Inför AIK-matchen: ”Tycker minst illa om Norrköping”

Hösten och här – och med den ångestmatcher. Den första spelas mot AIK på söndag. Vi ringde upp Björn Enjebo från Radio Råsunda för att prata om AIK:s starka höstar, Jens Gustafssons instruerande och varför han hellre ser att IFK Norrköping vinner guld än MFF.

På söndag åker IFK Norrköping till Solna för att möta AIK på Friends Arena. Seger och gulddrömmen lever i högsta grad. Förlust, och de svartgula ligger bara tre poäng efter IFK inför de sista fem omgångarna. Björn Enjebo är AIK:are och känd från podden Radio Råsunda och fantv-programmet 08 Fotboll. Vi ringde upp honom.

Hur är känslan i och runt AIK just nu?
– Ganska positivt, det var lite tungt efter Elfsborg när vi tappade segern. Men generellt ganska positivt efter tränarbytet. Derbysegern gav en del hopp.

Gulddrömmar för AIK; lever de fortfarande eller har man mer eller mindre gett upp dem?
– De flesta har nog pausat gulddrömmarna. Det är ju bara sex matcher kvar och Malmö och Norrköping går så pass bra.
– Men det finns helt klart en chans, men det är så mycket som ska till. Historiskt sett så krävs det mycket för att ta in sju poäng

Om man kollar på er hemmastatistik kan man konstatera att ni förlorar rätt sällan. Men man ser också att ni sällan riktigt dominerar, det är få klara segrar.
– Ja, det är möjligt att det är så. Men nu är det så nya förutsättningar med Norling. Jag tycker de där jämförelserna faller då. Men det har inte varit typiskt AIK på flera år att vinna med 3-0.

AIK är alltid starka på hösten?
– Så länge jag har följt AIK har det varit så. Det är alltid bättre på hösten än på våren. Man har så stor ruljans på spelarna och det tar tid att komma igång, det är alltid viktiga spelare som försvinner inför varje säsong. Det är tidsaspekten, att spela ihop sig. Med Andreas Alm var det så att även om man inte bytte så mycket spelare så gjorde man ändå förändringar inför varje säsong.

I somras lämnade Andreas Alm och ersattes av Rikard Norling. Vad har Norling konkret ändrat?
– Det som man kan se tydligast är att man spelar 3-5-2. Det är mycket mindre direkt spel och mer possession. Det spelarna säger är att det först och främst är tydligare försvarsspel. Det jag kan se utifrån är att det är lite roligare spel. Vi har många duktiga spelare och det är kul att de får visa det.

Jens Gustafsson var ju assisterande tränare till Alm under en kort period. Vad är din bild av honom?
– Det var lite orättvist att anklaga honom för dåligt försvarsspel i AIK. Jag tror att Jens hade kunnat vara bra för AIK över tid. Men får man jobb som huvudtränare i en guldkandidat så förstår jag att man tar det.
– Jag tror inte det funkade riktigt som assisterande under Andreas Alm. Men det jag såg på träningarna var att han tillförde mycket energi. Han klev in på planen, flyttade runt spelare och gick in och instruerade.

Mötena med IFK Norrköping, hur ser man på dem?
– De senaste åren har det varit tuffa matcher. Min känsla är att vi brukar dela på poängen. En polare beskrev det ganska bra: Trots att de tog guld tar man dem inte på allvar. Man hatar ju inte Norrköping. Om vi inte ska vinna, då är det givet att man väljer Norrköping före Malmö eller Göteborg. Man tycker minst illa om dem.

Vad är känslan inför söndagen?
– Jag har en bra känsla. Man ska inte fokusera på motståndarna, men det är positivt att Sjölund är borta, han är alltid bra mot AIK. Vi har alla tillgängliga, även Obasi och Chibuike. I princip allt talar för att vi ska kunna tre poäng på söndag. Norrköping nu är kanske lite darriga efter förlusten mot Djurgården.

Här i Norrköping är det nog lite blandade känslor. I grunden en positiv känsla, men förlust mot Djurgården och nu en tuff bortamatch på Friends. Och en del av en bara väntar på att det ska gå åt helvete.
– Det är guld-darret. Man tänker alltid ”nu är det kört”. Men det är inte kört förrän det verkligen är kört.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *