Hellberg om nya U21-upplägget och lärlingarna

U21-serien får ett nytt upplägg nästa år. Bland annat slopas åldersbegränsningen, vilken innebär att serien rent formellt blir en ren B-lagsserie. Vi ringde upp IFK:s U21-ansvarige Stefan Hellberg.

Formatet på U21-serien har diskuterats en längre tid vilket vi tidigare har skrivit om. Nu har Svensk Elitfotboll landat i ett beslut som bland annat innebär slopad åldersbegränsning och att det blir två olika seriespel, ett på våren och ett på hösten.

Stefan Hellberg är återigen huvudansvarig för IFK:s U21-lag efter att Mathias Florén fått ansvaret för det nya U19-laget.

–  I huvudsak är det ett bra upplägg, säger Stefan om nyheterna i U21-spelet nästa år.

– Det har varit en väldigt stor skillnad mellan hur de olika föreningarna har prioriterat U21. Vi har hört till de som har tagit på mest allvar. Vissa lag har inte gjort det alls.

– Förra året fick lagen spela 20 matcher, nästa år blir det 14 om man inte går till final. Alla hoppas att kvaliteten blir jämnare eftersom det inte är match lika ofta. VM blir ett problem 2018 såtillvida att det allsvenska programmet tajtas till.

En nyhet är att åldersbegränsningen tas bort. Finns det en risk att unga spelare inte får chansen på samma sätt?
– Nej, det finns inga risker med det. De som är bra unga spelare kommer att få spela. Däremot var det väldigt tråkigt 2015 när vi hade väldigt många unga i truppen som tog plats i A -laget och när äldre inte fick spela i U21. Jag tycker att det blir bättre kvalitet så här.

Efter vårsäsongen flyttas de sämsta i norra respektive södra serien ned och två flyttas upp från U21-superettan. Sen börjar alla lag på noll poäng inför hösten.

– Jag tycker det är bra också, att man får kämpa för att vara kvar i Allsvenskan. Men året därpå är man tillbaka i sin ”ordinarie” serie som jag förstår det.

Finns det några nackdelar med det nya upplägget?
– Den enda risken jag ser är att det blir för få matcher för unga som ska utvecklas.

Får det här någon påverkan på spelarna som både spelar i U21 och i Sylvia och ibland sitter på bänken i A-laget?
– Nej, det blir inga problem på det sättet. Det är en tillgång att Sylvia finns. Det gäller för oss att se till att våra bästa unga spelare får spela matcher. Det är det absolut viktigaste. Så att de kan utvecklas och ta den här A-lagsplatsen.

– Förhoppningen är att med färre matcher känner varje förening att det blir viktigare, att matcherna blir kvalitativt bättre och jämnare.

Hur blir din egen roll nästa år, förutom att du och Maths Elfendal är assisterande bakom Jens?
– Jag har samma roll som det gångna året, förutom att jag får ta ett ansvar för U21. Maths kanske tar nån match också, men i huvudsak får jag ansvar för det.

Tarik Hamza, Felix Bengtsson och Carl Björk har fått lärlingskontrakt. Enligt uppgift kommer även Jakob Lindahl få detsamma. Vad kan du säga om dem?
– Ja, när vi börjar träna i januari kommer vi köra fyra fotbollspass i veckan. De fyra kommer vara med på två av dessa och köra två med Sylvia. Sen kommer vi följa deras utveckling. Framme i mars måste vi bestämma var spelarna ska vara. Ska de stå på listan så de kan gå mellan Sylvia och IFK? Ska de lånas ut till Sylvia eller hur gör vi? Vi vill inte låsa oss för tidigt.

Vad kan du säga om deras respektive kvaliteter?
–  Allmänt för de fyra är de har levt upp till de mål som vi har haft, några saker som är viktiga för oss. En är att du ska göra din lagkamrat bättre, ett annat är att när du har bollen ska du skapa ett förtroende från dina lagkamrater för det val du gör. Du får dribbla, men ska inte dribbla i fel lägen. Det tredje är att när du tappar bollen ska du ställa om direkt. Det är grundläggande, det vill vi inte behöva jobba med när de kommit upp i A-truppen.

– De här fyra har kämpat ett tag och visat att de vill något med sin fotboll. Det kan ta ett tag innan man slår igenom, det handlar mycket om att vilja de här åren. Man lär sig att tåla motgångar. Det har de gjort i Sylvia.

Stefan Hellberg berättar lite kort om lärlingarna:

– Tarik Hamza är mittback. I 3-4-3 är han en av tre mittbackar. Felix Bengtsson är huvudsakligen central mittfältare, men kan också vara forward. Är ganska allround.

– Jakob Lindahl har varit mest allround. Han har både spelat på ”wingen” som Linus eller Skrabb men också som central mittfältare eller forward. Han har en jäkla arbetskapacitet. Carl Björk var mittfältare från början. Han är en av de tre där framme. Stor och stark.

Många föreställer sig att den som spelar centralt som forward i 3-4-3 ska vara en lite större spelare. Hur tänker ni?
– Det där har ju förändrats väldigt mycket. Om du tar en som kille som Johan Elmander som både klarade att springa i djupled och ta emot bollen. Sådana killar blir inte kvar i Allsvenskan så länge.

– Det som har hänt är att fler lag har börjat spela med tre mittbackar. Det är mycket svårare att skapa något med två forwards då. Mittbacken kan alltid följa en forward i ryggen för det är två kvar bakom.

Stefan Hellberg exemplifierar:

– Det visade sig när vi mötte Östersund och AIK att vi inte skapade ett jävla skit mot tre mittbackar. Även om du lyckas komma runt på kanterna med spelare som Eliasson och Bärkroth har du tre mittbackar som kan nicka bort bollen.

– Det krävs klassforwards för att spela med två forwards mot en trebackslinje. Men i ett tremanna-anfall har du många fler spelare som inte skulle fungera i ett tvåmanna-anfall. Samarbete mellan dem blir jäkligt avgörande.

KAMRATERNA

Fotnot: U21-seriens nya upplägg i sin helhet