Inför dubbelmötet med ÖFK: ”Potter är känd för att variera sina startelvor”

Snart är det dags för dubbelmötena mellan IFK Norrköping och Östersunds FK på Jämtkraft Arena. Vi ringde 063 för att ta tempen på förra årets allsvenska succénykomling.

Andreas Olsen, sporterporter på Östersundsposten, följer ÖFK nära och ger sin syn på IFK Norrköpings motståndare inför de kommande drabbningarna i Allsvenskan på söndag och sedan cupfinalen veckan därpå.

ÖFK gjorde ett starkt debutår i Allsvenskan 2016. Men man pratar ofta om det andra svåra året. Hur ska man upprepa succén?
– Jag tror det finns många faktorer för att lyckas. En av de stora är bortaspelet. Man vann bara tre bortamatcher förra året – mot Falkenberg, Malmö och Örebro – under en fin period på hösten.

– Andra året är tuffare för många, men jag tror inte att känslan förra året var att ÖFK var lätta nykomlingar. Men fler kommer säkert ta dem på större allvar, även om det inte fanns en underskattning i fjol.

2017 har på det stora hela börjat bra för ÖFK som alltså tagit sig till final i Svenska cupen efter att ha slagit ut Trelleborg och Häcken i slutspelet. Dock förlorade man den allsvenska premiären något överraskande borta mot Halmstad.

Vad hände i den matchen?
– Dels så lyckades ju HBK med det som flera lag har försökt med mot ÖFK: att krympa ytorna till ingenting i försvaret. Det var en kombination av deras lyckade försvarsspel och att ÖFK inte kunde rulla boll och få fart på spelet, kanske lite på grund av underlaget. ÖFK hade knappt någonting, bara någon halvchans i andra halvlek. Graham Potter gjorde ett trippelbyte med halvtimmen kvar vilket är unikt för honom i ÖFK, säger Andreas Olsen.

Matchen mot HBK spelades ju på naturgräs, vilket Östersund inte spelar på till vardags på Jämtkraft Arena. Men Andreas Olsen menar att ÖFK har visat bra resultat även på vanligt gräs.

– Under fjolåret gjorde man några av sina bästa matcher på gräs, Malmö borta bland annat.

Till stora delar intakt trupp

Östersunds FK har lyckats behålla stommen i truppen från förra året. Men Alex Dyer, en av de tongivande spelarna 2016, har lämnat klubben för Elfsborg. Rutinerade Walid Atta är inte heller kvar. In har bland annat Johan Bertilsson, Tom Pettersson och Darijan Bojanic kommit. Andreas Olsen tycker att truppen ser starkare ut än ifjol.

– Det är en starkare trupp i år. I Dyer förlorade man en poängspelare och ledargestalt i samma person. Men poängmässigt är jag övertygad om att Bertilsson fyller luckan efter honom. Men ledarskapsmässigt har Bertilsson kanske inte kvaliteter eller ambitioner att vara en fältherre. Men Brwa Nouri som nu har lagkaptensbindeln är en ledare. Och Tom Pettersson är en försvarsgeneral som har funnit ett bra samarbete med Douglas Bergqvist under försäsongen och cupspelet.

Medan IFK Norrköping har fått fram mängder med talanger till A-truppen de senaste åren har det historiskt sett inte varit så i Östersund.

– Men nu är det tre spelare i ÖFK som är fostrade i Östersundsklubbar, och det har inte hänt så länge jag kan minnas i alla fall. Det finns en fjärde allsvensk fotbollsspelare från Östersund, Ante Björkebaum i Sirius, säger Andreas Olsen och fortsätter:

– Det är inte många som bor i Östersund och det är inte ett stort fotbollsdistrikt historiskt sett. Men just det här är något som Potter pratar mycket om, det han ser som den största segern: när barn och ungdomar engagerar sig i fotbollen och nu har toppfotboll att kolla på. Så det kan så ett frö för ungdomar i Östersund längre fram.

Potter nyckeln till framgången

Graham Potter är mannen bakom Östersunds succé de senaste åren. Tränaren tog över 2011 när laget var i division 2 och har nu fört klubben till högsta serien – och en cupfinal. Många spelare vurmar för engelsmannen och menar att han har – och är – något speciellt.

Finns det en risk att klubben är för beroende av Potter? Eller är föreningen så stark och strukturerad att det kan gå bra utan honom på sikt?
– Ingen vågar nog tänka på vad som kulle hända om Potter skulle försvinna från det här laget. Det är svårt att föreställa sig, han är hyllad av både spelare och tränarkollegor och även oss i media, med all rätt.

– Han är den enskilt största anledningen till  ÖFK:s sportsliga framgångar. Men sedan har han ju strategisk och ekonomisk hjälp av ordföranden Daniel Kindberg som också är en stark profil.

Vi frågar Andreas Olsen hur han tror att Graham Potter jobbar taktiskt med de kommande två matcherna mot IFK Norrköping:

– Det ska bli väldigt intressant att se. Potter är känd för att variera sina startelvor ganska mycket, det finns ingen satt elva i ÖFK och har inte funnits under åren i Superettan heller. Vissa spelare kommer in och gör fantastiska prestationer, men det betyder inte att de startar i nästa match. Det kan vara ett sätt att hålla alla spelare på tårna och göra dem hungriga. Det kommer vara intressant att se om både lag och taktik kan skilja sig i de här två matcherna.

Tror du att Potter har några ess i rockärmen?
– Ska man prata om ess så har man Jamie Hopcutt, lagets bästa målskytt i Superettan som gick sönder i premiären i fjol, som siktar på att vara tillbaka till söndagens match. Han har tidigare gjort det lilla extra i ÖFK:s anfallsspel. Och bara timmarna innan transferfönstret stängde värvade man Tim Björkström på lån från Djurgården, men om han kan gå in känns lite för tidigt att svara på. Potter har ju visat på en väldigt bred spelbok, han har många sätt att lösa olika situationer på.

Mellan Norrköping och Östersund är det drygt 70 mil. Många lag har minst sagt långt till Jämtkraft Arena. Får ÖFK ett psykologisk övertag på grund av det?
– Det är klart att det påverkar med en resa även om det finns olika färdsätt för att ta sig hit. Men hur man än vrider och vänder på det så är det krångligt, säger Andreas Olsen och påpekar att det kan fungera åt andra hållet också för ÖFK som alltid har långt till bortamatcherna.

IFK vann förra årets bortamatch mot ÖFK med 2-0, båda målen gjorda av Sebastian Andersson. En annan som också har goda minnen från Östersund är Kalle Holmberg. Som Örebrospelare gjorde han två mål mot ÖFK förra våren, påminner Andreas Olsen.

– Det var två klassmål, så han har säkert goda minnen från Jämtkraft Arena.

Hur upplever du känslan i Östersund inför matcherna mot IFK?
– Att IFK är en svår motståndare tror jag att alla är överens om, både om du frågar laget och publiken. Gällande cupfinalen så har det blivit så att de flesta pratar mer om Europaplatsen än själva titeln. Många har ju skrattat under lång tid om att ÖFK ska kunna ta sig till Europa, men nu är det bara en match ifrån.

På den allsvenska upptaktsträffen var ÖFK klar favorit att vinna finalen. Andreas Olsen ser två huvudsakliga faktorer till favoritskapet.

– Om jag skulle peka på något som kanske talar för ÖFK så är det dels deras hemmaplan, dels motivationen att ta en Europaplats som ju redan IFK har. Så det kan väga ganska tungt.

KAMRATERNA

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *