Kamraternas panel #12: Mitov, Vaikla eller Langer – panelen är inte överens

panelen-2
Hasse Eriksson, Rebecca Stenfeldt och Jörgen Löwenfeldt är Kamraternas panel.

Det är dags för panelen igen! Denna gång bland annat om målvaktssituationen, viktiga förlängningar och om IFK egentligen kunde gjort något annorlunda under hösten för att hänga med i guldrejset bättre.

1. IFK:s guldchanser har minskat rejält senaste veckan. Till slut tog alla bortfall – väntade som oväntade – ut sin rätt. Kunde IFK ha gjort något annorlunda för att slåss om guldet?

Hasse: Jag tror inte att vi kunnat göra så mycket annorlunda. Vi har tappat extremt många spelare. Försäljningarna hade vi kunnat klara, men det är skadorna som gjör att vi nu tappat mark i striden på SM-guldet.

Rebecca: Nja, jag tror nog inte det. Vi har haft en säsong helt olik den vi hade förra året. Då kunde vi ställa upp en i princip identisk startelva varje match. I år är vi otursförföljda med alla dessa skador. Att vi skulle sälja spelare kändes givet inför säsongen, vi ska nog vara glada att vi fick behålla stjärnorna så länge som vi fick. IFK har gjort det med bravur utifrån sina förutsättningar, jag kommer vara glad oavsett. Även om ett guld förstås smäller högst.

Jörgen: Det fanns framförallt en sak man kunde ha gjort: behålla Totte. Eller åtminstone ansträngt sig för att få in en till (kontraktslös) anfallare. Nu spelar vi av säsongen med reducerad trupp. Det har funkat helt okej, men någon gång måste det ju märkas att vi tappat en startelva?

2. Ante och Daja förlängde till och med 2018. Finns det en risk att man förlitar sig för mycket på dessa herrar de kommande åren? Eller är det enbart positivt att de är kvar?

Hasse: Det är mycket positivt att Ante och Daja är kvar. Framför allt är de rutinerade och kan så mycket fotboll som de kommer att föra över till de unga och mindre rutinerade spelarna. Hur de är som spelare om två år är svårt att veta. Även de borde bli långsammare ju äldre de blir. Så deras betydelse som spelare kan avta med tiden, men då ska de ha lärt upp bra ersättare. Men jag hoppas att de bli vår motsvarigheter till Totti och spelar tills de är minst 40.

Rebecca: Jag ser det endast som positivt. Gång på gång får vi höra om harmonin i laget och att det till stor del beror på tryggheten dessa båda utstrålar. I ett annars så ungt lag känns det otroligt viktigt med tyngd och erfarenhet samt att IFK får en chans att landa lite och spela ihop sitt lag igen. Det här är jätteviktiga förlängningar!

Jörgen: Man får ta det år för år. Jag tror att båda håller hög klass även 2017, men man kan inte förvänta sig att de är lika bra eller bättre än i år. Så där har vi spelreglerna. Människor åldras, men olika. Kanske kan båda spela till 40, som Kristian Bergström? Vi får se. De gånger laget fallit igenom har någon av Sjölund och Johansson saknats i startelvan, så deras betydelse för framgången kan inte överskattas. Det svåra, omöjliga, blir att ersätta dem med lika duktiga och dominanta spelare och ledare. Ett arbete som borde påbörjas redan nu.

3. Efter att känts som säkerheten själv gjorde Langer en mindre bra match mot AIK. Samtidigt har Vaikla gjort det bra när han fått spela, och Mitov hoppas vara tillbaka i träning relativt snart. Hur ser du på målvaktssituation framöver?

Hasse: Det är ett delikat ”problem” vi har med tre bra målvakter. Jag tycker att både Langer och Vaikla i stort har gjort bra ifrån sig. Dock var Langers match i söndags inte toppen och Vaikla har gjort några misstag i tidigare matcher. Mitov är från stan och har självklart en plats nästa år. När valet står mellan Langer och Vaikla så håller jag på Vaikla. Han är ung och kommer att fortsätta att utvecklas. Förhoppningvis kan vi få bra betalt för honom i framtiden.

Rebecca: Jag tycker att Mitov är det givna svaret, både rationellt och känslomässigt. Han är den bästa målvakten av dessa tre och han verkar vara älskad av alla. Hans skada känns som den som slog till hårdast under säsongen, i alla fall var det så för mig. En målvakt ska väl visserligen vara svår att ersätta. Som andramålvakt tror jag det blir svårt att behålla Vaikla, han har ju också uttryckt önskemål om att lämna. Vi har Langer fram till sommaren, därefter kan det hända att vi får se någon helt ny bakom Mitov.

Jörgen: Rationellt ser jag Langer som en utmärkt och trygg målvakt. Vaikla är en målvakt med enorm potential och förvånansvärt bra kapacitet i nuläget. Mitov är en guldmålvakt med stark IFK-anknytning, som normalt är etta i alla allsvenska lag. Situationen är svår. Jag tänker att Mitov nog gärna testar utlandsspel snart, så det kan vara farligt att ge bort en vass målvakt som Langer. Vaikla förlänger jag gärna med och lånar ut. Just nu ser jag Langer som etta med alla friska, men det är jämnt.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *