Kamraternas panel #13: ”Hjärtat klarar inte att hoppas på guld”

panelen-1
Hasse, Rebecca och Jörgen.

Kamraternas panel är här igen! Den här gången om ett förmodligen förlorat guld, fruktsallad i startelvan och svårigheterna mot Elfsborg.

1. Efter tre raka förluster blev det vinst och säkrat Europaspel – men guldet känns ändå utom räckhåll. Känner du glädje eller grämer du dig att guldet är förlorat? För visst är det?

Hasse: Är man realist så är guldet utom räckhåll. Men att vara realist kan vara tråkigt, så jag vill inte ge upp hoppet förrän det teoretiskt är helt borta. Jag känner stor glädje över säsongen och med de förutsättningar Snoka haft så grämer jag mig inte det minsta om det inte blir guld.

Jörgen: Jag har ju ännu inte hämtat mig från det förra guldet, så att få en Europaplats bara sådär känns utmärkt. Att jag ser fram emot att stänga säsongen handlar främst om att den varit så skakig. Alltså med skador, försäljningar och tränare som blir förbundskaptener. Allt har gått emot oss, utom resultaten. Guldet är förstås inte förlorat, men jag vågar inte hoppas riktigt … hjärtat klarar inte det.

Rebecca: Det är aldrig kul att avsluta en säsong, väntan på nästa är alltid så lång. Jag kan inte gräma mig för guldet med tanke på hur utvecklingen varit. Vi har tagit upp det i Panelen tidigare under säsongen, både gällande skadeläget och sommarens försäljningar. Visst hade det varit ljuvligt att försvara guldet men jag är jättenöjd med en Europaplats. Om det stannar där vill säga…

2. Jens Gustafsson har fått kritik för att kasta om för mycket i laget, bland annat med Niclas Eliasson på topp. Börjar det bli dags för Jens att bestämma sig eller kan han få hösten på sig?

Hasse: Jens får hösten på sig, ibland har omständigheterna gjort att han måste kasta om, men det är viktigt att hitta ett bra komplement till Sebastian Andersson. Tyvärr känns det som Kalle Holmberg och Sebastian är för lika i spelstil och som gör att de tar ut varandra. Jens måste få igång målproduktionen igen. Det är till nästa säsong vi ska få ihop ett lag som krigar om ett nytt guld.

Jörgen: Jens har varit så illa tvungen att förändra i laget, eftersom vi bara har två anfallare i truppen. Och eftersom Blomqvist och Fjoluson varit skadade. Jag har överseende med det. Samtidigt hoppas jag att han övergår till en beprövad Janne-taktik med stabila startelvor. Det var en viktig del i vår tidigare framgång. Och fruktsallad var en viktig ingrediens i vår ännu tidigare motgång.

Rebecca: Jens verkar inte vara rädd för att kasta om i sitt lag, det stämmer. Vi måste dock komma ihåg att han knappt haft samma lag tillgängligt två matcher i rad. Jag känner förtroende för Jens och tror nog att han egentligen har en uttänkt spelidé han vill använda sig av. Till nästa säsong, då vi kommer slippa skador och avstängningar, får vi säkert se ett mera stabilt lag. Det viktigaste är att vi vinner matcher.

3. Dags för Elfsborg borta där IFK inte vunnit på väldigt många år. Varför är det så? Ser du någon anledning att det ska bli annorlunda nu?

Hasse: Det är inte något speciellt med Elfsborg som gör att vi inte slår dem borta. De hade konstgräs tidigare än oss, så det kanske bidrog till att vi hade svårt mot dem då vi var vana med spel på naturgräs. Men nu så har vi samma underlag och det är dags för en efterlängtad bortavinst mot IFE.

Jörgen: Elfsborg borta var väl 2012 års motsvarighet till Norrköping på Parken 2016. Elfsborg är precis som vi ett spelande lag och de trivs på underlaget där de tränar. De har också spelat ett fungerande 4-2-3-1 och utmanövrerat oss på mittfältet. Men detta gäller så gott som alla lag i allsvenskan som åkt till Borås de senaste tio åren. Nu är Anders Svensson borta för gott och våra chansen är klart bättre. Men det krävs ett mått av cynism också. Låt dem tro att de är lika bra som förr…

Rebecca: De här frågorna ställer jag mig i mitt huvud varje år när vi ska till Borås arena. Jag skulle fullkomligt älska att vinna där i år! För mig är Elfsborg ett lag vi egentligen borde kunna slå lätt. De känns mediokra och det är ett under att de varje år slutar på övre halvan av tabellen OCH tippas till SM-guld av media. Det är väl just sådana lag IFK har svårt med dock, de som varken är uttalat bra eller dåliga. Låt oss bara hoppas att det i år är ett år då det magiska tänkandet fungerar, Elfsborg visar sina sämre sidor och vi står som segrare!

KAMRATERNA