”En liten bomb att Stig Torbjørnsen tar en allsvensk klubb”

IFK Norrköping har anställt Stig Torbjørnsen som scout. Ett val som spelaragenten Patrick Mörk hyllade på Twitter. Vi ringde upp honom för att fråga varför.

Igår berättade IFK Norrköping att man anställt den meriterade norrmanen Stig Torbjørnsen som ny scout. Patrick Mörk menar att det är en av årets bästa värvningar i Allsvenskan.

Patrick Mörk, som känner Stig Torbjørnsen väl, berättar lite mer om varför han tycker det här är ett bra drag av IFK:

– Dels med den bakgrunden att IFK inte haft någon scout. Det har ju kommit mer och mer i svensk fotboll, en efter en av klubbarna har skaffat sig scouter. De flesta toppklubbar har det.

– Det räcker att åka till Holland eller Belgien där klubbarna har hela team av scouter. Då är det absurt att toppklubbar i Allsvenskan inte har någon. Det har ju varit Janne Andersson förut, och nu Jens, som haft ansvaret. Men de har ju fullt upp med laget. Jens enda chans att åka och scouta är väl vid landslagsuppehållen, säger Patrick Mörk som menar att scoutingen blir viktigare och viktigare i svensk fotboll.

– Jag tror att scoutingsidan är jätteviktig. Den har varit underskattad i svensk fotboll. Norrköping går nu från noll till hundra på något vis på scoutingsidan. Det återstår att se vad man gör av det. IFK har haft stora framgångar med egna produkter, och att ta tillvara på överblivna spelare i Stockholmsklubbar. Det här blir ett nytt spår; att plötsligt kanske ska titta på spelare i hela världen.

Patrick Mörk berättar att Stig Torbjørnsen har bra koll på exempelvis spelarmarknaden i många afrikanska länder.

– Jag tror att han har varit över femtio gånger i Afrika. Jag tävlar med honom om vem som har varit där mest, men jag tror att han leder. Han har koll på hela världsfotbollen.

– Det blir kul att se vad som kommer att hända nu. Det är verkligen ett helt nytt grupp för Norrköping, det ställer ju också nya frågeställningar. Det är lättare att värva från AIK och Djurgårdens bänk, man vet vad man får.

Kommer IFK värva mer utanför Norden i och med anställningen av Stig tror du?
– Det har jag ingen aning om, jag vet inget om vart han ska scouta. Jag kan bara konstatera att det är en av de mest internationella och och världsomspännande scouter som finns. Om hans uppdrag blir att scouta i Östergötland eller Afrika vet inte jag. Jag gissar ju att man med den här tillsättningen höjer blicken. Jag tror inte att det är för att värva i Mellansverige.

Stig Torbjørnsen har en lång bakgrund som chefsscout i norska Rosenborg. Senast kommer han från danska Viborg.

– Vad jag förstår var Stig i Viborg under ett halvår. De anställde honom, men var inte redo att tänka lite utanför boxen. Det är ingen idé att anställa Stig om du bara ska värva danskar, säger Patrick Mörk som verkar imponerad över IFK:s värvning:

– I branschen är det en liten bomb att Stig tar en allsvensk klubb. Utifrån Norrköpings utgångspunkt på scoutingsidan är det en rivstart. Alla i branschen vet att Stig är en av de bästa i Skandinavien.

KAMRATERNA

1 kommentar

Kommentarer är stängda.