Jens Gustafsson om cupen, startelvor och ständiga spelarrykten

I helgen drar Svenska cupens gruppspel igång. Vi ringde upp IFK:s manager Jens Gustafsson för att prata om målsättningen med cupen, startelvor och test av spelare på olika positioner.

På söndag tar IFK emot Örgryte i den första gruppspelsmatchen. Även Vänersborg och den allsvenska nykomlingen Halmstad ingår i gruppen.

Vad har IFK för målsättning med cupen?
– Vi vill vinna varje match, oavsett om det är en tränings- eller tävlingsmatch. Men det är lite speciellt att vi måste gå in i matcherna utifrån både kort och lång sikt. På kort sikt ska vi prestera så bra som möjligt. På lång sikt ska vi bygga det som vi tränare kallar relationer mellan spelarna, då det är många som inte har spelat så många matcher tillsammans. Vi måste påskynda det igenkännandet.

Så ni har inga resultatmål?
– Nej, det är inget vi har resonerat kring överhuvudtaget. Vi börjar måndagens träning med att bli bättre och fortsätter så i veckan för att bli så bra som möjligt på söndag. Det är samma svar som ni förhoppningvis känner igen.

Under vinterns träningsmatcher har Jens fått den del kritik från fans som tycker att han ändrar för mycket i startelvan till varje match. Vi frågar honom om tanken är att i cupen ”spela in” en allsvensk startelva.

– Vi har fortfarande många dagar på oss till Allsvenskan börjar. Det är för tidigt att resonera kring startelvan i Allsvenskan. Men jag utgår inte från något rotationsschema där alla ska får spela lika mycket. Men jag är angelägen om att vi ska vara så slagkraftiga som möjligt.

Har du fått ett bättre grepp om truppen efter vinterns träningsmatcher?
– Det tycker jag nog. Det är några spelare som lämpar sig bra på olika positioner, och på så sätt kan man uppleva att jag testar lite. Men det är inte sanningen, vi jobbar med framförallt unga spelare som kan hantera olika positioner utifrån truppens sammansättning på olika sätt.

Tänker du på Castegren och Dagerstål?
– Ja, och Smith. Och Skrabb som är duktig i olika positioner. Det kommer säkert fortsätta till viss del, säger Jens Gustafsson och syftar på att spelare kommer fortsätta få prova olika positioner på planen.

Han tillägger:

– Men vi uppfattar det inte som att vi testar, det känner vi oss klara med.

Utöver Allsvenskan kan det kan bli många matcher för IFK den här säsongen om man tar sig långt i cupen och Europa League-kvalet. Vi frågar hur Jens ser på truppens bredd – kan den hantera ett tätt matchande?

– Det är en av anledningarna till att vi verkligen har förflyttat några spelares matchminuter framåt, för att vi ska vara så rustade som möjligt. Sedan kan vi inte bygga en trupp som lämpar sig att spela så många matcher som förhoppningsvis Europa League-kvalet ger oss. Då är vi tokigt ute såväl sportsligt som ekonomiskt om vi ska ha 30 slagkraftiga spelare. Det gäller att ha en balans.

Vidare nämner IFK-managern vinterns matcher mot Sjachtar Donetsk och SV Mattersburg som viktiga inslag i förberedelserna inför sommarens europamatcher.

Som sagt, träningsmatcherna är över och tävlingsmatcher i Svenska cupen tar vid. Att vintern går mot vår betyder också att de flesta transferfönstren är stängda och IFK-managern ser ut att få behålla spelare som Linus Wahlqvist och Nicklas Bärkroth ett tag till. Vi resonerar lite med Jens kring silly season-snacket i media.

Under vintern är det mycket snack om spelare in och ut och du som manager får ofta besvara olika rykten. Hur ser du på detta?
– Jag kan inte lägga någon kraft på det överhuvudtaget. Då skulle jag lägga min energi på saker som jag inte kan påverka, saker som till stora delar inte är verkligheten. Men det är ingen tvekan om att gemene man vill ha den här typen av engagemang. Men det är svårt att vara informativ i dessa situationer. Men ibland kan man faktiskt få en rolig stund också, haha.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *