”Supportrar vet väldigt lite om vad som händer på sportchefens kontor”

Hur är det att vara sportchef i slutet av säsongen när spekulationerna om nästa års trupp tar fart och frågorna är många från fans och media? Vi ringde upp en rutinerad sportchef för att förstå spelet bakom kulisserna.

Jens T Andersson är före detta sportchef i AIK, Hajduk Split och AGF Århus, och med tränarmeriter från Väsby och Sirius. Idag är han klubblös.

– Jag har haft erbjudanden, men inget som varit tillräckligt intressant, säger han.

Hur är det att vara sportchef på den här tiden på året när säsongen snart är slut, några kontrakt är på väg ut och man tittar mycket på nästa år?
– I Sverige har nog de flesta klubbar redan fattat sina beslut men därmed inte sagt att man kommunicerar. Sen finns det säkert fall där man vill förlänga men inte kommer överens.

Varför kommunicerar man inte?
– Det kan vara av hänsyn till spelaren eller att klubben inte vill att det ska komma ut av någon anledning.

Det här med att vänta ut spelare, vara lite otydlig från klubbens sida, är det vanligt upplever du?
– Det tolkar jag mer som att det inte blir någon förlängning. Det kan finnas skäl till att det blir ett rävspel. Det är ju också en risk i det med att vem som helst kan erbjuda spelaren kontrakt.

– Att det är förhandlingstaktiskt tror jag inte, man är snarare långt från att komma överens.

För några år sedan hade ju IFK Norrköping ett fall med David Boo Wiklander där man inte uttryckligen sa ”sök dig någon annanstans” men erbjöd inte heller något kontrakt. Är det en vanlig hantering?
– Nu vet inte jag nåt om det specifika fallet. Det man ska komma ihåg är att man som supporter vet väldigt lite om vad som händer på sportchefens kontor.

Hur är det att hitta balansen mellan att å ena sidan se till klubbens bästa och å andra sidan vara en bra arbetsgivare och uppträda schysst mot spelaren? Man måste väl köra lite fulspel ibland?
– Fulspel vet jag inte om jag skulle kalla det, Rävspel kanske snarare. Men det där går ju åt båda håll. Det spelas poker från bägge parter.

– Det där är nog väldigt personligt hur man hanterar det. Jag har alltid försökt vara ärlig och rak mot spelarna. Det vinner man på i längden tror jag, både mot spelarna och agenterna.

Ibland när spelare slutar på det här sättet innebär det att man inte får en ordentlig avtackning. Hur ser du på det?
– Det är såklart olyckligt både för klubben och spelaren. Men ibland blir det så. Man tror kanske att man kommer att komma överens och sen sker det nåt i slutändan. Det är inget som varken spelaren eller klubben vill.

Bilden är annars att man är mycket bättre på avtackningar av spelare ute i Europa?
– Min bild är att du har helt rätt. Europa är bättre på att ta hand om sina legender. Det handlar inte bara om avtackningen utan även om tiden efter.

– I Hajduk Split har du en läktarsektion där du bara kan sitta om du är legend. Det är för tränare, ledare och gamla spelare som gjort ett visst antal matcher i klubben. I Sverige vet jag exempel på gamla spelare som inte ens får fribiljetter till matcherna. Det är nog en kulturfråga. Jag gillar hur man hanterar det i Europa

Bland IFK Norrköping-supportrarna klagas det ibland på att klubben skriver för korta kontrakt med spelare i 18- eller 19-årsåldern. Man vill se femårskontrakt. Varför är det så svårt att få till?
– Det är ju två sidor av det. Det ena är att spelaren och agenten inte vill skriva så långa avtal. Delvis för att de inte är säkra på att klubben kommer satsa på spelaren. Det andra är att man som klubb binder upp sig som arbetsgivare till en spelare som kanske inte har den utvecklingen man hoppas på. Man har frysta tillgångar, spelare på långa avtal som inte spelar, som sitter på läktaren.

– Vi har unga supertalanger som har spelat kanske åtta allsvenska matcher som kräver samma lön som en etablerad allsvensk spelare har. Personligen tycker jag att man ska förtjäna sin lön. Jag tycker att man kan ha ett kontrakt där lönen tickar upp om du spelar. Du ska inte sitta på läktaren med 100 000 i månadslön. Spelaren kommer inte vara så benägen att röra på sig då. Jag har varit med om situationer med spelare internationellt som varken spelar eller går på utlån. De vill inte gå ner i lön, och de klubbar som vill låna kan inte betala en så hög lön.

Men Elfsborg skriver ju långa kontrakt med 18-åringar?
– Jag utgår ifrån att de har ekonomi har det. Malmö skrev ju ett långt avtal med Anders Christiansen. Fast han är ju ingen ung spelare.

Du har ju varit sportchef i Hajduk Split. Om du var sportchef i en liknande klubb, vilken eller vilka IFK Norrköping-spelare skulle du plocka till klubben?
– Jag väljer att passa på den frågan. Just nu så har jag ingen uppdragsgivare och behöver inte ta ställning. Det finns flera bra spelare i IFK Norrköping och med respekt för dem så vill jag inte uttala mig.

Du vill inte hajpa nån särskild?
– Det handlar inte om att hajpa. Det kan vara en kontraktsförlängning på gång och då vill inte jag bidra till att det blir hack i skivan.

KAMRATERNA