Peter Hunt om framtiden, nyförvärv och en eventuell bolagisering

För många supportrar har försäsongen 2018 redan börjat. Även IFK Norrköpings ledning blickar framåt. Vi pratade med IFK:s ordförande Peter Hunt om pengar till vintervärvningar, kontraktslängder och om för- och nackdelar med att bolagisera elitverksamheten.

I september hade IFK Norrköpings styrelse ett strategimöte för att blicka framåt – både på och utanför planen. I nästa vecka har föreningen ett öppet möte för att medlemmarna själva ska få ställa frågor till ledningen. Kamraterna ringde upp Peter Hunt för att se var IFK Norrköping är på väg.

Hur gick strategimötet, vad diskuterade ni?
– Vi hade en diskussion i stort kring klubben på lite längre sikt. Men även en analys av hur säsongen har varit. Och så pratade vi, utan att förekomma med några siffror, att vi gör ett bra ekonomiskt resultat 2017.

– Vi pratade också om hur vi ska organisera oss. Vi ser koncernen som en helhet med gymmet, Parken med restauranger, fortsatt utveckling av att bygga till nya ytor under Östra läktaren. Vi diskuterade hur akademin bör se ut framöver, vilka medel vi ska satsa där?

– Vi diskuterade naturligtvis vår framtida positionering i svensk fotboll. Det gäller att öka intäkter och bli bättre på områden där vi inte varit tillräckligt bra. Att få en ökad effektivitet med en bättre kapitalstruktur: var sätter vi pengar och prioriterar för att klubben på sikt vara slagkraftig? Hur mycket sätter man i akademin till exempel.

En stor fråga som föreningen nu tittar på är att bolagisera elitverksamheten.

– Vi gör en analys om vi ska bolagisera elitverksamheten. Det vill säga att lägga IFK:s elitverksamhet i ett aktiebolag. Varför kan man fråga sig? Naturligtvis äger föreningen minst 50 procent av det aktiebolaget. Jag säger inte att vi ska ta in externa finansierar, utan talar enbart om att göra ett aktiebolag för att dra nytta av skattemässiga fördelar, främst momsmässigt. Gällande övergångar klubbar emellan när man ska lösa någon spelare så är ofta med moms i de beloppen, de kan vi inte dra av nu. Vi har även andra kostnader som är momsbelagda.

Men det finns också baksidor med att bolagisera.

– I den andra vågskålen finns: att betala moms på intäkter, i första hand på publikintäkter men där är momssatsen lägre. Och om vi gör vinst måste vi också betala bolagsskatt. Det är en väsentlig fråga som vi utreder.  AIK, Örebro med flera har bolagiserat.

– Men totalt sett är fokuset vad vi har medel att satsa på vårt A-lag framöver, säger Peter Hunt om diskussionerna på strategimötet.

”Börjar etablera oss i toppen”

Vidare öppnar Peter Hunt för att det kan hända en del i spelartruppen till nästa säsong.

– Vi är nog beredda att ta en del kostnader när det gäller förvärv framöver. Men det innebär att det måste vara rätt spelare på rätt positioner. Och vi måste också se till våra egna ungdomar. Men säg så här: IFK Norrköping framöver kommer att ha ekonomiska muskler som vi kan använda om vi anser att det är nödvändigt, om vi ser att det är dags att förstärka truppen. Det är inte orimligt att det kan bli så under vintern.

Under sommaren tappade IFK ett par spelare som man inte kunde ersätta. Men IFK-ordföranden tror att det ändå var rätt att låta den resterande truppen slutföra säsongen.

– Vi är nöjda med vad vi kunnat prestera. Vi har kommit etta, trea och i år får vi se – men jag tror nog att vi börjar etablera oss uppe i toppen. Jag tror klubben gjorde alldeles rätt med att avvakta gällande hur truppen ser ut idag. Vilken potential som finns i den och se vart vi behöver värva. Och då talar vi om mer mogna spelare än om talanger.

Om längden på avtal

IFK får ibland kritik bland fansen för att man skriver för korta avtal med unga spelare, ofta på runt tre år. Vi frågar Peter Hunt hur han resonerar kring avtalens längd.

– Det finns två vinklar på den frågan: rent allmänt är det svårare och dyrare att teckna längre kontrakt, det ligger i sakens natur. Det blir svårare för spelaren att komma ut i Europa, han blir för dyr att lösa. Den andra saken: hur säkra är vi att spelaren passar in i vår verksamhet? Är det värt att teckna fem år på en spelare som är 18 år? Om vi skriver kontrakt på 3-3,5 år så har vi möjlighet att diskutera kring en förlängning. Visst, det kan bli lite dyrare, men det handlar också om att vara säker på att spelaren passar in.

– Det är omöjligt att träffa hundraprocentigt rätt.  Jag ser argumentation om varför vi inte skriver på fyra eller fem år. Men om spelaren gjort bra ifrån sig och har två eller tre år kvar på kontraktet spelar inte så stor roll för europeiska klubbar.

Elfsborg är en förening som ofta verkar skriva femårskontrakt.
– De kan ha en strategi där. Men det finns många olika moment. Vill man ha ett långt avtal med en lovande spelare så kräver ofta agenten en utköpsklausul, ett tak på vad han får gå för. Då kan det bli en nackdel för spelaren.

Så det finns ingen strategi hos er med längre kontrakt?
– Nej, det är från fall till fall.

Tre spelare vars kontrakt går ut efter säsongen är Nikola Tkalcic, Marcus Falk Olander och Andreas Hadenius. Dessa spelare har i flera intervjuer sagt att IFK i princip inte alls pratar med dem om framtiden.

Är det verkligen så – att det är helt tyst från er sida?
– Jag förstår frågeställningen. Men med tystnad drar man ibland en slutsats att man inte har något att erbjuda. Men ingenstans står det när man ska eller kan omförhandla. Men det finns ingen ovilja från klubben om att föra en dialog. Men för man en dialog kan det ge falska förhoppningar. När säsongen är slut så gör man en samlad bedömning.

– Man måste också veta att alla spelare har agenter. Naturligtvis förs det en dialog mellan vår sportsliga ledning och mellan agenterna. Oftast säger spelarna: ta det där med min agent. Men när är tvärtom: då säger man att man inte hört någonting.

Peter Hunt betonar vikten av en bra atmosfär i föreningen.

– Vi vill ha en miljö där alla är lika värdefulla, vi gör ett arbete för föreningen. Då gäller det att ha ett bra klimat. Man ska ha respekt för att det gäller någon människas framtid. Men klubben vill göra en helhetsbedömning. Vi anser oss inte vara några individer som styr enligt en egen agenda, vi försöker väga ihop allting.

På tisdag i nästa vecka har ni ett medlemsmöte på Parken. Vad kommer diskuteras?
– På årsmötet togs ett beslut om ett informationsmöte mellan årsmötena, för att ge medlemmarna information om vad som händer. Nu blev det kanske lite sent, det borde varit tidigare på hösten, men vi ville avvakta årsmötet för IFK Dam. Annars bör vi normalt ha det början av september.

– Tanken är att vi ska ge en kort resumé hur vi ser på läget just nu. Medlemmarna får ställa oss mot väggen med bekväma och obekväma frågor. Och utifrån medlemsperspektivet räta ut eventuella frågor eller ta emot förslag.

– Det ska inte vara någon envägskommunikation, större delen av tiden ska gå till medlemmars frågeställningar. Det är jättebra om medlemmar skickar in frågor i förväg, vi kommer att be om det. Jag hoppas på en öppen och trevlig atmosfär och att det kommer så många som möjligt.

KAMRATERNA