Linus om flytten: ”Behövde lämna den trygga känslan”

Linus Wahlqvist berättar om varför det blev Tyskland, behovet av en ny utmaning – och den bäste han spelat med under sina år i IFK Norrköping.

Efter 121 allsvenska matcher ska nu Linus Wahlqvist testa vingarna utomlands. Vi ställde några frågor till den populära spelaren i samband med att övergången blev klar.

Varför valde du Dynamo Dresden?
– Varför det blev Dresden var just den positiva känslan jag fick av allting. När jag hörde om Dresden för första gången så visste jag egentligen inte så mycket. Visste att det var en bra mycket större stad än Norrköping med mycket historia och att det var en gammal stor historisk klubb, säger Linus som besökte klubben i början av juli.

– Jag besökte klubben för två veckor sedan och fick träffa sportchefen, tränaren och hälsa snabbt på resten av ledarstaben. Både tränaren och sportchefen ser fotboll på samma sätt som jag och ser mig som den typ av fotbollsspelare som jag själv ser mig som. Klubben i sig kändes också väldigt familjär precis som hela staden. Så det var egentligen hela paketet som lockade mig hit, plus att de gav mig känslan att de verkligen ville ha mig.

Vad vet du om klubben och tränaren Uwe Neuhaus?
– Som jag sa så är klubben en gammal storklubb med mycket passionerade supportrar. De har haft några kämpiga år men började nysatsa för cirka fyra, fem år sedan för att ta sig tillbaka till Bundesliga.

– Tränaren är tysk och har samma tankesätt som vi haft i Norrköping senaste åren med att få ihop ett lag blandat med yngre spelare och äldre rutinerade. Han vill spela fotboll längs marken och ha ett bra possession-spel samtidigt som jag fått höra från andra spelare här att han ska vara väldigt noga med att man måste våga, och misslyckas man så är det bara att testa igen.

Hur länge har Dresden följt dig?
– De har följt mig under en tid, sedan togs den första ordentliga kontakten för cirka en månad sedan.

Vet du vilken roll du primärt kommer att ha i ditt nya lag?
– Det som var sagt när de värvade mig var att de ser mig som en högerback. Sen är ju fotbollen som den är och man vet aldrig vad som händer. Men min huvudmålsättning är att konkurrera på en högerbacksposition.

Varför ville du till Tyskland?
– Jag har känt att Tysklands sätt att spela fotboll på med mycket löpningar skulle passa mig ganska bra, jag har under åren varit en av de som sprungit mest i Norrköping under matcherna och känt att jag orkar det. Sedan har jag alltid gillat farten i tysk fotboll. Samtidigt så känns det ganska likt Sverige i noggrannheten med organisation och försvarsspel. Även landet i sig känns ganska likt Sverige, säger Linus som har sett flera lagkamrater flytta till just 2. Bundesliga.

– Det har även varit många svenska spelare som lyckats väldigt bra i både Bundesliga och Zweite, det var också en del i det hela.

Har du pratat med Totte, Sebbe eller Kujo om ligan?
– Jag har pratat med alla tre olika mycket. Totte och Sebbe har jag pratat ganska mycket med, men även Michael Langer. Jag vet om att Langer har stenkoll på allt i tysk fotboll så han har berättat mycket.

– Även Totte som är en nära vän har jag pratat väldigt mycket med om Tyskland i allmänhet. Jag ser det bara positivt på att man känner så många som spelar eller har spelat i Tyskland.

Vad är din bild av 2. Bundesliga? Vilken typ av fotboll ser du framför dig?
– Min bild av Zweite är egentligen att det är ett steg upp från Allsvenskan med allt från kvalitet på lagen till publiken på matcherna. Att det är mycket fart och fläkt men även väldigt mycket kamp och fysik.

Kände du dig ”klar” med Allsvenskan? Var en flytt nu nödvändig för att ta nästa steg och utvecklas ännu mer som spelare?
– Klar är väl egentligen fel ord. Jag kände att jag fortfarande utvecklades massor i Norrköping, speciellt när jag blev wingback så hamnade jag i situationer som var lite nya som har utvecklat mig mycket. Däremot kände jag lite att jag behövde en ny utmaning och få lämna den trygga känslan man har i sin hemstad och hemmaklubb.

– Jag tror att jag kommer utvecklas massor både som spelare och person genom att bo och spela i ett annat land.

Du har under dina år i IFK spelat med många bra spelare. Vilken är den bäste skulle du säga?
– Jag har fått äran att spela med väldigt många bra spelare, det är fantastiskt i sig. Ska jag säga någon jag tycker sticker ut från de övriga så är det vår kapten Ante. Sättet han leder laget, både på och utanför planen är fantastiskt. Han är en stor förebild för mig i sättet att vara. Sedan har han även en grym spelförståelse och speluppfattning och en fantastisk passningsfot. Att i hans ålder klara av att spela 90 minuter i varje match, varje säsong, är lika grymt det. Det är alltid svårt att beskriva spelare men hans öga för fotboll är unikt.

KAMRATERNA

Läs också: Här har du ditt Dresden, Linus!

1 kommentar

Kommentarer är stängda.