”Kan bli årets flipp i Allsvenskan” – lokala journalister om IFK Norrköping

Snart drar Allsvenskan igång och tipsen haglar från alla håll och kanter. Vi bad några lokaljournalister runt om i landet att tabelltippa IFK Norrköping och det lag som de själva bevakar.

Först ut är Elena Lövholm som bevakar Örebro SK på Nerikes Allehanda, Oskar Pålsson på Borås Tidning som följer IF Elfsborg och Lasse Hansson på Barometern som har koll på Kalmar FF. I en annan artikel fortsätter vi med några fler tippare.

”Norrköping är svårplacerade” – Elena Lövholm, Nerikes Allehanda

Tippar IFK: 6:a

”Norrköping är svårplacerade. Jag tror på ett trelagsrace i toppen, där Peking dessvärre inte är med i år. Malmö, AIK och Östersund fightas om guldet, och sen ser jag Norrköping som ett av lagen i skiktet precis under. Cupspelet lovade väl inte direkt några mirakel, men de goda nyheterna är att jag inte ser sådär överdrivet många lag utöver topp tre-gänget som nödvändigtvis ska vara bättre än er. Jag tror att Häcken, Djurgården och Elfsborg är era närmaste tabellkonkurrenter, och är ni sämre än alla dom är det egentligen inte så himla uselt – även om det skulle placera er sjua i serien. Ska jag landa i något så tror jag att den individuella skicklighet ni har på enskilda positioner i laget gör att ni åtminstone petar bort en av de närmaste konkurrenterna och hamnar sexa.”

Tippar Örebro SK: 14:e

”ÖSK tror jag faktiskt kan få sin tuffaste säsong på flera år, så jag sätter dom på kvalplatsen. Det finns uppenbar kvalitet på specifika positioner, och de spelarna som håller bra klass blixtrar till ordentligt då och då. Men truppen som helhet är väldigt tunn och bräcklig. I princip alla måste vara friska för att man ska kunna ställa en hyfsad startelva på banan, och sån flyt har man sällan över en hel säsong. Dessutom, även med de 18 bästa i truppen friska, så blir bänken med allsvenska mått mätt ganska så blek. Nej, det blir en lång och kämpig säsong tror jag.”

”Frågetecken på backsidan” – Oskar Pålsson, Borås Tidning

Tippar IFK: 5:a

”Jag har satt IFK Norrköping som femma, främst grundat på att jag ser kvintetten Malmö, AIK, Östersund, Häcken och just Norrköping som de klart bästa lagen i Sverige just nu. Djurgården saknar en vass forward för att slå sig in där. Norrköping har värvat smart och jag håller Jordan Larsson som en av kandidaterna till årets nyförvärv i hela ligan. En smart anfallare som trots sin ringa ålder har hunnit få viss rutin och dessutom har flera styrkor till skillnad från många andra löften som kommer fram och i stället lever på en specifik talang. Larsson blir svårstoppad. Även Simon Thern är en personlig favorit, som jag tror kan komma till sin rätt i Norrköping. Ska man sätta något frågetecken är det väl på backsidan, där jag år efter år har förvånats över att Andreas Johansson fortfarande hållit så hög kvalitet. Men (med risk för att på nytt bli motbevisad) nu måste hans bäst före-datum ha passerats med råge.

Tippar IF Elfsborg: 6:a

”I mitt tips har jag satt Elfsborg som sexa. Känslan är att det kommer att vara tight mellan plats sex och tolv, och Elfsborg bör vara ett av de bättre lagen där om man anammar nye managern Jimmy Thelins tankar och idéer. Min gissning är att Elfsborg kommer att starta ganska svagt men sedan spela upp sig. Lagets stora problem förra året var att man släppte in flest mål av alla lag i hela Allsvenskan (59), och även om det nya tränarteamet inte har velat prata om hur man tränat försvarsspel och anfallsspel som olika delar utan i stället försöker att se det som en helhet, är min bild att laget har stärkt upp defensiven på försäsongen genom att involvera fler spelare i sitt försvarsspel. Offensivt får man mer lita till individuell skicklighet i främst Issam Jebali och Simon Lundevall – åtminstone under vårsäsongen. I höst tror jag att helheten sitter bättre och att man tar sig upp på övre halvan.”

”Något spännande med Jens 3-4-3” – Lasse Hansson, Barometern

Tippar IFK: 3:a

”Sexa förra året och jag ser möjligheter för IFK Norrköping att bli årets flipp i Allsvenskan och faktiskt vara med att utmana både Malmö FF och AIK i toppen. Jag såg träningsmatchen mellan Kalmar och Norrköping på ett kylslaget Gasten där båda lagen ”vilade” en hel del spelare från förmodade startelvor (1-1). Men det finns något extra spännande med Jens Gustafssons 3-4-3, speciellt när det gäller offensiven. David Moberg Karlsson, Kalle Holmberg och Jordan Larsson kan sätta skräck i vilket försvar som helst. Värvningarna av just Jordan Larsson och Simon Thern sticker ut. Norrköpings miljö har genom åren fått flera karriär som kört fast att blomma ut på nytt och efter lite tuffa tider tror jag både Larsson och Thern just tar nästa steg framåt i år i Norrköping. Jag är också förtjust i en spelare som Alexander Jakobsen. Det är också en spelare som får andra chansen med tanke på hans bakgrund. Det blir ett lyft för IFK efter att man sakta dalat efter guldåret.”

Tippar Kalmar FF: 10:a

”2017 blev ett riktigt jobbigt år för Kalmar FF på många plan. Sportsligt så var laget långt efter inför hösten men räddningsprocessen som kostade sex miljoner (sex nya spelare in och Nanne Bergstrand) gav nytt kontrakt. Ekonomiskt har föreningen brottas med stora förluster – trots fina spelarförsäljningar – på grund av ägandet av Guldfågeln Arena. Nu är det klart att kommunen tar över och det är en stor lättnad i KFF över det. Med lurige Nanne Bergstrand, som har en egen gata i Kalmar, så finns det alltid ett extra hopp om framgång. Att föreningen klarade 2017 kan också ses som ett bevis på handlingskraft i svåra tider. Nu finns dessutom inte bördan om att laget har som vision att ta SM-guld 2018 kvar från den nya styrelsen. Nu ska KFF långsiktigt alltid vara ett lag som ska vara med och spela med de bästa lagen. Rasmus Elm, Erton Fejzullahu, brassen Nixon, Romario och Viktor Elm. Här finns spets som kan räcka långt men i mitt tips så blir de tia.”

KAMRATERNA