Stekhet Nyman spelar nyckelmatch ikväll: ”Har kvaliteter man ofta inte ser i serien”

Ikväll kan Christoffer Nyman ta ett stort kliv mot Bundesliga när hans Eintracht Braunschweig tar emot Union Berlin hemma. Men är ”Totte” och laget redo för Tysklands högsta serie? Vi har pratat med Adam Nilsson, tysklandsbloggare på Fotbollskanalen.

Toppstrid direkt och elva mål på 28 matcher – Christoffer Nyman har sannerligen fått en bra start på sin tysklandskarriär. Men det är inte bara Totte som det har gått bra för – även hans lag Eintracht Braunschweig har presterat oväntat bra. Vid seger ikväll talar det mesta för att man åtminstone får kvala till Bundesliga, kanske kan man även gå upp direkt.

Vid vinst ikväll kan Eintracht Braunschweig avancera till andraplatsen vilket innebär direktuppflyttning till Bundesliga. På söndag möts toppkonkurrenterna Stuttgart och Hannover.

Adam Nilsson är tysklandsbloggare på Fotbollskanalen. Vi har pratat med honom om Totte, Eintracht Braunschweig och om laget egentligen har i Bundesliga att göra.

Hur het är Totte Nyman i Tyskland för tillfället?
– De senaste två matcherna mot Bochum och 1860 München har han varit riktigt, riktigt bra. Mot Bochum var han bäst på planen och förärades med att vara med i veckans lag som tidningen Kicker tar ut varje vecka. Men det har gått lite upp och ned, vilket många förväntade sig när han värvades. Klubben har velat ge honom tid och trots att han varit en del av truppen nästan hela säsongen har inställningen från Braunschweig hela tiden varit att han behövt tid. Inte minst med tanke på att han lämnade Allsvenskan mitt under brinnande säsong, missade försäsongen i Tyskland och på det blev uttagen i landslaget av Janne Andersson under hösten. Tränaren Torsten Lieberknecht poängterade flera gånger under hösten att Nyman rent fysiskt inte var 100 procent, vilket drog ner förväntningar ytterligare men många ser att det är en spelare som besitter kvalitet som man inte ofta ser i serien. Inte minst Braunschweig själva som är övertygade om att de sitter på en riktig juvel för framtiden.

I IFK slog Totte igenom som en super-sub och målskytt, men blev senare känd som en slitvarg. Vilken eller vilka roller tar han i Eintracht Braunschweig?
– Under hösten blev det mest inhopp och en dryg handfull mål. Efter januarivilan har han spelat mer från start och då är det den mer hårt arbetande anfallaren som vi har sett på planen, men han har även gjort sju mål vilket varit positivt. Han har fått agera både spjutspets och som släpande där det framför allt är som släpande som han gjort flest insatser. Och det är nog där vi kan förvänta oss att han kommer att spela under kommande säsong. Bakom en mer renodlad, klassisk nummer 9. Det är åtminstone intrycket man får från klubben och Nyman själv gör i mitt tycke lite extra nytta i rollen bakom då han får ut mer av sin löpkapacitet, blick för spelet och förmågan att komma in i en form av andravåg i straffområdet.

Om Eintracht Braunschweig vinner i kväll är chanserna goda att ta klivet upp. Men vilka chanser har klubben att etablera sig i Bundesliga?
– Det är lite överraskande att Braunschweig fortfarande är med och slåss om uppflyttning. Nog för att de skulle kunna hänga på i toppen, men att de skulle ha sådana goda chanser på både kvalspel och direktuppflyttning hade få förutspått. Klubben var uppe i Bundesliga för ett par säsonger sedan och åkte ur direkt. Sedan dess har klubben fortsatt med samma sportchef och tränare som båda byggt vidare på den kontinuitet som är unik för just Braunschweig. Jag tror att de skulle få svårt att klara sig kvar, rent ekonomiskt har de inga stora summor att investera i nya spelare och i jämförelse med Stuttgart och Hannover ligger de fortfarande ett par hack efter. Men vi har ju sett att det går trots sådana ”brister”, årets Freiburg är ett lysande exempel på det.

Om ”Die Löwen” inte lyckas ta klivet upp, hur het är då Totte för Bundesligaklubbar?
– Inte jättehet skulle jag säga. Inte för att han saknar kvalitet, men för att det är lite av ett ”wait and see”-läge. Det skulle vara lite av en chansning att värva honom redan efter en säsong, speciellt eftersom det gått lite upp och ned. Även om jag inte tror att Totte flyttar i sommar, så betyder det inte att det inte skulle kunna finnas intresse. Mindre ekonomiskt slagkraftiga klubbar i Bundesliga (Freiburg, Mainz till exempel) och de som flyttas upp kan säkerligen tänka sig att värva honom, men jag tror inte han står högst på deras listor i dagsläget.

Emil Forsberg förvånade vissa med att ta klivet från ett CL-spelande MFF till ett lag i tyska andradivisionen men med facit på hand var det ett bra val. Hur förklarar man det? Och kan Totte göra en liknande resa?
– Går det ens att förklara? Han är något av en kameleont denne Forsberg. Och har haft en fantastisk förmåga att anpassa sig efter sin omgivning och den kvalitet som finns. Sedan har RB Leipzig en väldigt tydlig identitet som passar hans spelstil riktigt bra. En hel del beror på ”Foppas” förmåga att utvecklas och hans individuella skicklighet, en del om att Leipzig som klubb överpresterade på ett fascinerande sätt.

– Totte skulle kunna göra en liknande resa, men kanske på en något lägre nivå. De påminner ju mycket om varandra. Båda har fått liknande beröm, inte minst för deras personligheter och sätt att anamma den nya kulturen. Det är klart att vi önskar oss en liknande resa för Nyman och jag håller alla tummar för att han lyckas. Men det vore mycket att begära att han skulle lyckas som Forsberg, även om det vore otroligt häftigt att uppleva.

KAMRATERNA