”Engagerad spelartrupp som verkligen vill ta ansvar”

Hur återhämtar man sig mentalt efter en överkörning som den mot AIK? Vi frågade Daniel Ekvall som är idrottspsykologisk rådgivare åt IFK Norrköping och Svenska Fotbollförbundet.

Förenklat kan man säga att Daniel Ekvall arbetar med spelarnas tankar, känslor och beteenden i samband med fotboll. Idrottspsykologi handlar om att få en idrottare, till exempel en fotbollsspelare, att våga göra saker som kan förbättra självförtroendet.

Det har gått några dagar sedan Snokas 6-0-förlust mot AIK på Friends. Vi frågar Daniel hur man återhämtar sig mentalt efter en sån typ av match:

– Det är självklart tungt. Sedan är det svårt att ge generella direktiv som gäller för alla spelare. Det är viktigt att ge utrymme för att hantera det på sitt sätt. På gruppnivå får man balansera mellan att påminna sig om goda prestationer innan, titta på grundläggande principer i spelet som man får hitta tillbaka till och förstå att det krävs tid att spela ihop ett till stora delar nytt lag då fotboll bygger på relationer och kommunikation, säger Daniel och fortsätter:

– Men samtidigt ska man ta ansvar över förberedelser och genomförande av denna matchen – hur kan man göra det bättre framöver? Jens, Stefan och Florén är skickliga på dessa frågor och har mycket erfarenhet så de processar säkerligen detta bra tillsammans med en engagerad spelartrupp som verkligen vill ta ansvar och påverka situationen.

Den här veckan är du på landslagssamling. Finns du även tillgänglig för IFK ifall någon spelare eller ledare behöver bearbeta AIK-matchen på något sätt?
– Jag finns tillgänglig vissa delar av dagarna, via telefon eller mejl. Jag är dock säker på att de hanterar det bra själva. Det är mestadels jag själv som varit nyfiken och haft kontakt med några för att checka av läget.

Vad kan en idrottspsykologisk rådgivare konkret hjälpa en spelare eller ledare med efter en riktigt tung match?
– Återigen är det svårt med generella tips. Om man ändå försöker handlar det om att hantera vinster och förluster på liknande sätt. Dra lärdomar, stänga matchen och fokusera på det man kan påverka; vilket är nästa träning och nästa match. Det som har varit har varit.

Daniel menar att ett visst resultat inte ska styra det fortsatta arbetet för mycket:

– Egentligen bör rutinerna och tillvägagångssättet vara samma oavsett resultat. Dessutom kan det vara klokt att fokusera på konkreta beteenden som man kan rikta fokus på att göra. Det kan vara lätt att en eventuell negativ känsla kan få en att justera, ändra och dra iväg med en för långt. Istället gå emot den känslan och fortsätta göra ”rätt grejer”.

Innan Djurgården och AIK hade IFK 18 raka matcher i Allsvenskan utan förlust, för att sedan förlora två på en vecka och släppa in nio mål.

Kan dessa matcher rasera det goda självförtroende som funnits innan?
– Återigen svårt att svara på för varje individ. Det ser nog olika ut i truppen. Det viktiga är att fokusera på att fortsätta göra bra prestationer, för att på så vis nå resultat. Över tid är det rätt väg att gå. Får man felaktigt resultatfokus så riskerar självförtroendet att pendla för mycket upp och ner i takt med enbart resultat.

– Sedan får vi vara ärliga och säga att våra prestationer inte varit tillräckligt bra, men där är det hoppfullt då det handlar om faktorer som är inom vår egen kontroll. Saker som vi kan påverka. Man kan vända och vrida på allting. Å ena sidan har vi förlorat ett par matcher vilket hör till yrket att vara fotbollsspelare och inte ska förstoras upp. Å andra sidan får man vara ödmjuk för att saker kan bli bättre.

KAMRATERNA

Läs också: ”I IFK tänker ingen att man är mentalt svag för att man skulle prata med en psykolog”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *