Inför cupavgörandet: Sjölund inte redo för 90 minuter

I morgon tar IFK Norrköping emot Halmstads BK i den sista matchen i Svenska cupens gruppspel. Vinst är ett måste för avancemang till kvartsfinal. Vi ringde upp Jens Gustafsson för att kolla läget i laget.

Ser du Daniel Sjölund spela 90 minuter i morgon?
– Nej, det gör jag inte.  Oavsett om han startar eller inte så måste vi avvakta lite. Men det har inget med hans skada att göra utan med att han varit borta från träning två och en halv vecka. Men det är oerhört glädjande att han är tillbaka i träning.

Enligt hemsidan är Nikola Tkalcic ej uttagningsbar på grund av skada?
– Nej, det står nog fel. Nikola är i träning, men behöver mer tid.

Inget bakslag efter U21-matchen då?
– Nej, absolut inte.

Marcus Falk Olander är inte uttagen i truppen?
– Nej, men han borde stå under listan över skadade. Han fick en tuff smäll mot ett revben mot Sundsvall som gör sig påmint på ett oerhört smärtsamt sätt. Det är inget allvarigt men gör jätteont.

När Tess har lämnat, Blomqvist är långtidsskadad och Gudni är småskadad har IFK spelat med centrala mittfältare med lite andra kvaliteter. Påverkar det taktiken något?
– Ja, det kan påverka lite. Vi måste förhålla oss till spelarnas egenskaper. Men vi har inte för avsikt att förändra vårt sätt att spela över tid.

En annan fråga: Nu har ju Erik Lindell börjat väldigt fint i Degerfors och även Mohanad Jeahze är utlånad dit. Det glädjer ju många supportrar, samtidigt som en del tänker ”varför får de inte chansen i IFK istället”?
– Ja, oavsett vad vi gör så kommer folk tycka annorlunda. Men det där är ett lite förlegat tankesätt. Förr kunde en klubb som sålt en spelare som sen blev skyttekung i en annan klubb få kritiken ”varför lyckades han inte hos er?”. Men spelare utvecklas olika.
– Ta till exempel Erik Lindell, han var så pass duktig men hade en spelare på sin position som kommit ännu längre i sin utveckling. Då är det vårt ansvar att se till att han får den utmaning han behöver.
–Det finns ju ingen som är gladare än vi att han gör det bra där uppe, då har ju vi gjort rätt. Men det är jättesvårt att sia om hur det ska bli.

Så det handlar inte om att Alfons Sampsted nödvändigtvis är närmare startelvan än vad Lindell och Jeahze var?
– Nej.

Jens Gustafsson förklarar att det handlar om sammansättningen av truppen och understryker att olika spelare är i olika stadier i sin utveckling. För en spelare som Alfons Sampsted handlar det om att lära känna ett nytt land och ett nytt språk och kanske inte om att konkurrera i startelvan det första man gör. Gustafsson understryker också att en allsvensk trupp innehåller en stor variation i hur långt spelarna har kommit i sin utveckling.
– Alla spelare som tillhör alla allsvenska lag håller inte allsvensk klass ännu, inte heller i IFK Norrköping. Det vore befängt att tro det. Men vi måste jobba för att spelarna ska ta det klivet.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *