– Ja, han får nog anpassa tonaliteten litegrann, säger Josip Ladan och lyfter en viktig sak i klubbens rekrytering av den 42-årige svensken:

– Vad jag har läst i artiklar så pratar man om Jens förmåga att utveckla unga spelare.

Hajduk Split har lagt mycket pengar på sin ungdomsakademi och infrastrukturen kring den. Man vill bli självförsörjande på egna spelare, enligt Josip Ladan. Och alla som följt Jens Gustafsson under åren i IFK Norrköping vet ju vad han kan göra med talangfulla spelare.

– Just utvecklingen av unga spelare är en del av anställningen av Jens, tror jag. Idag har man tre egna produkter i laget som är 18, 19 och 20 år gamla. De kom från nästan ingenstans. Det finns en hel arsenal av ungdomar att förädla och sälja vidare. Och Jens har ju gjort det tidigare.

Medan Jens Gustafsson kunde arbeta ganska mycket i lugn och ro i Norrköping så väntar helt klart en annan vardag för honom nu i den kroatiska staden vid Adriatiska havet.

– Jens kan ställa in sig på att det kan brinna under fötterna ganska fort. Inte bara i klubben, utan även från krävande supportrar. Han kan nog vara glad att han inte kan språket. Det är mycket kommentarer i sociala medier som inte är de mest sansade eller analystiska. Det blir så när folk bryr sig, då kan det gå fort, säger Josip Ladan.

– Lika mycket som det kommer vara en belastning när det går illa, lika bra kommer det vara när det är vind i seglen. Det är många gånger som supportrarnas gap och skrik har flyttat berg i Split. När publiken kommer tillbaka efter pandemin blir det ett jäkla liv.

KAMRATERNA