”Känner mig ganska lugn i det här” – Jens Gustafsson om den ökade pressen på IFK Norrköping

Allsvenskan är snart här och IFK Norrköping nämns som en av guldfavoriterna. Det är en lite ny situation för IFK som brukar kunna gå under radarn. Vi ringde upp Jens Gustafsson för att prata om bland annat tålamod, höga förväntningar och tillgänglighet gentemot media.

På måndagen gör IFK Norrköping sin sista match i genrepet mot norska Rosenborg. Sen väntar den allsvenska premiären i Helsingborg på söndag.

Du skulle ha varit i publiken på Offside Live i torsdags sa Johan Orrenius i inledningen av showen. Men istället åkte du för att se Helsingsborgs genrep mot FCK. Vad är ditt intryck av HIF?
– Egentligen det tuffaste motstånd man kan tänka sig med tanke på att de är nykomlingar, men att det inte är något som pekar på att de är nykomlingar, säger Jens Gustafsson och syftar på föreningens historia och rutin från allsvenskt spel.

– Det är den stora skillnaden på HIF och andra lag som kommit upp. Det är ett otroligt erfaret lag, mer erfaret än vad vi har. De har ju äldre lag också. Det är svårt att ta ordet nykomling i munnen.

Det är ju naturgräs på Olympia. Kommer ni förbereda er gnom att träna på gräs?
– Ja, det kommer vi nog göra i veckan. Det man kan säga om Olympias gräsmatta, med all respekt för gräsplaner i Norrköping, så liknar den nog vårt konstgräs mer. Så bra är den planen.

Du har under försäsongen pratat om att ni måste bli bättre på att lösa upp låga försvar och lag som backar hem. Tycker du att ni blivit bättre där?
– Ja, det vill jag definitivt säga att vi har blivit. Däremot kan man säga att vi inte riktigt lyckades med att bli utslagsgivande i cupen såsom vi velat.

Men det berodde på flera saker, menar IFK:s manager.

– Vi hamnade i en forcerad spelstil, där vi ville ha framgång lite för snabbt. Då blev totalen inte tillräckligt bra.

Ni hade inte riktigt tålamod?
– Ja, så kan man säga.

Varför tror du det blev så?
– Det är lite mänskligt att vi hamnar där. Idag möter vi motståndare som är ännu noggrannare i sitt försvarsspel än vad man varit tidigare när man mött IFK. Det är många saker som spelar in, men en nyttig läxa att få.

Pontus Almqvist och Jordan Larsson är två spelare som har fått mycket beröm under försäsongen från fans och media. Och inte minst från Jens Gustafsson själv. Men han vill inte prata för mycket om enskilda spelare när vi frågar om det är några fler som han tycker har stuckit ut.

– Jag tycker att vi som lag börjar utvecklas, men jag aktar mig lite för att ta fram individuella saker. Men som lag har det sett bättre ut den senaste tiden. Det är ganska många spelare som har kommit upp och utvecklats.

Johannes Vall har fått spela mer – har han närmat sig en allsvensk elva?
– Jag vill inte prata om startelvor, det tycker jag inte är rätt utåt sett. Men Johannes har jobbat på bra och har varit förberedd när han fått chansen. Han har gjort många bra prestationer när han har spelat under försäsongen.

Vem som ska ersätta Andreas Johansson har ju diskuterats mycket. Är det Kasper Larsen och Rasmus Lauritsen som du har som främsta alternativ som mittback?
– Jag svarar nog samma där, jag vill inte prata så mycket om de sakerna och hur jag vänder och vrider på mina beslut. Jag vill inte att det ska vara så mycket kommunikation utåt om det.

Du testade Andreas Blomqvist som mittback tidigare i vintras. Hur tycker du det gick?
– Det var lite olika saker som gjorde att vi tyckte det var ett bra test. Dels handlar det om att Blomman fortfarande är i en period där han tar sig tillbaka för att vara hundra procent frisk. Jag ska inte säga att han är skadad, men det tar lång tid för att vara tillbaka från en lång skada.

Jens Gustafsson resonerar lite kring mittbacksrollen och hur man tänkte gällande Blomqvist.

– Du kan kontrollera dig lite bättre som mittback när du har nästan allt spel framför dig. Som mittfältare händer det mycket överallt, runtomkring dig. Då är det ett bra sätt att stegra hans väg in i spelet igen. Det var av den anledningen, men sen ser vi att Blomman har egenskaper som kan vara lämpliga där med hans passningsspel, smartness och att han är tuff också.

Säsongen närmar sig och ni har en stor trupp. Är det aktuellt att låna ut någon spelare till Superettan?
– Den dörren är nog stängd. Vi har bedömt att vi med hjälp av Sylvia, som tagit sig upp ett steg i systemet, så blir Sylvias matcher plus vår träningsmiljö perfekt för spelare som inte direkt kan konkurrera i A-laget i nuläget. Vi har lagt ihop de komponenterna. Vi ser gärna att de spelare som är i IFK stannar i Norrköping.

– Vilka spelare som kommer dubblera med Sylvia är ännu inte klart, säger Jens Gustafsson.

En viktig aspekt i sammanhanget är att de spelare som är på listan för korttidshyra mellan IFK och Sylvia inte får delta i IFK:s Europaspel i år.

– Det är det som är baksidan av den delen som har med korttidshyran att göra, tycker IFK-managern.

Har ni några lärlingar i truppen i år?
– Nja, vi är alla lärlingar kan man säga. Men vi har inte namngivit några speciella spelare i i kategorier som lärlingar. Men vi har aldrig haft så här många unga spelare som lär sig hela tiden, även om vi alla gör det oavsett ålder. Men vi har inte något uttalat lärlingssystem.

Till skillnad från tidigare år är ju IFK faktiskt topptippade i år. Pratar ni något särskilt om hur ni ska hantera en ökad press och ökade förväntningar?
– Först och främst vill jag nog uttrycka att anledningen till tipsen är resultaten som vi gjort under många års tid, också innan min tid i klubben. Till slut hamnar man i den situationen och alla ska vara stolta att vi figurerar i den diskussionen.

– Sen handlar det så klart för vår del om att vi jobbar vidare och har stort tålamod. Att vi har stort tålamod med unga spelare, att vi tror på dem. Men med hjälp av förväntningar blir det tuffare. Man vill motsvara förväntningar och tar korta beslut, och då kan man som förening köra i diket.

– Vi ska fortsätta vara konsekventa i vårt sätt och vara ödmjuka och visa det för omvärlden och vara hårt arbetande. Vårt tänkande om att vara konsekventa kommer att sättas på prov på ett annat sätt i och med att förväntningarna är högre. Men jag är känner mig ganska lugn i det här.

IFK Norrköping har under försäsongen fått en del kritik på till exempel Gnällbänken för att vara slutna och otillgängliga för media. Att laget har stängda träningar före match och att Christoffer Nyman är inte är tillåten att bli intervjuad av media är några av sakerna som lett till diskussioner.

Men att ha stängda träningar dagen för match är inget nytt, menar Jens Gustafsson som betonar att han överlag tycker att IFK är en tillgänglig klubb.

– Det har varit stängda träningar under många år. Det är inget nytt. Den sista träningen innan match så har vi valt att vilja var ensammas. Sen har vi ju alla andra träningar som självklart är öppna.

Gällande situationen med ”Totte” vill inte Jens gå in närmare på.

– Det vill jag inte kommentera så mycket. Det man däremot behöver inse när man pratar om IFK och mediadelen är att till och med denna intervju kan bli forum för nationell media. Det finns nära blickar som gör att det sprids i hela mediasfären.

Jens Gustafsson menar att saker som sägs i media väldigt snabbt och lätt sprids vidare vilket kan leda till ytterligare frågor från olika håll. Därför kan det finnas en viss försiktighet kring vad man vill kommunicera utåt.

– Vi behöver hantera uppkomna situationer. Vi vill göra det som är bäst för IFK, det är inte alltid bäst för medierna.

På bara några år så har bevakningen kring Allsvenskan förändrats. Det finns fler sajter, bloggar, poddar och twittrare som bevakar Allsvenskan än någonsin. Intresset är väldigt stort.

– Det måste man respektera. Alla kan lägga ut information hur som helst, nästan vem som helst kan lägga ut det. Det är en anledning att vi hanterar på det viset. Det kan vara bra att folk vet det, det blir begripligare så, säger Jens Gustafsson.

KAMRATERNA