”Vill motverka tanken att det ska vara något speciellt med kvinnliga supportrar”

Pekingsystrar är en ny supporterförening för kvinnliga supportrar till IFK Norrköping. Men man hoppas inte behöva bli allt för långvariga på supporterscenen.

Bakom idén om en kvinnlig supporterförening står fyra supportrar till IFK. Inspirationen kom från liknande grupperingar som bildats av fans till andra svenska klubbar, som Gulsvarta systrar hos Elfsborg.

Pekingsystrar har redan haft utbyten med andra kvinnliga supporterföreningar i landet.

– Vi har nyligen gått med i gruppen ”Nätverk för kvinnor i supporterkulturen”. Gruppen bildades för snart ett år sen vid det första organiserade supportermötet för kvinnor i Sverige. Supportrar från Malmö och Elfsborg var initiativtagare och sammanlagt var åtta klubbar representerade. Vi hade precis börjat prata om Pekingsystrar och kunde inte vara med då men ser fram emot nästa träff som planeras i juni.

Det säger Ellinor Jakobsen som är en av initiativtagarna till Pekingsystrar. Hon berättar att idén till Pekingsystrar föddes främst ur en önskan om att hitta likasinnade, men också ur en frustration att många kvinnor inte känner en självklar plats på läktare och bortaresor.

På vilket sätt tar det sig i uttryck? frågar vi.

– Framförallt är det väl en norm kring hur en supporter ska vara: en vit ung man. Och när det gäller bortaresor så tänker man inte alltid på att göra toalettstopp anpassade för kvinnor. Alla kan inte stå upp och kissa längs vägen…

På ett socialt plan, hur är det att vara kvinna i den här typen av traditionellt manliga miljöer? Blir man accepterad?
– Man kan bli ifrågasatt. Om man som kvinna säger att man är supporter får man genast en massa frågor om startelvan i en match 1941. Men om en väns kille säger samma sak är det bara ”gud vad kul”. Många förutsätter att du som tjej på läktaren är där i egenskap av någons syster, flickvän eller mamma.

– Men det är inte så jag upplever det på Curva Nordahl, utan mer generellt, säger Ellinor.

På sin Facebooksida skriver supportrarna att ”målet med Pekingsystrar är bland annat att locka fler kvinnor till hemma- och bortamatcher.”

Hur ska ni göra det?
– Framförallt genom att synas med flaggor, banderoller och så. Och även genom Facebook-gruppen försöker vi ha kontakt innan match för att se vilka som ska gå. Man ska känna att man inte behöver gå själv. Det är samma sak med bortaresor att man peppar varandra, att man har några att åka med.

Pekingsystrar hoppas kunna inspirera tjejer och kvinnor som inte brukar gå på fotboll att börja.

– Det vore kul att de som inte redan är i den här världen får upp ögonen för den. Vi får se om vi kommer dit.

Ellinor Jakobsen berättar vidare att Pekingsystrar har ett bra samarbete med Peking Fanz som varit väldigt stöttande redan från början. Och när Pekingsystrar har åkt på bortamatcher har man gjort det tillsammans med Peking Fanz.

Förra året tillsatte IFK en arbetsgrupp med kvinnor från några av de största sponsorerna för att ta reda på hur fler tjejer och kvinnor kan lockas till Parken. En av sakerna det pratades om då var barnvagnsparkeringar och en lekhörna för barn i restaurangen.

Ellinor Jakobsen suckar åt klichén.

– Jag vet inte exakt vad de kom fram till, men det som har fastnat är det om barnvagnsparkeringen. Det är också en grej vi vill motverka: den här tanken att det ska vara något jättespeciellt med kvinnliga supportrar. Att vi måste ha rosa tröjor eller barnvagnsparkeringar. Vi vill vara med på samma villkor som alla andra. Visst finns det de som har behov av en barnvagnsparkering, men det gäller även killar.

Ska egentligen Pekingsystrar behöva finnas – om du förstår vad jag menar?
– Tanken är att vi så småningom inte ska behövas. Vi vill ju trycka på att vi inte är en egen grupp för sakens skull eller att vi vill vara själva. Istället vill vi vara en hjälp att bli engagerad i de grupper som redan finns.

– Men det känns som att det hänt mycket på den här fronten de senaste åren. Så vem vet – om tio år kanske vi inte behövs.

KAMRATERNA