Alhaji Kamara målskytt i Danmark – Kamraterna-kollen 30 april

Alhaji Kamara gör mål igen – och Sebastian Andersson kan spela i Bundesliga nästa säsong.

I Kamraterna-kollen håller vi koll på hur det går för före detta – och utlånade – IFK:are både i Sverige och utomlands. Våra källor är bland annat Transfermarkt, Svenskfotboll.se, Forza-appen och klubbarnas egna hemsidor.

Eric Smith har haft en acceptabel första säsong i belgiska KAA Gent. I alla fall om man jämför med andra IFK:are som tidigare har gått till klubben. I december och januari gjorde Smith två framträdanden för laget, ett inhopp på 30 minuter och en match från start. Sedan dess har han pendlat mellan att sitta på bänken och lämnas utanför truppen. Det är dock ett bättre facit än till exempel Tesfaldet Tekie hade, som inte var uttagen i en enda A-trupp för Gent.

Alhaji Kamara har fått en bra start i sin nya klubb Vendsyssel FF. I sin debut för laget den 3 mars blev Kamara inbytt i matchens slutskede och räddade en poäng till laget med sitt mål som innebar 2-2. Just nu spelar laget en kvalserie för att undvika play-off senare i vår. I den serien har det blivit tre mål och en assist på sex matcher.

En gammal IFK-spelare som kan se tillbaka på en lyckad säsong är Niclas Eliasson. Under säsongen 2018/2019 har han startat i över hälften av matcherna och gjort många inhopp, och på dessa gjort två mål och sex assist. Hans Bristol City åkte dock på en tuff smäll i lördags mot Derby County i jakten på en kvalplats till Premier League. Derby vann med 2-0 och Eliasson blev inbytt strax efter det andra målet i matchminut 79. Ikväll har Bristol City chansen att åter närma sig toppen när man möter Millwall.

Christopher Telo får mest nöta bänk i Molde. Men det har blivit ett framträdande i Eliteserien då han spelade från start som vänsterback i 2-0-segern mot Lilleström. Molde toppar tabellen efter sex omgångar.

IFK Mariehamn har spelat fyra omgångar i Veikkausliiga och ligger tvåa. Hampus Lönn har spelat samtliga matcher. Daniel Sjölund har startat i tre, och blivit inbytt en gång.

Andreas Hadenius är utlånad från Halmstads BK till skotska Dundee FC. Det har blivit nio trupputtagningar varav tre framträdanden från start som mittfältare. Dundee ligger sist med 18 poäng – Celtic leder på 77.

Tyskland

Linus Wahlqvist har haft fått prova på lite olika positioner under sitt första år i Tyskland. Ibland till höger i trebackslinje, ibland som wingback och ibland som höger yttermittfältare. Tre assist har Eneby-sonen bidragit med. Det är tydligt att Linus har tränaren Christian Fiéls förtroende, efter att han kommit tillbaka från en skada i februari har han startat samtliga matcher för laget.

En före detta IFK:are som gått riktigt bra för är Sebastian Andersson. På 31 matcher – de flesta från start – har han gjort elva mål och fyra assist. Hans lag Union Berlin ligger just nu på tredjeplats i Zweite Bundesliga, vilket innebär kvalplats, men bara en poäng upp till SC Paderborn som ligger tvåa. De återstående spelschemat för FC Union ser överkomligt ut, med bortamatcher mot mittenlagen Bochum och Darmstadt samt hemma mot bottenlaget Magdeburg.

Ryssland

Arnor Sigurdsson har gjort 18 framträdanden varav tolv från start under sin debutsäsong i Ryska ligan. Men mer anmärkningsvärt är förstås hans facit i Champions League – sex matcher, två mål och en assist. Segern borta mot Real Madrid, då 19-åringen först spelade fram Fedor Chalov till 1-0 och sen avslutade med att göra 3-0 sticker förstås ut.

Jon Gudni Fjolusons första säsong i Ryska ligan är inte helt lättbedömd. I ligan har det bara blivit speltid i fyra matcher, senast på hemmaplan mot just Sigurdssons CSKA Moskva. Men i såväl EL-gruppspelsmatchen mot Sevilla som i åttondelsfinalen mot Valencia fick den reslige islänningen spela 90 minuter. Krasnodar ligger just nu trea i tabellen, vilket innebär kval till Champions League.

KAMRATERNA