IFK har åkt på fyra korsbandsskador det senaste året. Tre av gångerna var olyckan framme på Parkens konstgräs. Kan underlaget vara en anledning till skadorna? Vi frågade läkaren och forskaren Karolina Kristenson vid Linköpings universitet.
Hon har skrivit en avhandling om risken för skador på konstgräs jämfört med naturgräs. Studien baseras på elva konstgräslag och 21 gräslag. Hennes definition av skada i det här sammanhanget är att spelaren tvingas avstå en träning eller en match.
Från att ha varit relativt skadefria guldåret 2015 började IFK:s skadehelvete förra året. Nikola Tkalcic drog korsbandet borta mot IFK Göteborg på Gamla Ullevis gräsmatta. Andreas Blomqvist, Marwan Baze och senast Henrik Castegren ådrog sig alla korsbandsskador på Parkens konstgräs.
Ökar risken för akuta skador, till exempel korsbandsskador, på konstgräs? frågar vi Karolina Kristenson.
– Nej, det finns ingen skillnad i den totala risken för akuta skador på konstgräs versus naturgräs. Det finns dock en skillnad i skademönstret med en sänkt risk för muskelskador men ökad risk för kontusioner (till exempel lårkakor) på konstgräs. Ingen studie har visat på ökad risk för korsbandsskador på konstgräs inom fotboll. En reservation där är dock att det krävs enormt stora studier för att säkert utesluta en sådan risk. Så stora studier är hittills ej gjorda.
IFK Norrköping har haft konstgräs sedan närmare tio år tillbaka. 2015 var man i princip skadefria. Men senaste året har man råkat ut för tre korsbandsskador som skett på konstgräset. Kan det vara en slump eller hur kan man tolka det?
– Vad det beror på är omöjligt för mig att säga och man analyserar säkert detta i lagets medicinska team. Dock är det inte helt ovanligt att korsbandsskador kommer i kluster emellanåt. Detta hände bland annat IFK Göteborg och Linköpings FC för några år sedan.
Din studie säger att risken för överbelastningsskador ökar på konstgräs. Kan det i sin tur leda till att man är sämre skyddad eller förberedd i andra situationer och därför kan dra på sig allvarliga skador?
– Nej, jag skulle inte tolka våra fynd på det sättet. Vi analyserade också allvarligetsgrad på skadorna och fann ingen skillnad mellan konstgräs och gräs.
Vi frågar om det spelar någon roll vilken typ av konstgräs man har när det gäller skaderisken. Karolina Kristenson vet inte och säger att det inte har studerats i forskningen vad hon känner till.
Fler lag funder på att lägga hybridgräs – en blandning mellan naturgräs och konstgräs. Har du någon koll på hur detta påverkar skaderisken?
– Jag vet inte, detta har vad jag vet ej studerats.
Att byta mellan underlag ökar risken för skador sägs det ofta. Men din forskning visar att så inte är fallet?
– Precis. Vi undersökte detta noggrant men fann inget samband mellan att byta tätt mellan underlag och risk för skada. Dock är vår definition av skada att man är frånvarande från träning eller match. Det kan fortfarande vara så att spelare kan få lättare muskelvärk av dessa byten. Dessa besvär har vi ej registrerat. Det leder dock inte till allvarliga skador.
KAMRATERNA
1 kommentar
Kommentarer är stängda.