Scouten: ”En sån som Linus går definitivt i sommar”

Åtta omgångar är spelade och tre återstår innan transferfönstret öppnar igen. Vilka spelare blir kvar i IFK i höst och vilka lär försvinna? Vi ringde upp en expert för lite kvalificerade gissningar.

Pelle Andersson är scout för turkiska Osmanlispor men bosatt i Norrköping och följer av naturliga skäl IFK och svensk fotboll nära.

Vem av IFK-spelarna är hetast för utländska klubbar just nu?
– Det är lite svårt att säga, men en sån som Linus går definitivt i sommar. Det är läge för honom nu.

En del tycker att han inte varit lika bra i år.
­– Jo, men det är därför jag säger det. Han behöver en ny utmaning, att komma ut på internationell nivå.

– Han har inte sett lika pigg ut i år, lite kantig. Kanske att han överarbetar. Man har spelat så länge i Allsvenskan att man tror sig kunna göra lite annat på plan. Jag tror det är rätt naturligt att det blir så. På samma sätt som för en spelare som har motgångar, då spelar man inte heller det spel man kan.

Vad är en rimlig klubb eller liga för honom?
– Linus har haft stora klubbar efter sig – från början pratade man om Bundesliga. Nu tror jag den nivån är lite för hög för honom. En bra klubb i Championship eller i Holland tror jag skulle vara bra.

– För hans del gäller det att vara smart – en forward eller offensiv mittfältare måste alltid leverera poäng. Men en försvarsspelare som värvas kan lyckas genom sitt stabila grundspel och sin spelintelligens. Man behöver inte slå den där crossbollen som kanske inte går fram.

– Men Linus är ju bra, han borde ut.

Vad tror du om Bärkroth?
– Han kan mycket väl försvinna, han har ju utgående kontrakt. Jag tror inte vilken liga är så viktig i det här fallet – han vill ut. Det kan bli till exempel Ryssland eller Grekland.

– Sen är jag inte så säker på att det är så många fler som kommer att lämna. Spelmässigt har inte IFK varit så bra.

Vad tycker du om Fjoluson?
– Han är stark, han är bra både offensivt och defensivt. Islänningar är av tradition populära spelare.

Han fyllde 28 år nyligen och har tillbringat i princip hela karriären i Skandinavien. Är det för sent för ett proffsäventyr?
– Nej, jag tycker inte han är för gammal. Som mittback är han kanske i den bästa åldern. Ett lag vill ju ha den rutinen. Mittbackar kan hålla mycket längre.

En annan spelare som imponerat är Eliasson.
– Han är duktig, de som har scoutat honom tidigare har säkert blivit glada. Han har fått utvecklas och klarar även det defensiva jobbet.

– Men jag kan inte tänka mig att han lämnar nu till sommaren. Jag hoppas att han som inte haft det flytet tidigare verkligen kan hålla sig ett tag. Det tycker jag är rimligast.

AIK sägs ha en vidareförsäljningsklausul, vad kan den ligga på? Tio till femton procent?
– Jag vet inte. Men jag kan inte tänka mig att den är på någon större summa.

Apropå att hålla på sig och inte sticka iväg för tidigt, vad tänker du om Tesfaldet Tekie?
– Den övergången övergår mitt förstånd. Det är den sjukaste utlandsflytt jag varit med om. Jag tycker det är helt meningslöst i den åldern. Till ett lag som man vet tidigare har satt spelare i frysboxen. Man kan bara hoppas att han vänder på det.

– Kujovic är ju förstörd som spelare. Agenterna jobbar ju febrilt för att hajpa honom.

Sebbe Andersson?
– Han var het förra året, alla forwards som gör mål är heta. Han tog ett steg i sin utveckling efter han kom till IFK. Men det kanske är det som är hans steg och hans nivå. Det finns många spelare som ser ut som honom ute i Europa. Han måste vara något extra för att sticka ut där, det tycker jag inte han är.

– Men en sån spelare kan göra det väldigt bra i allsvenskan och kanske komma ut ändå, till Ryssland eller Kina till exempel.

Kalle Holmberg?
– Man får inte luras av att han var het i början. Det är inte samma noggranna scouting inför matcherna då. Men det är kul för en forward att göra mål. Jag ser honom som en ganska vanlig allsvensk spelare.

David Moberg Karlsson har fått rätt lite speltid. Kommer han med till U21-EM?
– Om han inte snackar bort sig så kanske han blir med. Jag reagerar alltid på när folk snackar mycket i media. Jag har följt honom länge, en skön spelartyp med många fördelar. Men man ska tänka sig för innan man öppnar truten. Det är inte alla miljöer som är så tillåtande som i Norrköping. Det var samma i Nordsjälland, han klagade på att han inte fick spela.

En spelare som många IFK-fans följer lite extra är Kristoffer Olsson.
– Kristoffer är en spelare jag följt sen han var 14-15 år. Han spelade i Midtjylland när vi i Osmanlispor slog ut dem i kvalet till Europa League. Där var han inte så stark, det fanns inte det där lilla extra.

Vad saknas för att han ska ta klivet?
– Han spelar ju ändå på en hög nivå, det får man inte ta ifrån honom. Han kommer säkert att blomma ut. Men det sista steget tar längre tid ibland.

Men han hajpades som en av Allsvenskans bästa värvningar.
– Jo, men det är för att han gick till AIK – det är nog mer det som det handlar om.

KAMRATERNA