Ett okej resultat men svagt spel mot Elfsborg. Ett okej spel men svagt resultat mot IFK Göteborg. Så kan man kanske sammanfatta IFK Norrköpings senaste två omgångar. Men ser det så illa ut? Vi ringde upp två personer för att se på IFK Norrköping med lite neutrala ögon.
En seger, fem oavgjorda, två förluster. IFK Norrköping har stått för en mycket svag inledning på Allsvenskan 2019. Samtidigt har man kryssat mot AIK och MFF hemma samt mot Elfsborg och Djurgården borta – och kunde mycket väl fått med sig mer poäng. Framförallt i matcherna mot Kalmar och Djurgården.
För många supportrar ligger ordet kris nära till hands. Men hur illa ser det ut – egentligen? Vi har pratat med två journalister som sett IFK:s senaste matcher.
Linus Petersson är reporter på Göteborgsposten med ett förflutet på Fotbollskanalen. Han såg Kamratmötet i måndags på plats.
– Blåvitt öppnade ju jäkligt starkt och man förväntade sig kanske att de skulle fortsätta på den fina våg de har haft. Men efter ledningsmålet händer nånting, de backar hem. Och sen sitter man först och väntar på kvitteringsmålet och sen när det kommit väntar man bara på att Norrköping ska ta ledningen.
– Men det finns nånting annat i IFK Göteborg i år som inte fanns där i fjol. Det känns som att de kan skapa chanser ur ingenting, de är extremt starka i omställningsspelet. Har man då en storspelade Anestis och ett försvarsspel som plötsligt sitter så kan man vinna såna här matcher, fast man kanske inte är värd det.
Hur orolig borde man vara som Norrköping-supporter?
– Det är klart man ska vara orolig, alla hade ju högre förväntningar än vad de har levererat. Nu har jag sett dem lite för lite men det jag hör är att systemskiftet inte gett önskad effekt. Och att några av de stora nyförvärven inte levererat som man trodde.
Du har ju följt Blåvitt under några tunga år. Kunde man se det här komma?
– Nej, för Blåvitts del såg det extremt mörkt ut under försäsongen. Det var inget som tydde på någon som helst ljusning. Inte heller efter AFC i den Allsvenska premiären. Men segern mot Elfsborg var väldigt viktig, att man kom in i en positiv spiral och får med sig de här små marginalerna. Istället för att hamna där Norrköping är och allt går emot en. Det är en spännande psykologi, hur man kan falla in i mönster och hur snabbt det kan skifta.
– Den här serien är fantastisk på det sättet att det kan svänga åt alla möjliga håll. Även fast det förekommer domedagsbeskrivningar så är det åtta spelade omgångar. Men visst, Norrköping kan kolla på Blåvitt och se hur snabbt det kan vända.
”Norrköping har hamnat lite i Elfsborgs läge”
IF Elfsborg var i många år en förebild för andra landsortsklubbar som ville utmana storstadsklubbarna. Men efter att ha varit en stark utmanare under den första halvan av 2010-talet har man nu ett par svagare säsonger bakom sig. I år har man dock inlett Allsvenskan relativt starkt, även om det blivit förluster mot Malmö FF och just IFK Göteborg.
Oskar Pålsson är sportreporter på Borås Tidning och följer Elfsborg nära. Han såg också mötet mellan Elfsborg och IFK Norrköping i förra veckan som slutade 0-0.
– Känslan efter den matchen var att Elfsborg var det lag som var närmast segern. Min analys var att förut hade Elfsborg varit väldigt nöjda med ett kryss i en sån match, men den här säsongen var det besvikna miner efter 0-0 mot fjolårstvåan, säger han och fortsätter:
– Jag tänkte det då och även efter matchen igår att Norrköping har hamnat lite i det läget som Elfsborg var i fjol även om det kanske inte riktigt är så illa (skratt).
– I den matchen var jag imponerad av Jordan Larsson, jag har haft lite extra koll på honom då jag tycker det är en ruskigt spännande spelare. Mot Elfsborg tyckte både jag och min kollega att han var väldigt bra, han var delaktig i mycket även om han kanske inte lyckades med allt. När det hände något var han ofta involverad, det är ofta ett bra tecken på sikt.
Efter två svagare säsonger verkar Elfsborg vara på gång nu. Finns det något som IFK Norrköping kan inspireras av?
– När det gäller Elfsborg är det svårt att veta var man har dem med tanke på att de har fyra inlånade spelare, varav två bara fram till sommaren. Pawel Cibicki har ju varit en av Allsvenskans bästa spelare under våren, vågar jag påstå. Hans kontrakt löper ur i sommar, liksom kontraktet med Kevin Kabran. Sen har du Jonathan Levi och Stian Gregersen. Tre av de fyra lånen är givna startspelare och de tre är topp fem i truppen skulle jag säga. Det är kortsiktiga lösningar med en förhoppning om att andra spelare ska ta kliv i en bättre omgivning. Det har till exempel Simon Olsson gjort i år.
– Men att låna in klass-spelare som står i vägen för unga spelare… på kort sikt är det positivt men jag vet inte hur det är på längre sikt.
– Man får i alla fall in bra spelare till en relativt billig peng. Cibicki har gått ner mycket i lön, det är en spelare man aldrig kunnat värva. Elfsborg ser nog också de här TV-avtalspengarna som kommer nästa år. Känslan är att många lag letar kortsiktiga lösningar i år för att få ta del av de här pengarna senare.
Är det omdiskuterat eller omstritt att man satsar på lån, för det går väl ändå emot Elfsborgs modell?
– Det går definitivt emot modellen. Men det finns nog en förståelse att man gör detta. Tidigare år har man plockat in kortsiktiga lösningar som varit breddspelare, som inte tillfört nåt. Det har varit omdiskuterat. De man tagit in i år är spetsspelare som med en kort startsträcka går in och höjer laget. Men man vill nog inte se den här typen av satsning nästa år eller året efter det.
Det kan bli en spännande höst för Elfsborg när man inte vet vilket lag de kan ställa på banan?
– Ja, dessutom måste de nog sälja spelare i sommar. Det finns bara två med stor ekonomisk potential, Simon Olsson och Jesper Karlsson. Lyckas de få igång Karlsson kan det bli en 15-miljonersvärvning ganska snabbt och det är väl samma med Simon Olsson misstänker jag.
KAMRATERNA