Kamraterna-kollen: Bärkroth-assist i Ekstraklasa och hattrick av Kujovic

Oavgjort mellan Tottes Braunschweig och Kujovic Düsseldorf.

Kamraterna-kollen försöker vi hålla koll på hur det går för ex-IFK:are både ute i vida världen men även innanför Sveriges gränser. Våra källor är bland annat Transfermarkt, appen Forza och klubbarnas egna hemsidor.

Har du funderingar eller tips på ex-IFK:are vi borde följa? Hör gärna av dig till kamraterna17@gmail.com, eller skriv till oss direkt på Twitter.

Kamraterna-kollen (uppdaterad 1 augusti)

Nicklas Bärkroth gjorde sin första assist (se det i spelaren ovan) för Lech Poznan när laget hemmaslog Piast Gliwice med 5-1. Bärkroth blev inbytt med knappa halvtimmen kvar av matchen. Bärkroth har ännu inte spelat från start, men tidigare gjort tre inhopp i EL-kvalet. På torsdag tar Lech emot Utrecht hemma i EL-kvalets omgång tre. Det första mötet slutade 0-0.

Emir Kujovic presenterades av Fortuna Düssseldorf 19 juli.

I den första omgången av Zweite Bundesliga ställdes två gamla IFK-hjältar mot varandra. Emir Kujovic Fortuna Düsseldorf tog emot Totte Nymans Eintracht Braunschweig i premiären. Totte blev inbytt i början på den första halvleken och slog in 2-1 för Braunschweig från misstänkt offsideposition. Düsseldorf kvitterade i den 79:e minuten och matchen slutade 2-2. Emir blev inbytt drygt 20 minuter från slutet.

Det var Kujovic andra framträdande i Düsseldorf-tröjan. I det första gjorde han hattrick för sin nya klubb,  vilket dock inte är så fantastiskt som det låter. Slutsiffrorna i träningsmatchen mot det lokala amatörlaget VFL Benrath skrevs till 18-0.

KAA Gent har som sagt släppt Emir Kujovic, men Tesfaldet Tekie är kvar i den belgiska klubben som precis dragit igång ligaspelet (bortaförlust i premiären) och håller på och kvalar till Europa League. Än så länge har dock ”Tess” varken spelat eller varit uttagen i truppen en enda gång i tränings- eller tävlingsmatcher. Gent har 33 spelare i truppen.

Alexander Franson fick spela de sista 35 minuterna när Basel – under nye tränaren Raphaël Wicky – slog Lucerne i Schweiziska ligan i helgen med 3-1. Veckan innan saknades dock ”Alle” helt i Basels trupp mot Young Boys, då blev det förlust med 2-0. Basel är direktkvalificerade till gruppspelet i Champions League som startar 12-13 september.

I förra veckan kunde vi avslöja att IFK gett ett kontraktserbjudande till Mujo Tankovic. Mujo tillhör dock fortsatt AZ Alkmaar som spelade dubbla träningsmatcher i lördags. Mujo fick spela andra halvlek i matchen mot Team VVCS, ett lag av klubblösa spelare som hoppas få kontrakt med någon klubb. I övrigt har Mujo för det mesta lämnats utanför Alkmaars trupp under försäsongen.

Mohanad Jeahze har lämnat IFK för Syrianska och hade en mardrömsdebut för Södertäljelaget, med en knäskada efter bara 20 minuter. Jeahze uppger nu till klubbens hemsida att det handlar om en meniskskada men att han räknar med att vara tillbaka i september.

Erik Lindell får fortsatt stort förtroende i Degerfors IF. 21-årigen, som är utlånad från IFK har spelat 90 minuter i samtliga 19 tävlingsmatcher under säsongen. Lördagens match, 1-1 borta mot Dalkurd, var inget undantag. I Borlängelaget spelade Rawez Lawan på mittfältet.

Alhaji Kamara tillhör numera saudiska Al-Taawoun FC. Förra året slutade laget sjua i ligan, två poäng bakom Al-Shabab. Ligaspelet drar igång 10 augusti med bortamatch mot Al-Fateh. Hemmapremiären, mot regerande mästarna Al-Hilal (Chippens gamla klubb), äger rum 15 augusti. Al-Taawoun tränas av portugisen José Gomes.

KAMRATERNA