Succé i U21-EM kan bli kvalitetstapp för IFK

Sommarens U21-EM riskerar att innebära problem för IFK Norrköpings Europa League-kval. Gör U21-landslaget succé kan IFK få gå in i EL-kvalet utan två, tre eller till och med fyra spelare.

På tisdag presenterar Håkan Ericsson ut sin trupp till sommarens U21-EM. Liksom i det ”riktiga” EM i fjol är ett flertal IFK-spelare aktuella för spel. Filip Dagerstål och Linus Wahlqvist betraktar de flesta bedömare som helt givna i truppen, men även David Moberg Karlsson och Niclas Eliasson kan bli aktuella.

En skillnad från fjolårets EM-turnering är att inga solidaritetsersättningar betalas ut till klubbarna.
– Nej, spelarna får ett blygsamt arvode, men annars anses det som ett hedersuppdrag, säger Staffan Stjernholm, pressansvarig för U21-landslaget.

U21-EM pågår 16–30 juni 2017. Laget samlas den 6 juni i Helsingborg och träningsspelar mot Danmark den 10 juni. Därefter får spelarna ledigt några dagar innan man flyger till Polen den 12 juni. Samlingen inför mästerskapet sker samtidigt som A-landslaget kvalspelar mot Frankrike. Men själva U21-EM – liksom P19-EM som spelas i början av juli – spelas inte på internationella datum som FIFA har fastställt för landslagsspel. Det innebär att klubbarna skulle kunna hindra spelarna från att delta i turneringen.
– På pappret kan klubbarna neka. Spelarna kan hamna i kläm mellan dubbla lojaliteter, säger Stjernholm.

IFK Norrköping spelar vårsäsongens sista match 4 juni, hemma mot IFK Göteborg. Därefter ansluter några av spelarna till U21-landslagets uppladdning. Sverige spelar i grupp A mot Polen, Slovakien och England. Om man vinner gruppen eller blir bästa grupptvåa (av sammanlagt tre grupper) går man vidare till semifinal. Semifinalerna spelas 27 juni och finalen 30 juni.

Om Sverige skulle nå semifinal innebär det att IFK får tillbaka slitna spelare lagom till Europa League-kvalet. Det börjar nämligen redan 29 juni.  Skulle Sverige nå final missar alltså IFK-spelarna första kvalmatchen. Allsvenskan drar igång 2 juli innan det är dags för kvalretur 6 juli.

Även 2015 var Sverige med i U21-EM. Då blev det sensationellt EM-guld med spelare som Isaac Kiese Thelin, John Guidetti och Victor Nilsson Lindelöf. De tre MFF-spelarna Pa Konate, Oscar Lewicki och Filip Helander var också med i truppen. Olof Persson var assisterande tränare i MFF då som nu.
– Kortsiktigt fick de en skjuts av det, de hade varit med om nåt fantastiskt och kom tillbaka med stort självförtroende, säger Persson.
– Oscar ville inte vara ledig något extra. Filip och Pa fick vara lediga några dagar, nästan en vecka.
– Men långsiktigt tror jag ändå det var en nedsida för spelarna. Jag kan inte sätta fingret på det riktigt, men jag tror att vi hade nog kunnat vara med bättre i Allsvenskan på hösten annars. Nu ska jag absolut inte säga att det handlade om det, men är man med om en sån riktig topp och sen får man en alltför kort ledighet så märks det förr eller senare, säger Olof Persson.

De spelarna som inte är med i EM får kanske nån vecka i juni då man helt kan koppla bort fotbollen. Hur viktigt är det?
– Det tror jag är jätteviktigt. När du går i andra delen av säsongen blir det i vårt fall en kort allsvensk period och sen ska man in i ett europeiskt kvalspel. Det blir en tuff matchning under en lång period, i alla fall om du har framgång och tar dig vidare i kvalet.

Eftersom U21-EM inte spelas under FIFA-datum är det som sagt möjligt för klubbarna att hindra spelare från att delta i turneringen. För vissa spelare kanske inte heller EM-spel är så viktigt.
– Jag tycker det är viktigt att man har en dialog med tränare om vad spelaren egentligen vill. Som klubblagstränare vill du ju ha så bra förberdelser som möjligt. Det är inte en lätt avvägning. U21-EM är en stor grej, men klubben är din arbetsgivare. Det en spelare kan vara med om i ett gruppspel i till exempel Europa League är kanske ett större steg för spelarens karriär, säger Persson.
– Jag läste nån intervju med Wahlqvist, han tyckte för egen del inte att U21-EM var ett så viktigt fönster. Han är så pass etablerad att en övergång inte står och faller med det.

När jag har dig på tråden måste jag fråga om söndagen match. Har ni återhämtat er?
– Ja, det har vi ju. Men det var tungt både på måndagen och på tisdagen.
– Från andra halvlek tycker jag att vi har en bra känsla, Norrköping får jobba hårt för att freda sig. Känslan är att vi jobbar på för ytterligare ett mål. Avslutningen blir smått surrealistisk.
– Om jag tänker tillbaka på matcherna mot Norrköping 2015 när de vann guldet, då var de bättre än oss. Så var inte fallet nu.

Det pratas en del om den malmöitiska kaxigheten och MFF:s supportrar pratar om vinnarkultur och deltagarlag. Kan sådant slå över och bli en belastning?
– Det skulle kunna bli en belastning. Inför 2015 tenderade vi att bli lite för kaxiga i våra uttalanden, även inifrån klubben, säger Olof Persson
– Men nu känner jag att vi är starka, ska de andra lagen slå oss måste de prestera väldigt, väldigt bra. När andra spelare som kommer utifrån upplever en vinnarkultur när de kommer hit, då har vi uppnått något. Det föder en miljö som sätter krav på folk. Jag tror det är de som supportrarna menar.
– Jag tror det mest är en tillgång, men visst blir det en press. Förlorar man en match och spelar en oavgjord så börjas det gnällas direkt.

När du kom upp i MFF var IFK Göteborg dominanten i svensk fotboll. När du var med och tog SM-guld 2004 var det första gången på 16 år som MFF vann. Vad är skillnaden då och nu?
– Den här vinnarattityden har man känt alltid i klubben. Den var pausad några år när vi var nere och vände i Superettan. Det fanns en förståelse att man måste bygga upp nåt igen.
– Jag tycker att ledningen runtomkring klubben en period var lite snett på det när det gällde rekryteringar av spelare. Vi fick inte de allra bästa till oss. Man tittade utanför rikets gränser. Istället för att sondera terrängen på hemmaplan fick vi in dyra spelare utifrån som inte höll samma kvalitet.
– Sen gjorde Hasse Borg ett jättebra jobb, han fick tag i publiken också. Sedan 2004 har ju klubben i princip varit ett topplag varje år.

– Men jag tycker det är lite väl tramsigt att prata om att MFF ska springa hem Allsvenskan och annat är ett fiasko. Norrköping, AIK och Djurgården är bra. Det finns definitivt inte utrymme att slappna av som vi gjorde mot Norrköping. Det är inte enkelt att vinna Allsvenskan.

AIK, Djurgården, IFK Norrköping – är det de tre lagen du ser som de främsta utmanarna till er?
–  Ja, Östersund trodde jag lite grann på, jag vet att de är ett bra lag. Men jag tror det är risk att flera av deras spelare lämnar under säsongen. De kommer nog inte räcka hela vägen.

KAMRATERNA